Mechanical Joining Process Multiple Choice Questions
1. The lip clearance angle is the angle formed by the
A. Leading edge of the land with a plane having the axis of the drill
B. Flank and a plane at right angles to the drill axis
C. Chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill
D. None of the above
Answer: B
2. The relation between tool life (T) and cutting speed (V) is VTn = Constant. In this relation, the value of n depends upon
A. Work material
B. Tool material
C. Working conditions
D. Type of chip produced
Answer: B
3. The grinding wheel speed (surface speed in m/min) usually varies from
A. 500 to 1000
B. 1000 to 1500
C. 1500 to 2000
D. 2000 to 2500
Answer: C
4. Continuous chips with built up edge are formed during machining of
A. Brittle metals
B. Ductile metals
C. Hard metals
D. Soft metals
Answer: B
5. The relief or clearance at the cutting edge of a flat drill varies from
A. 3° to 8°
B. 20° to 30°
C. 60° to 90°
D. 90° to 120°
Answer: A
6. Lapping is an operation of
A. Making a cone-shaped enlargement of the end of a hole
B. Smoothing and squaring the surface around a hole
C. Sizing and finishing a small diameter hole
D. Producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
Answer: C
7. The usual value of the point angle of a drill is
A. 70°
B. 100°
C. 118°
D. 130°
Answer: C
8. In oblique cutting system, the cutting edge of the tool
A. May clear the width of the workpiece
B. May or may not clear the width of the workpiece
C. May not clear the width of the workpiece
D. Should always clear the width of the workpiece
Answer: C
9. The purpose of jigs and fixtures is to
A. Increase machining accuracy
B. Facilitate interchangeability
C. Decrease expenditure on quality control
D. All of these
Answer: D
10. Flank wear depends upon the
A. Hardness of the work and tool material at the operating temperature
B. Amount and distribution of hard constituents in the work material
C. Degree of strain hardening in the chip
D. All of these
Answer: B
11. The in-feed grinding is used to
A. Produce tapers
B. Grind shoulders and formed surfaces
C. Grind long, slender shafts or bars
D. All of these
Answer: B
12. In up milling, the thickness of chip is
A. Minimum at the beginning of the cut and maximum at the end of the cut
B. Maximum at the beginning of the cut and minimum at the end of the cut
C. Uniform throughout the cut
D. None of these
Answer: A
13. A dynamo-meter is a device used for the measurement of
A. Chip thickness ratio
B. Forces during metal cutting
C. Wear of the cutting tool
D. Deflection of the cutting tool
Answer: B
14. The cutting speed is minimum while machining _________ with a high speed steel tool.
A. Cast iron
B. Mild steel
C. Brass
D. Aluminium
Answer: A
15. The lip angle is the angle
A. Between the tool face and the ground end surface of flank
B. Made by the face of the tool and the plane parallel to the base of the cutting tool
C. Between the face of the tool and a line tangent to the machined surface at the cutting point
D. None of the above
Answer: A
16. A grinding wheel is said to be of _________ if the abrasive grains can be easily dislodged.
A. Soft grade
B. Medium grade
C. Hard grade
D. None of these
Answer: A
17. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of
A. Continuous chips
B. Discontinuous chip
C. Continuous chips with built up edge
D. None of these
Answer: A
18. The facing is an operation of
A. Beveling the extreme end of a workpiece
B. Embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
C. Reducing the diameter of a workpiece over a very narrow surface
D. Machining the ends of a workpiece to produce a flat surface square with the axis
Answer: D
19. Fixtures are used
A. For holding and guiding the tool in drilling, reaming or tapping operations
B. For holding the work in milling, grinding, planing or turning operations
C. To check the accuracy of workpiece
D. None of the above
Answer: B
20. In a shaper, the length of stroke is increased by
A. Increasing the centre distance of bull gear and crank pin
B. Decreasing the centre distance of bull gear and crank pin
C. Increasing the length of the arm
D. Decreasing the length of the slot in the slotted lever
Answer: A
21. The hole to be drilled for tapping is _________ the outside diameter of the thread on the tap.
A. Equal to
B. Smaller than
C. Greater than
D. None of these
Answer: B
21. The obtuse angle, included between the chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill, is called
A. Helix or rake angle
B. Point angle
C. Chisel edge angle
D. Lip clearance angle
Answer: C
22. The lip angle of a single point tool is usually
A. 20° to 40°
B. 40° to 60°
C. 60° to 80°
D. None of these
Answer: C
23. Ceramic cutting tools are
A. Made by cold pressing of aluminium oxide powder
B. Available in the form of tips
C. Brittle and have low bending strength
D. All of these
Answer: D
24. The point angle of a drill, for drilling stainless steel, is
A. 90°
B. 118°
C. 135°
D. 150°
Answer: C
25. In metal machining, the work-tool contact zone is a zone where heat is generated due to
A. Plastic deformation of metal
B. Burnishing friction
C. Friction between the moving chip and the tool face
D. None of the above
Answer: B
26. Which of the following operation is first performed?
A. Spot facing
B. Boring
C. Tapping
D. Drilling
Answer: B
27. The parameter which completely defines the chip formation in a metal cutting process is
A. Shear angle
B. Chip-tool contact length
C. Both A. and (B)
D. None of these
Answer: C
28. The cutting speed of a drill depends upon the
A. Material of drill
B. Type of material to be drilled
C. Quality of surface finish desired
D. All of these
Answer: D
29. The addition of lead, sulphur and phosphorus to low carbon steels, help to
A. Reduce built up edge
B. Break up chips
C. Improve machinability
D. All of these
Answer: D
30. In metal cutting, use of low feeds and high cutting speeds is desired when the objective is
A. High metal removal rate
B. Dry machining
C. Use of soft cutting tool
D. Surface finish
Answer: D
31. The work or surface speed for cylindrical grinding varies from
A. 5 to 10 m/min
B. 10 to 20 m/min
C. 20 to 30 m/min
D. 40 to 60 m/min
Answer: C
32. In order to achieve a specific surface finish in single point turning, the most important factor to be controlled is
A. Depth of cut
B. Cutting speed
C. Feed
D. Tool rake angle
Answer: B
33. A lathe with four steps on the cone pulley and with back-gears will have
A. Four direct speeds
B. Four indirect speeds
C. Four direct and four indirect speeds
D. Eight indirect speeds
Answer: C
34. The relation between the tool life (T) in minutes and cutting speed (V) in m/min is (where n = An exponent, which depends upon the tool and workpiece, and C = A constant)
A. VnT = C
B. VTn = C
C. Vn/T = C
D. V/Tn = C
Answer: B
35. The vector sum of cutting velocity and chip velocity is __________ shear velocity.
A. Equal to
B. Less than
C. More than
D. None of these
Answer: A
36. In electrochemical machining, the gap between the tool and work is kept as
A. 0.1 mm
B. 0.4 mm
C. 0.35 mm
D. 0.75 mm
Answer: D
37. A broach has
A. Roughing teeth
B. Semi-finishing teeth
C. Finishing teeth
D. All of these
Answer: D
38. The angle made by the face of the tool and the plane parallel to the base of cutting tool is called
A. Rake angle
B. Cutting angle
C. Clearance angle
D. Lip angle
Answer: A
39. The tool made of cemented carbide wear out faster at
A. Slow speeds
B. Medium speeds
C. Fast speeds
D. Very fast speeds
Answer: A
40. It is desired to perform the operations like drilling, reaming, counter-boring etc. on a work piece. Which of the following machine will be used?
