250+ TOP MCQs on Working Principle of Shaper and Answers

Machine Tools Multiple Choice Questions on “Working Principle of Shaper”.

1. Which of the following is used for machining larger jobs?
a) shaper
b) planer
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Planer is used for the purpose of machining too large and heavy jobs. There is a table in planer known as platen on which the work piece is fixed firmly and the operation is performed.

2. Which of the following is used for machining smaller jobs?
a) shaper
b) planer
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Shaper is used for the purpose of machining smaller jobs. It is mainly used for producing flat and plan surfaces.

3. Which of the following machine is primarily intended for producing flat surfaces?
a) shaper
b) drilling
c) lathe
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Shaper is intended for this purpose. It was invented in 1836 by James Nasmyth.

4. Which of the following operation can be performed in shaper?
a) gear cutting
b) keyways cutting
c) curvilinear contours
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: All mentioned operations can be performed in shaper. Although it is used mainly for producing flat surfaces but its a versatile machine and can be used for other purposes too.

5. In shaper, the job is kept_____
a) stationary
b) rotating
c) reciprocating
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: The job is kept stationary in this machine. In shaper, cutting tool moves in order to perform operations.

  250+ TOP MCQs on Cutting Parameters of Drill and Answers

6. In shaper, the cutting tool is made to reciprocate across the job.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: This is true. cutting tool moves in order to perform the work. Only forward movement is useful. Work is only done in forward movement.

7. Which stroke is cutting stroke in shaper?
a) forward
b) return
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Forward stroke is cutting stroke in shaper because only in forward stroke work-cutting is done.

8. Which stroke is idle stroke in shaper?
a) forward
b) return
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Return stroke is idle stroke in shaper because no useful work is done in this stroke.

9. No useful work is done in forward stroke in shaper.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: In return stroke, no useful work is done. The return stroke is also known as idle stroke.

10. At the end of one cycle, job is given a feed motion______ to the direction of tool movement.
a) parallel
b) perpendicular
c) anti-parallel
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: At the end of one cycle, job is given a feed motion perpendicular to the direction of tool movement. Feed is the relative movement of the tool or work.

11. The depth of cut is given by lowering the tool relative to the job.
a) true
b) false

Answer: a
Clarification: This is true. Depth of cut is the thickness of metal that is removed in one cut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top