A. Sensitive drilling machine
B. Radial drilling machine
C. Gang drilling machine
D. Multiple spindle drilling machine
Answer: C
41. It is required to cut screw threads of 2 mm pitch on a lathe. The lead screw has a pitch of 6 mm. If the spindle speed is 60 r.p.m., then the speed of lead screw will be
A. 10 r.p.m.
B. 20 r.p.m.
C. 120 r.p.m.
D. 180 r.p.m.
Answer: B
42. The correct sequence of the following parameters in order of their maximum to minimum influence on tool life is
A. Feed rate, depth of cut, cutting speed
B. Depth of cut, cutting speed, feed rate
C. Cutting speed, feed rate, depth of cut
D. Feed rate, cutting speed, depth of cut
Answer: C
43. In a center lathe, the cutting tool is fed in _________ with reference to the lathe axis.
A. Cross direction only
B. Longitudinal direction only
C. Both cross and longitudinal direction
D. Any direction
Answer: C
44. Any number of equal divisions can be obtained on milling machine by
A. Direct indexing
B. Simple indexing
C. Compound indexing
D. Differential indexing
Answer: B
45. A push broach as compared to pull broach
A. Has less number of teeth
B. Is short and stocky
C. Removes less material for each pass of the tool
D. All of the above
Answer: D
46. The tool life is affected by
A. Depth of cut
B. Cutting speed
C. Feed
D. All of these
Answer: D
47. Hard and tough materials like cast iron should be turned at
A. Slow speed
B. High speed
C. Any speed
D. Certain specific speed
Answer: A
48. The effect of setting a boring tool above center height leads to
A. Increase in the effective rake angle and a decrease in the effective clearance angle
B. Increase in both effective rake angle and effective clearance angle
C. Decrease in the effective rake angle and an increase in the effective clearance angle
D. Decrease in both effective rake angle and effective clearance angle
Answer: A
49. The machining of titanium is difficult due to
A. High thermal conductivity of titanium
B. Chemical reaction between tool and work
C. Low tool-chip contact area
D. None of these
Answer: C
50. If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is
A. Conical locator
B. Cylindrical locator
C. Diamond pin locator
D. Vee locator
Answer: A
51. The factor which affects the tool life is
A. Tool geometry
B. Cutting speed
C. Feed rate
D. All of these
Answer: D
52. The size of a lathe is specified by the
A. Length between centers
B. Swing diameter over the bed
C. Swing diameter over the carriage
D. All of these
Answer: D
53. For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
A. 10 m/min
B. 15 m/min
C. 22 m/min
D. 30 m/min
Answer: C
55. In transverse grinding
A. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
B. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders equal to or shorter than the width of wheel face
C. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders shorter than the width of wheel face
D. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
Answer: A
56. Which of the following statement is wrong?
A. The larger side rake angle produces chipping
B. The smaller rake angle produces excessive wear and deformation in tool
C. The side cutting edge angle (less than 15°) increases tool life
D. The increase in nose radius decreases tool life
Answer: D
57. Glazing in grinding wheels can be decreased by
A. Using a harder wheel or by increasing the wheel speed
B. Using a softer wheel or by decreasing the wheel speed
C. Using a harder wheel or by decreasing the wheel speed
D. Using a softer wheel or by increasing the wheel speed
Answer: B
58. A single point thread cutting tool should ideally have
A. Zero rake angle
B. Positive rake angle
C. Negative rake angle
D. Point angle
Answer: A
59. In which of the following machine, the work rotates and the tool is stationary?
A. Vertical boring machine
B. Horizontal boring machine
C. Precision boring machine
D. Jig boring machine
Answer: A
60. In drilling aluminium, a drill with
A. Zero helix angle is used
B. Low helix angle is used
C. High helix angle is used
D. Any helix angle can be used
Answer: C
61. Which of the following statement is correct about nose radius?
A. It improves tool life
B. It improves the surface finish
C. Both A. and (B)
D. None of these
Answer: C
62. The main purpose of a boring operation, as compared to drilling, is to
A. Drill a hole
B. Finish the drilled hole
C. Correct the hole
D. Enlarge the existing hole
Answer: D
63. Larger end cutting edge angle _________ tool life.
A. Increases
B. Decreases
C. Does not effect
D. None of these
Answer: A
64. Cutting fluids are used to
A. Cool the tool
B. Improve surface finish
C. Cool the workpiece
D. All of these
Answer: D
65. In a milling operation, two side milling cutters are mounted with a desired distance between them so that both sides of a workpiece can be milled simultaneously. This set up is called
A. Gang milling
B. Straddle milling
C. String milling
D. Side milling
Answer: B
66. The operation performed on a shaper is
A. Machining horizontal surface
B. Machining vertical surface
C. Machining angular surface
D. All of these
Answer: D
67. A twist drill is specified by its
A. Shank, material and diameter
B. Shank, lip angle and size of flute
C. Material, length of body and helix angle
D. Any one of these
Answer: A
68. In the relation VTn = C, the value of n for carbide tools is
A. 0.1 to 0.2
B. 0.20 to 0.25
C. 0.25 to 0.40
D. 0.40 to 0.55
Answer: B
69. Slow speed of the spindle is necessary in
A. Thread cutting
B. Turning a work of larger diameter
C. Turning a hard or tough material
D. All of these
Answer: D
70. The angle between the face and flank of the single point cutting tool is known as
A. Rake angle
B. Clearance angle
C. Lip angle
D. Point angle
Answer: C
71. Tumbler gears in lathe are used to
A. Reduce the spindle speed
B. Cut gears
C. Give desired direction of movement to the lathe carriage
D. Drill a workpiece
Answer: C
72. In centreless grinding, the surface speed of regulating wheel is
A. 5 to 15 m/min
B. 15 to 60 m/min
C. 60 to 90 m/min
D. 90 to 120 m/min
Answer: B
73. Twist drills are made of
A. High speed steel
B. Carbon steel
C. Stainless steel
D. Either A. or (B)
Answer: D
74. Jigs are used
A. For holding and guiding the tool in drilling, reaming or tapping operations
B. For holding the work in milling, grinding, planing or turning operations
C. To check the accuracy of workpiece
D. None of the above
Answer: A
75. Threading is an operation of
A. Smoothing and squaring the surface around a hole
B. Sizing and finishing a small diameter hole
C. Producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
D. Cutting helical grooves on the external cylindrical surface
Answer: D
76. A twist drill is a
A. Side cutting tool
B. Front cutting tool
C. End cutting tool
D. None of these
Answer: C
77. A jig is defined as a device which
A. Holds and locates a workpiece and guides and controls one or more cutting tools
B. Holds and locates a workpiece during an inspection or for a manufacturing operation
C. Is used to check the accuracy of workpiece
D. All of the above
Answer: A
78. A drill bit of 20 mm diameter rotating at 500 r.p.m. with a feed rate of 0.2 mm/revolution is used to drill a through hole in a mild steel plate 20 mm thickness. The depth of cut in this drilling operation is
A. 0.2 mm
B. 10 mm
C. 20 mm
D. 100 mm
Answer: C
79. Chemical milling operation is performed
A. On universal milling machine
B. On plain milling machine
C. In a tank containing an etching solution
D. Any one of these
Answer: C
80. For machining a mild steel workpiece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of
A. 50°C
B. 100°C
C. 175°C
D. 275°C
Answer: B
81. Which of the following statement is wrong about ultrasonic machining?
A. It is best suited for machining hard and brittle materials.
B. It cuts materials at very slow speeds
C. It removes large amount of material
D. It produces good surface finish
Answer: C
82. The ductile materials, during machining, produce
A. Continuous chips
B. Discontinuous chips
C. Continuous chips with built up edge
D. Either A. or (C)
Answer: D
83. Which of the following parameters govern the value of shear angle in continuous chip formation?
A. True feed
B. Chip thickness
C. Rake angle of the cutting tool
D. All of these
Answer: D
84. The cutting speed for drilling __________ with high speed steel drills is 24 to 45 m/min.
A. Mild steel
B. Copper
C. Aluminium
D. Brass
Answer: A
85. A right hand tool on a lathe cuts most efficiently when it travels
A. From left to right end of the lathe bed
B. From right to left end of the lathe bed
C. With the help of a compound slide
D. Across the bed
Answer: B
86. Cast iron during machining produces
A. Continuous chips
B. Discontinuous chips
C. Continuous chips with built-up edge
D. None of these
Answer: B
87. Dielectric is used in
A. Electrochemical machining
B. Ultrasonic machining
C. Electro discharge machining
D. Laser machining
Answer: C
88. In electro-discharge machining, dielectric is used to
A. Help in the movement of the sparks
B. Control the spark discharges
C. Act as coolant
D. All of these
Answer: D
89. In an orthogonal cutting, the depth of cut is halved and the feed rate is double. If the chip thickness ratio is unaffected with the changed cutting conditions, the actual chip thickness will be
A. Doubled
B. Halved
C. Quadrupled
D. Unchanged
Answer: A
90. In metal machining, the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called
A. Friction zone
B. Work-tool contact zone
C. Shear zone
D. None of these
Answer: A
91. The snag grinding is done
A. To produce good surface finish and high degree of accuracy
B. To remove considerable amount of metal without regard to accuracy of the finished surface
C. To grind exterior cylindrical surfaces
D. Any one of the above
Answer: B
92. In ultrasonic machining, tool is made of
A. Tungsten carbide
B. Brass or copper
C. Diamond
D. Stainless steel
Answer: B
93. Stellite preserves hardness up to a temperature of
A. 350°C
B. 500°C
C. 900°C
D. 1100°C
Answer: D
94. Low helix angle drills are preferred for drilling holes in
A. Plastics
B. Copper
C. Cast steel
D. Carbon steel
Answer: D
95. The angle between the shear plane and _________ is called shear angle.
A. Work surface
B. Tool face
C. Machine surface
D. None of these
Answer: A
96. In hot machining, the work is heated by
A. Simple heating
B. Flame heating
C. Induction heating
D. Any one of these
Answer: D
97. While cutting helical gears on a non-differential gear hobber, the feed change gear ratio is
A. Independent of index change gear ratio
B. Dependent on speed change gear ratio
C. Interrelated to index change gear ratio
D. Independent of speed and index change gear ratio
Answer: C
98. The rake angle required to machine brass by high speed steel tool is
A. 0°
B. 10°
C. 20°
D. 100°
Answer: A
99. For machining a mild steel workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
A. 5 m/min
B. 10 m/min
C. 15 m/min
D. 30 m/min
Answer: D
100. The factor considered for evaluation of machinability is
A. Cutting forces and power consumption
B. Tool life
C. Type of chips and shear angle
D. All of these
Answer: D
101. Lathe bed is made of
A. Mild steel
B. Alloy steel
C. Pig iron
D. Chilled cast iron
Answer: D
102. The drill spindles are provided with standard taper known as
A. Morse taper
B. Seller’s taper
C. Chapman taper
D. Brown and Sharpe taper
Answer: A
103. The cutting force in up milling ________ per tooth movement of the cutter.
A. Is zero
B. Is maximum
C. Decreases from maximum to zero
D. Increases from zero to maximum
Answer: D
104. A left hand tool on a lathe cuts most efficiently when it travels
A. From left to right end of the lathe bed
B. From right to left end of the lathe bed
C. With the help of a compound slide
D. Across the bed
Answer: A
105. Side rake angle of a single point cutting tool is the angle
A. By which the face of the tool is inclined towards back
B. By which the face of the tool is inclined sideways
C. Between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centre line of the point of the tool
D. Between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base
Answer: B
106. Which of the following statement is correct for oblique cutting system?
A. The cutting edge is inclined at an angle less than 90° with the normal to the velocity of the tool
B. Frequently, more than one cutting edges are in action
C. The chip flows on the tool face at an angle less than 90° with the normal on the cutting edge
D. All of the above
Answer: D
107. Crack in grinding wheel is developed due to
A. High temperature developed at the contact of the wheel face and work
B. Grinding hard work
C. Low speed of wheel
D. High speed of wheel
Answer: D
108. EDM machining is applied for
A. Shaping carbide dies and punches having complicated profiles
B. Making large number of small holes in sieves and fuel nozzles
C. Embossing and engraving on harder materials
D. All of these
Answer: D
109. In drilling operation, the metal is removed by
A. Shearing
B. Extrusion
C. Shearing and extrusion
D. Shearing and compression
Answer: C
110. In centerless grinders, the regulating wheel is inclined at
A. 0° to 8°
B. 9° to 15°
C. 16° to 20°
D. 21° to 25°
Answer: A
111. The process of improving the cutting action of the grinding wheel is called
A. Truing
B. Dressing
C. Facing
D. Clearing
Answer: B
112. Which of the following statement is wrong?
A. The diamond is the hardest tool material and can run at cutting speeds about 50 times that of high speed steel tool
B. The ceramic tools can be used at cutting speeds 40 times that of high speed steel tools
C. The cemented carbide tools can be used at cutting speeds 10 times that of high speed steel tools
D. The ceramic tools can withstand temperature up to 600°C only
Answer: D
113. Which of the following parameters influence the axial feed rate in centerless grinding?
A. Regulating wheel diameter
B. Speed of the regulating wheel
C. Angle between the axes of grinding and regulating wheels
D. All of the above
Answer: D
114. The type of tool used on milling machine and broaching machine is
A. Single point cutting tool
B. Two point cutting tool
C. Three point cutting tool
D. Multi-point cutting tool
Answer: D
115. The width of cutting edge of a parting off tool varies from
A. 3 to 12 mm
B. 5 to 20 mm
C. 8 to 30 mm
D. 15 to 40 mm
Answer: A
116. Which of the following statement is correct in regard to centreless grinding?
A. The workpiece is supported throughout its entire length as grinding takes place
B. It is a continuous process and adopted for production work
C. It requires no holding device for the work
D. All of the above
Answer: D
117. In a shaper
A. Tool is stationary and work reciprocates
B. Work is stationary and tool reciprocates
C. Tool moves over stationary work
D. Tool moves over reciprocating work
Answer: B
118. Side relief angle of a single point tool is the angle
A. By which the face of the tool is inclined towards back
B. By which the face of the tool is inclined sideways
C. Between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centre line of the point of tool
D. Between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base
Answer: C
119. When the end of a tap is tapered for about three or four threads, it is known as a
A. Taper tap
B. Bottoming tap
C. Second tap
D. None of these
Answer: C
120. When the cutting edge of the tool is dull, then during machining
A. Continuous chips are formed
B. Discontinuous chips are formed
C. Continuous chips with built-up edge are formed
D. No chips are formed
Answer: C
121. The factor responsible for the formation of discontinuous chips is
A. Low cutting speed and large rake angle
B. Low cutting speed and small rake angle
C. High cutting speed and large rake angle
D. High cutting speed and small rake angle
Answer: B
122. The hard grade grinding wheels are denoted by the letters
A. A to H
B. I to P
C. Q to Z
D. A to P
Answer: C
123. A fine grained grinding wheel is used to grind
A. Hard and brittle materials
B. Soft and ductile materials
C. Hard and ductile materials
D. Soft and brittle materials
Answer: A
124. Climb milling is chosen while machining because
A. The chip thickness increase gradually
B. It enables the cutter to dig in and start the cut
C. The specific power consumption is reduced
D. Better surface finish can be obtained
Answer: B
125. The tool life in case of a grinding wheel is the time
A. Between two successive regrinds of the wheel
B. Taken for the wheel to be balanced
C. Taken between two successive wheel dressings
D. Taken for a wear of 1 mm on its diameter
Answer: C
126. In determining the various forces on the chip, Merchant assumed that the
A. Cutting edge of the tool is sharp and it does not make any flank contact with the workpiece
B. Only continuous chip without built-up-edge is produced
C. Cutting velocity remains constant
D. All of the above
Answer: D
127. In a single point tool, the angle between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base, is known as
A. Side relief angle
B. End relief angle
C. Back rake angle
D. Side rake angle
Answer: B
128. Crater wear occurs mainly on the
A. Nose part, front relief face and side relief face of the cutting tool
B. Face of the cutting tool at a short distance from the cutting edge only
C. Cutting edge only
D. Front face only
Answer: B
129. A grinding wheel is said to be of _________ if it holds the abrasive grains more securely.
A. Soft grade
B. Medium grade
C. Hard grade
D. None of these
Answer: C
130. The grinding of long, slender shafts or bars is usually done by
A. In-feed grinding
B. Through feed grinding
C. End-feed grinding
D. Any one of these
Answer: B
131. Which of the following statement is correct about hot machining?
A. It requires less power than machining metals at room temperature.
B. The rate of tool wear is lower.
C. It is used for machining high strength and high temperature resistant materials.
D. All of the above
Answer: D
132. A bottoming tap has
A. Its end tapered for about three or four threads
B. Its end tapered for about eight or ten threads
C. Full threads for the whole of its length
D. None of the above
Answer: C
133. The example of snag grinding is
A. Trimming the surface left by spruces and risers on castings
B. Grinding the parting line left on castings
C. Removing flash on forgings
D. All of these
Answer: D
134. The saw milling is an operation of
A. Producing grooves around the periphery of a cylindrical or conical workpiece
B. Producing narrow slots or grooves on a workpiece
C. Reproduction of an outline of a template on a workpiece
D. Machining several surfaces of a workpiece simultaneously
Answer: B
135. In ultrasonic machining, the metal is removed by
A. Using abrasive slurry between the tool and work
B. Direct contact of tool with the work
C. Maintaining an electrolyte between the work and tool in a very small gap between the two
D. Erosion caused by rapidly recurring spark discharges between the tool and work
Answer: A
136. The rake angle of a single point cutting tool corresponds to _________ of a twist drill.
A. Lip clearance angle
B. Helix angle
C. Point angle
D. Chisel edge angle
Answer: B
137. A better machinable metal is one which gives
A. Lower chip-tool contact area and larger shear angle
B. Higher chip-tool contact area and smaller shear angle
C. Lower chip-tool contact area and smaller shear angle
D. Higher chip-tool contact area and larger shear angle
Answer: A
138. The advantage of a broaching operation is that
A. Rate of production is very high
B. High accuracy and high class of surface finish is possible
C. Roughing and finishing cuts are completed in one pass of the tool
D. All of the above
Answer: D
139. Trepanning is an operation of
A. Making a cone-shaped enlargement of the end of a hole
B. Smoothing and squaring the surface around a hole
C. Sizing and finishing a small diameter hole
D. Producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
Answer: D
140. The silicon carbide abrasive is chiefly used for grinding
A. Cemented carbide
B. Ceramic
C. Cast iron
D. All of these
Answer: D
141. The grinding operation is a
A. Shaping operation
B. Forming operation
C. Surface finishing operation
D. Dressing operation
Answer: C
142. The lathe centres are provided with standard taper known as
A. Morse taper
B. Seller’s taper
C. Chapman taper
D. Brown and Sharpe taper
Answer: A
143. Grinding wheels should be tested for balance
A. Only at the time of manufacture
B. Before starting the grinding operation
C. At the end of grinding operation
D. Occasionally
Answer: D
144. Which of the following process is used for preparing parts having large curved surfaces and thin sections?
A. Hot machining
B. Ultrasonic machining
C. ECM process
D. Chemical milling
Answer: D
145. In machining metal, cutting force at the cutting edge is measured by a
A. Wattmeter
B. Dynamometer
C. Hydrometer
D. Pyrometer
Answer: B
146. For turning internal tapers, the suitable method is
A. By a form tool
B. By setting over the tail stock
C. By a taper turning attachment
D. By swiveling the compound rest
Answer: C
147. The chuck preferred for quick setting and accurate centering of a job is
A. Four jaw independent chuck
B. Collect chuck
C. Three jaw universal chuck
D. Magnetic chuck
Answer: B
148. Which of the following operations can be performed with milling cutters?
A. Cutting key ways on shafts
B. Cutting external screw threads
C. Cutting teeth of spur gears
D. All of these
Answer: D
149. In plunge grinding
A. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
B. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders equal to or shorter than the width of wheel face
C. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders shorter than the width of wheel face
D. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
Answer: B
150. In grinding irregular, curved, tapered, convex and concave surfaces, the grinder used is
A. Cylindrical grinder
B. Internal grinder
C. Surface grinder
D. Tool and cutter grinder
Answer: C
151. Flank wear occurs mainly on the
A. Nose part, front relief face and side relief face of the cutting tool
B. Face of the cutting tool at a short distance from the cutting edge
C. Cutting edge only
D. Front face only
Answer: A
152. The specific cutting energy used for establishing the machinability of the metal depends upon its
A. Coefficient of friction
B. Micro-structure
C. Work hardening characteristics
D. All of these
Answer: D
153. Glazing in grinding wheels __________ cutting capacity.
A. Has no effect on
B. Increase
C. Decrease
D. None of these
Answer: C
154. The guide-ways are of
A. Flat type
B. V-type
C. Dovetail type
D. Any one of these
Answer: D
155. Tool signature consists of __________ elements.
A. Two
B. Four
C. Five
D. Seven
Answer: D
156. In _________ operation, the chip thickness is minimum at the beginning of the cut and it reaches to the maximum when the cut terminates.
A. Conventional milling
B. Climb milling
C. Face milling
D. End milling
Answer: A
157. Ultrasonic machining is best suited for
A. Tool steels
B. Sintered carbides
C. Glass
D. All of these
Answer: D
158. Crater wear is mainly due to the phenomenon known as
A. Adhesion of metals
B. Oxidation of metals
C. Diffusion of metals
D. All of these
Answer: C
159. The shear velocity is the velocity of
A. Tool relative to the workpiece
B. Chip relative to the tool
C. Tool along the tool face
D. None of these
Answer: D
160. The lead screw of a lathe has _________ threads.
A. Single start
B. Double start
C. Multi-start
D. Any one of these
Answer: A
161. The operation of producing grooves around the periphery of a cylindrical or conical workpiece is called
A. Profile milling
B. Gang milling
C. Saw milling
D. Helical milling
Answer: D
162. The process of removing metal by a cutter which is rotated against the direction of travel of workpiece, is called
A. Up milling
B. Down milling
C. Face milling
D. End milling
Answer: A
163. The angle between the lathe centres is
A. 30°
B. 45°
C. 60°
D. 90°
Answer: C
164. In order to grind soft material
A. Coarse grained grinding wheel is used
B. Fine grained grinding wheel is used
C. Medium grained grinding wheel is used
D. Any one of these
Answer: A
165. The cutting fluid mostly used for machining alloy steels is
A. Water
B. Soluble oil
C. Dry
D. Sulphurised mineral oil
Answer: D
166. The angle formed by the leading edge of the land with a plane having the axis of the drill, is called
A. Helix or rake angle
B. Point angle
C. Chisel edge angle
D. Lip clearance angle
Answer: A
167. The broaching operation in which the work moves past the stationary tool is called
A. Pull broaching
B. Push broaching
C. Surface broaching
D. Continuous broaching
Answer: D
168. In lapping operation, the amount of metal removed is
A. 0.005 to 0.01 mm
B. 0.01 to 0.1 mm
C. 0.05 to 0.1 mm
D. 0.5 to 1 mm
Answer: A
169. In the relation VTn = C, the value of n for ceramic tools is
A. 0.1 to 0.2
B. 0.20 to 0.25
C. 0.25 to 0.40
D. 0.40 to 0.55
Answer: D
170. In American Standard Association (ASA) system, if the tool nomenclature is 8-6-5-5-10-15-2 mm, then the side rake angle will be
A. 5°
B. 6°
C. 8°
D. 10°
Answer: B
171. In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called
A. Friction zone
B. Work-tool contact zone
C. Shear zone
D. None of these
Answer: C
172. The cutting speed for drilling aluminium, brass and bronze with carbon steel drills is _________ cutting speed for drilling mild steel with high speed steel drills.
A. Equal to
B. Less than
C. More than
D. None of these
Answer: A
173. The height of each tooth of a broach is
A. Same throughout
B. In progressively decreasing order
C. In progressively increasing order
D. None of these
Answer: C
174. In machining metals, chips break due to __________ of work material.
A. Toughness
B. Ductility
C. Elasticity
D. Work hardening
Answer: D
175. Which of the following operations is carried out at a minimum cutting velocity if the machines are equally rigid and the tool work materials are the same?
A. Turning
B. Grinding
C. Boring
D. Milling
Answer: D
176. For fast removal of materials during grinding, a _________ grinding wheel is used.
A. Course grained
B. Fine grained
C. Medium grained
D. None of these
Answer: A
177. Chip breakers are used to
A. Increase tool life
B. Remove chips from bed
C. Break the chips into short segments
D. To minimize heat generation
Answer: C
178. For turning small taper on long workpiece, the suitable method is
A. By a form tool
B. By setting over the tail stock
C. By a taper turning attachment
D. By swiveling the compound rest
Answer: B
179. The type of reamer used for reaming operation in a blind hole, is
A. Straight fluted reamer
B. Left hand spiral fluted reamer
C. Right hand spiral fluted reamer
D. Any one of these
Answer: C
180. The method of grinding used to produce a straight or tapered surface on a workpiece, is
A. Internal cylindrical grinding
B. Form grinding
C. External cylindrical grinding
D. Surface grinding
Answer: C
181. The cutting speed is maximum while machining _________ with a high speed steel tool.
A. Cast iron
B. Mild steel
C. Brass
D. Aluminium
Answer: D
182. In drilling brass, a drill with
A. Zero helix angle is used
B. Low helix angle is used
C. High helix angle is used
D. Any helix angle can be used
Answer: B
183. In order to obtain a surface finish in the range of 0.75 μm to 1.25 μm , the operation used is called.
A. Grinding
B. Lapping
C. Honing
D. Buffing
Answer: A
184. Negative rakes are used for
A. Carbide tools
B. Heavy loads
C. Harder materials
D. All of these
Answer: D
185. The trade name of a nonferrous cast alloy composed of cobalt, chromium and tungsten is called
A. Ceramic
B. Stellite
C. Diamond
D. Cemented carbide
Answer: B
186. Which of the following statement is wrong as regard to down milling?
A. It can not be used on old machines due to backlash between the feed screw of the table and the nut.
B. The chips are disposed off easily and do not interfere with the cutting.
C. The surface milled appears to be slightly wavy.
D. The coolant can be poured directly at the cutting zone where the cutting force is maximum.
Answer: C
187. The tail-stock set over required to turn a taper on the entire length of a workpiece having diameters D and d is
A. (D – d)/2L
B. (D – d)/L
C. (D – d)/2
D. D – d
Answer: C
188. The abrasive slurry used in ultrasonic machining contains fine particles of
A. Aluminium oxide
B. Boron carbide
C. Silicon carbide
D. Any one of these
Answer: D
189. Which of the following statement is incorrect with reference of lathe cutting tools?
A. The flank of the tool is the surface or surfaces below and adjacent to the cutting edges
B. The nose is the corner, arc or chamfer joining the side cutting and the end cutting edges
C. The heel is that part of the tool which is shaped to produce the cutting edges and face
D. The base is that surface of the shank which bears against the support and takes tangent pressure of the cut
Answer: C
190. The broaching operation in which either the work or the tool moves across the other, is known as
A. Pull broaching
B. Push broaching
C. Surface broaching
D. Continuous broaching
Answer: C
191. The negative rake is usually provided on
A. High carbon steel tools
B. High speed steel tools
C. Cemented carbide tools
D. All of these
Answer: C
192. The cutting speed for drilling aluminium, brass and bronze with high speed steel drills varies from
A. 10 to 20 m/min
B. 18 to 30 m/min
C. 24 to 45 m/min
D. 60 to 90 m/min
Answer: D
193. In drilling Bakelite and fibrous plastics, the point angle of a drill is
A. 90°
B. 118°
C. 135°
D. 150°
Answer: A
194. The chamfering is an operation of
A. Beveling the extreme end of a workpiece
B. Embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
C. Reducing the diameter of a workpiece over a very narrow surface
D. Enlarging the end of a hole cylindrically
Answer: A
195. The abrasive recommended for grinding materials of high tensile strength is
A. Silicon carbide
B. Aluminium oxide
C. Sand stone
D. Diamond
Answer: B
196. The depth of cut in drilling is __________ the drill diameter.
A. Equal to
B. One-fourth
C. One-half
D. Double
Answer: C
197. Carbide tipped tools usually have
A. Negative rake angle
B. Positive rake angle
C. Any rake angle
D. No rake angle
Answer: A
198. The stroke of a shaping machine is 250 mm. It makes 30 double strokes per minute. The overall average speed of operation is
A. 3.75 m/min
B. 5 m/min
C. 7.5 m/min
D. 15 m/min
Answer: C
199. In a planer
A. Tool is stationary and work reciprocates
B. Work is stationary and tool reciprocates
C. Tool moves over stationary work
D. Tool moves over reciprocating work
Answer: A
200. The operation of machining several surfaces of a workpiece simultaneously is called
A. Profile milling
B. Gang milling
C. Saw milling
D. Helical milling
Answer: B
201. In _________ operation, the cutting force is maximum when the tooth begins its cut and reduces it to minimum when the tooth leaves the work.
A. Up milling
B. Down milling
C. Face milling
D. End milling
Answer: B
202. The cutting speed for counter-boring should be _________ that of drilling operation.
A. Equal to
B. Less than
C. Greater than
D. None of these
Answer: C
203. In gear hobbing
A. Only hob rotates
B. Only gear blank rotates
C. Both hob and gear blank rotates
D. Neither hob nor gear blank rotates
Answer: C
204. The carbide tools operating at very low cutting speeds (below 30 m/min)
A. Reduces tool life
B. Increases tool life
C. Have no effect on tool life
D. Spoils the work piece
Answer: A
205. The cutting fluid mostly used for machining steel is
A. Water
B. Soluble oil
C. Dry
D. Heavy oils
Answer: B
206. In a plain milling cutter, the chip space between the back of one tooth and the face of the next tooth is called
A. Face
B. Fillet
C. Gash
D. Land
Answer: C
207. Gears can be best produced on mass production by
A. Shaping
B. Casting
C. Forming
D. Hobbing
Answer: D
208. In a single point turning operation with a cemented carbide and steel combination having a Taylor exponent of 0.25, if the cutting speed is halved, then tool life will become
A. Half
B. Two times
C. Eight times
D. Sixteen times
Answer: D
209. The material which on machining produces chips with built up edge is
A. Brittle material
B. Tough material
C. Hard material
D. Ductile material
Answer: D
210. The swing diameter over the bed is ________ the height of the centre measured from the bed of the lathe.
A. Equal to
B. Twice
C. Thrice
D. One-half
Answer: B
211. Crater wear is predominant in
A. Carbon tool steels
B. Tungsten carbide tools
C. High speed steel tools
D. Ceramic tools
Answer: B
212. In order to prevent tool from rubbing the work _________ on tools are provided.
A. Rake angles
B. Relief angles
C. Face angles
D. None of these
Answer: B
213. In which of the following milling machine, the table can be tilted in a vertical plane by providing a swivel arrangement at the knee?
A. Universal milling machine
B. Plain milling machine
C. Universal milling machine
D. Hand milling machine
Answer: C
214. A 15 mm drilling machine means that it can drill a hole
A. Of maximum diameter 15 mm
B. In 15 mm thick plates
C. Having cross-sectional area of 15 mm²
D. None of these
Answer: A
215. The tool life is said to be over if
A. Poor surface finish is obtained
B. There is sudden increase in cutting forces and power consumption
C. Overheating and fuming due to heat of friction starts
D. All of the above
Answer: D
216. A fixture is defined as a device which
A. Holds and locates a workpiece and guides and controls one or more cutting tools
B. Holds and locates a workpiece during an inspection or for a manufacturing operation
C. Is used to check the accuracy of workpiece
D. All of the above
Answer: B
217. High speed steel drills can be operated at about _________ the speed of high carbon steel drills.
A. One-half
B. One-fourth
C. Double
D. Four times
Answer: C
218. Segmental chips are formed during machining
A. Mild steel
B. Cast iron
C. High speed steel
D. High carbon steel
Answer: B
219. In centre less grinders, the maximum angular adjustment of the regulating wheel is
A. 5°
B. 10°
C. 15°
D. 20°
Answer: B
220. The structure of a grinding wheel depends upon
A. Hardness of the material being ground
B. Nature of the grinding operation
C. Finish required
D. All of these
Answer: D
221. A feed gear box for a screw cutting lathe is designed on the basis of
A. Geometric progression
B. Arithmetic progression
C. Harmonic progression
D. None of these
Answer: A
222. In a shaper, the metal is removed during
A. Forward stroke
B. Return stroke
C. Both the forward and return strokes
D. Neither the forward nor the return stroke
Answer: A
223. The tail stock set over method of taper turning is preferred for
A. Internal tapers
B. Small tapers
C. Long slender tapers
D. Steep tapers
Answer: C
224. Larger than 15° side cutting edge angle
A. Increases tool life
B. Decreases tool life
C. Produces chipping and decreases tool life
D. Results in excessive stress concentration and greater heat generation
Answer: C
225. A dense structure of a grinding wheel is used for
A. Hard materials
B. Brittle materials
C. Finishing cuts
D. All of these
Answer: D
226. In centreless grinding, work place centre will be
A. Above the line joining the two wheel centres
B. Below the line joining the two wheel centres
C. On the line joining the two wheel centres
D. At the intersection of the line joining the wheel centres with the work place plane
Answer: A
227. The hardness of a grinding wheel is specified by
A. Brinell hardness number
B. Rockwell hardness number
C. Vickers pyramid number
D. Letter of alphabet
Answer: D
228. The maximum production of small and slender parts is done by
A. Watch maker’s lathe
B. Sliding head stock automatic lathe
C. Multi-spindle automatic lathe
D. Capstan lathe
Answer: C
229. The size of a shaper is given by
A. Stroke length
B. Motor power
C. Mass of machine
D. Rate size
Answer: A
230. An operation of embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece, is known as
A. Counter-boring
B. Grooving
C. Knurling
D. Facing
Answer: C
231. If the cutting speed is increased, then the built-up-edge
A. Becomes longer
B. May or may not form
C. Becomes smaller and finally does not form at all
D. Has nothing to do with speed
Answer: C
232. The method of grinding used to produce internal cylindrical holes and tapers, is
A. Internal cylindrical grinding
B. Form grinding
C. External cylindrical grinding
D. Surface grinding
Answer: A
233. In machining metals, surface roughness is due to
A. Feed marks or ridges left by the cutting tool
B. Fragment of built-up edge on the machined surface
C. Cutting tool vibrations
D. All of these
Answer: D
234. The usual value of the helix angle of a drill is
A. 20°
B. 30°
C. 45°
D. 60°
Answer: B
235. Which of the following statement is correct for orthogonal cutting system?
A. The cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel
B. The cutting edge clears the width of the workpiece on either ends
C. The chip flows over the tool face and the direction of the chip flow velocity is normal to the cutting edge
D. All of the above
Answer: D
236. Glazing in grinding wheels takes place when the
A. Wheel is too hard or wheel revolves at a very high speed
B. Wheel is too soft or wheel revolves at a very slow speed
C. Wheel is too hard and wheel revolves at very slow speed
D. Wheel is too soft and wheel revolves at a very high speed
Answer: A
237. In reaming process
A. Metal removal rate is high
B. High surface finish is obtained
C. High form accuracy is obtained
D. High dimensional accuracy is obtained
Answer: C
238. The tool may fail due to
A. Cracking at the cutting edge due to thermal stresses
B. Chipping of the cutting edge
C. Plastic deformation of the cutting edge
D. All of these
Answer: D
239. The cutting speed for drilling copper with high speed steel drills varies from
A. 10 to 20 m/min
B. 18 to 30 m/min
C. 24 to 45 m/min
D. 60 to 90 m/min
Answer: B
240. A grinding wheel becomes glazed (i.e. cutting edge takes a glass-like appearance) due to
A. Wear of bond
B. Breaking of abrasive grains
C. Wear of abrasive grains
D. Cracks on grinding wheel
Answer: C
241. If the helix angle of the drill is made ________ 30°, then the torque required to drive the drill at a given feed will be more.
A. Equal to
B. Less than
C. More than
D. None of these
Answer: B
242. In a plain milling cutter, the portion of the gash adjacent to the cutting edge on which the chip impinges is called
A. Face
B. Fillet
C. Land
D. Lead
Answer: A
243. A drill considered as a cutting tool having zero rake, is known as a
A. Flat drill
B. Straight fluted drill
C. Parallel shank twist drill
D. Tapered shank twist drill
Answer: B
244. In oblique cutting of metals, the cutting edge of the tool is
A. Perpendicular to the workpiece
B. Perpendicular to the direction of tool travel
C. Parallel to the direction of tool travel
D. Inclined at an angle less than 90° to the direction of tool travel
Answer: D
245. Broaching is applied for machining
A. Internal and external surfaces
B. Round or irregular shaped holes
C. External flat and contoured surfaces
D. All of these
Answer: D
246. The average cutting speed for turning brass with a high speed steel tool is
A. 15 to 19 m/min
B. 25 to 31 m/min
C. 60 to 90 m/min
D. 90 to 120 m/min
Answer: C
247. The grooving is an operation of
A. Beveling the extreme end of a workpiece
B. Embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
C. Reducing the diameter of a workpiece over a very narrow surface
D. Enlarging the end of a hole cylindrically
Answer: C
248. Gear finishing operation is called
A. Shaping
B. Milling
C. Hobbing
D. Burnishing
Answer: D
249. When the shear angle is small
A. Path of shear is short and chip is thin
B. Path of shear is large and chip is thick
C. Path of shear is short and chip is thick
D. Path of shear is large and chip is thin
Answer: B
250. An important geometrical quantity in the cutting of metals which can be used as a criterion for machinability of metals is
A. Cutting speed
B. Feed rate
C. Shear angle
D. Tool geometry
Answer: C
251. Internal gears can be made by
A. Hobbing
B. Shaping with pinion cutter
C. Shaping with rack cutter
D. Milling
Answer: B
252. In metal cutting operations, the shear angle is the angle made by the shear plane with the
A. Direction of the tool axis
B. Direction of tool travel
C. Perpendicular to the direction of the tool axis
D. Central plane of the workpiece
Answer: B
253. The aluminium oxide abrasive is chiefly used for grinding
A. High speed steel
B. Carbon steel
C. Wrought iron
D. All of these
Answer: D
254. The floating position of the holding fixture in a rotary transfer device is used to
A. Improve the accuracy of location
B. Reduce the tendency to over-index
C. Improve upon the acceleration and deceleration characteristics
D. Reduce the cycle time
Answer: D
255. The chamfering is an essential operation after
A. Knurling
B. Rough turning
C. Boring
D. Thread cutting
Answer: D
256. A process of removing metal by pushing or pulling a cutting tool is called
A. Up milling
B. Down milling
C. Forming
D. Broaching
Answer: D
257. In hot machining, tool is made of
A. Tungsten carbide
B. Brass or copper
C. Diamond
D. Stainless steel
Answer: A
258. The size of abrasive grain required in a grinding wheel depends upon the
A. Amount of material to be removed
B. Hardness of material being ground
C. Finish desired
D. All of these
Answer: B
259. A _________ grinding wheel is used to grind soft materials.
A. Course grained
B. Medium grained
C. Fine grained
D. None of these
Answer: A
260. Drilling is an example of
A. Orthogonal cutting
B. Oblique cutting
C. Simple cutting
D. Uniform cutting
Answer: B
261. When the metal is removed by erosion caused by rapidly recurring spark discharges between the tool and work, the process is known as
A. Electrochemical machining
B. Electro-discharge machining
C. Ultrasonic machining
D. None of these
Answer: B
262. With the same tool life, the maximum material per minute is removed by
A. Increasing the cutting speed
B. Decreasing the cutting speed
C. Increasing the depth of cut
D. Increasing the feed rate
Answer: C
263. A set of eight form relieved milling cutters for each module is provided to enable cutting of gears of different
A. Materials
B. Types of gears
C. Number of teeth
D. Width of gears
Answer: C
264. The ratio between two consecutive spindle speeds for a six-speed drilling machine using drills of diameter 6.25 to 25 mm size and at a cutting velocity of 18 m/min is
A. 1.02
B. 1.32
C. 1.66
D. 1.82
Answer: B
265. The abrasive recommended for grinding materials of low tensile strength is
A. Silicon carbide
B. Aluminium oxide
C. Sand stone
D. Diamond
Answer: A
266. Down milling is also called
A. Conventional milling
B. Climb milling
C. End milling
D. Face milling
Answer: B
267. The correct sequence of tool materials in increasing order of their ability to retain their hot hardness is
A. Carbide, ceramic, cermet, borazon
B. Ceramic, carbide, borazon, cermet
C. Cermet, carbide, ceramic, borazon
D. Borazon, ceramic, carbide, cermet
Answer: C
268. The process of changing the shape of grinding wheel as it becomes worn due to breaking away of the abrasive and bond, is called
A. Truing
B. Dressing
C. Facing
D. Clearing
Answer: A
269. Gear burnishing is a process for
A. Surface finishing
B. Undercut gears
C. Cycloidal gears
D. Removing residual stresses from teeth roots
Answer: A
270. The factor responsible for the formation of continuous chips with built up edge is
A. Low cutting speed and large rake angle
B. Low cutting speed and small rake angle
C. High cutting speed and large rake angle
D. High cutting speed and small rake angle
Answer: B
271. Tool life is measured by the
A. Number of pieces machined between tool sharpenings
B. Time the tool is in contact with the job
C. Volume of material removed between tool sharpenings
D. All of the above
Answer: D
272. A diamond locating pin is used in jigs and fixtures because
A. Diamond is very hard and wear resistant
B. It occupies very little space
C. It helps in assembly with tolerance on centre distance
D. It has a long life
Answer: C
273. Surface grinding is done to produce
A. Tapered surface
B. Flat surface
C. Internal cylindrical holes
D. All of these
Answer: B
274. Relief angles on high speed steel tools usually vary from
A. 0° to 3°
B. 3° to 10°
C. 10° to 20°
D. 20° to 30°
Answer: D
275. The tool material, for faster machining, should have
A. Wear resistance
B. Red hardness
C. Toughness
D. All of these
Answer: D
276. High speed steel cutting tools operate at cutting speeds _________ than carbon steel tools.
A. 2 to 3 times lower
B. 2 to 3 times higher
C. 5 to 8 times higher
D. 8 to 20 times higher
Answer: B
277. In a plain milling machine, the table can be moved
A. Longitudinally
B. Crosswise
C. Vertically
D. All of these
Answer: D
278. Crater wear leads to
A. Increase in cutting temperature
B. Weakening of tool
C. Friction and cutting forces
D. All of these
Answer: D
279. In oblique cutting system, the maximum chip thickness
A. Occurs at the middle
B. May not occur at the middle
C. Depends upon the material of the tool
D. Depends upon the geometry of the tool
Answer: B
280. The rear teeth of a broach
A. Perform burnishing operation
B. Remove minimum metal
C. Remove maximum metal
D. Remove no metal
Answer: C
281. The soft grade grinding wheels are denoted by the letters
A. A to H
B. I to P
C. Q to Z
D. A to P
Answer: A
282. The actual feed in centerless grinders is given by (where d = Dia. of regulating wheel, n = Revolutions per minute, and α = Angle of inclination of wheel)
A. πd
B. πdn
C. πdn sinα
D. πdn cosα
Answer: C
283. Small nose radius
A. Increases tool life
B. Decreases tool life
C. Produces chipping and decreases tool life
D. Results in excessive stress concentration and greater heat generation
Answer: D
284. Which of the following statement is correct about EDM machining?
A. It can machine hardest materials
B. It produces high degree of surface finish
C. The tool and work are never in contact with each other
D. All of these
Answer: D
285. A tool used to withdraw a drill from the sleeve is called
A. Drill remover
B. Drill puller
C. Drift
D. Drill drawer
Answer: C
286. A taper tap has
A. Its end tapered for about three or four threads
B. Its end tapered for about eight or ten threads
C. Full threads for the whole of its length
D. None of the above
Answer: B
287. The top and sides of the table of a shaper usually have
A. L-type slots
B. T-type slots
C. I-type slots
D. Any one of these
Answer: B
288. The tap used to cut threads in a blind hole is
A. Taper tap
B. Second tap
C. Bottoming tap
D. Any one of these
Answer: C
289. The operation of smoothing and squaring the surface around a hole is known as
A. Counter-sinking
B. Counter-boring
C. Trepanning
D. Spot facing
Answer: D
290. The increase in depth of cut and feed rate _________ surface finish.
A. Improves
B. Deteriorates
C. Does not effect
D. None of these
Answer: B
291. The lathe spindles at the nose end have
A. Internal screw threads
B. External screw threads
C. No threads
D. Tapered threads
Answer: B
292. A coarse grained grinding wheel is used to grind
A. Hard and brittle materials
B. Soft and ductile materials
C. Hard and ductile materials
D. Soft and brittle materials
Answer: B
293. The binding material used in cemented carbide tools is
A. Tungsten
B. Chromium
C. Silicon
D. Cobalt
Answer: D
294. High speed steel tools retain their hardness up to a temperature of
A. 250°C
B. 350°C
C. 500°C
D. 900°C
Answer: D
295. An open structure of a grinding wheel is used for
A. Soft materials
B. Tough materials
C. Ductile materials
D. All of these
Answer: D
296. A drill mainly used in drilling brass, copper or softer materials, is
A. Flat drill
B. Straight fluted drill
C. Parallel shank twist drill
D. Tapered shank twist drill
Answer: B
297. The process of removing metal by a cutter which is rotated in the same direction of travel of workpiece, is called
A. Up milling
B. Down milling
C. Face milling
D. End milling
Answer: B
298. The operation of making a cone-shaped enlargement of the end of a hole is known as
A. Counter-sinking
B. Counter-boring
C. Trepanning
D. Spot facing
Answer: A
299. The cutting tool in a milling machine is mounted on
A. Spindle
B. Arbor
C. Column
D. Knee
Answer: B
300. Gear lapping is an operation
A. After heat treatment
B. Prior to heat treatment
C. For gear reconditioning
D. None of these
Answer: A
301. The different spindle speeds on a lathe form
A. Arithmetical progression
B. Geometrical progression
C. Harmonical progression
D. Any one of these
Answer: B
302. The lathe spindles are usually made hollow and provided with
A. Internal taper
B. External taper
C. Internal and external taper
D. No taper
Answer: A
303. For softer materials, the point angle of the drill is kept
A. Equal to 118°
B. Less than 118°
C. More than 118°
D. Any one of these
Answer: B
304. The method of centre less grinding used to produce taper is
A. In-feed grinding
B. Through feed grinding
C. End feed grinding
D. Any one of these
Answer: C
305. The angle on which the strength of the tool depends is
A. Rake angle
B. Cutting angle
C. Clearance angle
D. Lip angle
Answer: A
306. Thread grinding requires work speed from
A. 1 to 3 m/min
B. 5 to 10 m/min
C. 10 to 14 m/min
D. 14 to 20 m/min
Answer: A
307. The velocity of tool along the tool face is known as
A. Shear velocity
B. Chip velocity
C. Cutting velocity
D. Mean velocity
Answer: B
308. The surface finish is improved by the increase in
A. Cutting speed
B. Nose radius
C. True rake angle
D. All of these
Answer: D
309. In down milling, the thickness of chip is
A. Minimum at the beginning of the cut and maximum at the end of the cut
B. Maximum at the beginning of the cut and minimum at the end of the cut
C. Uniform throughout the cut
D. None of these
Answer: B
310. The chuck used for setting up of heavy and irregular shaped work should be
A. Four jaw independent chuck
B. Three jaw universal chuck
C. Magnetic chuck
D. Drill chuck
Answer: A
311. Ceramic tools are fixed to tool body by
A. Soldering
B. Brazing
C. Welding
D. Clamping
Answer: B
312. The helix angle of a drill is __________ for drilling brass.
A. Equal to 30°
B. Less than 30°
C. More than 30°
D. None of these
Answer: B
313. The type of reamer used for reaming soft aluminium or copper, is
A. Straight fluted reamer
B. Left hand spiral fluted reamer
C. Right hand spiral fluted reamer
D. Any one of these
Answer: B
314. In which of the following machine, the work remains stationary and the tool is rotated?
A. Vertical boring machine
B. Horizontal boring machine
C. Precision boring machine
D. Jig boring machine
Answer: B
315. A mandrel is used to hold
A. An eccentric work
B. A heavy work
C. A thin work
D. None of these
Answer: D
316. A single point tool has
A. Rake angle
B. Cutting angle
C. Lip angle
D. All of these
Answer: D
317. When the tool moves parallel to the lathe axis, the movement is termed as
A. Cross feed
B. Angular feed
C. Longitudinal feed
D. Any one of these
Answer: C
318. The grade of grinding wheel depends upon
A. Hardness of the material being ground
B. Speed of wheel and work
C. Condition of grinding machine
D. All of these
Answer: D
319. In electro discharge machining, tool is made of
A. Brass
B. Copper
C. Copper tungsten alloy
D. All of these
Answer: D
320. Tool life is generally better when
A. Grain size of the metal is large
B. Grain size of the metal is small
C. Hard constituents are present in the micro-structure of the tool material
D. None of the above
Answer: A
321. The cutting angle of a flat drill varies from
A. 3° to 8°
B. 20° to 30°
C. 60° to 90°
D. 90° to 120°
Answer: D
322. Discontinuous chips are formed during machining of
A. Brittle metals
B. Ductile metals
C. Hard metals
D. Soft metals
Answer: A
323. As the cutting speed increases, the tool cutting forces
A. Remain constant
B. Increases
C. Decreases
D. First increases and then decreases
Answer: C
324. Soft materials can not be economically ground due to
A. High temperature involved
B. Frequent wheel clogging
C. Rapid wheel wear
D. Low work piece stiffness
Answer: B
325. In which of the following machine, the work is usually rotated while the drill is fed into work?
A. Sensitive drilling machine
B. Radial drilling machine
C. Gang drilling machine
D. Deep hole drilling machine
Answer: D
326. For harder alloy steel, the point angle of the drill is kept
A. Equal to 118°
B. Less than 118°
C. More than 118°
D. Any one of these
Answer: C
327. The average cutting speed for turning mild steel with a high speed steel tool is
A. 15 to 19 m/min
B. 25 to 31 m/min
C. 60 to 90 m/min
D. 90 to 120 m/min
Answer: B
328. The taper on the lathe spindle is
A. 1 in 10
B. 1 in 15
C. 1 in 20
D. 1 in 30
Answer: C
329. In drilling softer materials, the cutting speed is ___________ as compared to harder materials.
A. Same
B. Low
C. High
D. None of these
Answer: C
330. Internal or external threads of different pitches can be produced by
A. Pantograph milling machine
B. Profiling machine
C. Planetary milling machine
D. Piano miller
Answer: C
331. Continuous chips with built up edge are formed during machining of
A. Brittle metals
B. Ductile metals
C. Hard metals
D. Soft metals
Answer: B
332. The relief or clearance at the cutting edge of a flat drill varies from
A. 3° to 8°
B. 20° to 30°
C. 60° to 90°
D. 90° to 120°
Answer: A
333. Lapping is an operation of
A. Making a cone-shaped enlargement of the end of a hole
B. Smoothing and squaring the surface around a hole
C. Sizing and finishing a small diameter hole
D. Producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
Answer: C
334. The usual value of the point angle of a drill is
A. 70°
B. 100°
C. 118°
D. 130°
Answer: C
335. The lip clearance angle is the angle formed by the
A. Leading edge of the land with a plane having the axis of the drill
B. Flank and a plane at right angles to the drill axis
C. Chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill
D. None of the above
Answer: B
336. The relation between tool life (T) and cutting speed (V) is VTn = Constant. In this relation, the value of n depends upon
A. Work material
B. Tool material
C. Working conditions
D. Type of chip produced
Answer: B
337. The grinding wheel speed (surface speed in m/min) usually varies from
A. 500 to 1000
B. 1000 to 1500
C. 1500 to 2000
D. 2000 to 2500
Answer: C
338. In oblique cutting system, the cutting edge of the tool
A. May clear the width of the workpiece
B. May or may not clear the width of the workpiece
C. May not clear the width of the workpiece
D. Should always clear the width of the workpiece
Answer: C
339. The purpose of jigs and fixtures is to
A. Increase machining accuracy
B. Facilitate interchangeability
C. Decrease expenditure on quality control
D. All of these
Answer: D
340. Flank wear depends upon the
A. Hardness of the work and tool material at the operating temperature
B. Amount and distribution of hard constituents in the work material
C. Degree of strain hardening in the chip
D. All of these
Answer: B
341. The in-feed grinding is used to
A. Produce tapers
B. Grind shoulders and formed surfaces
C. Grind long, slender shafts or bars
D. All of these
Answer: B
342. In up milling, the thickness of chip is
A. Minimum at the beginning of the cut and maximum at the end of the cut
B. Maximum at the beginning of the cut and minimum at the end of the cut
C. Uniform throughout the cut
D. None of these
Answer: A
343. A dynamo-meter is a device used for the measurement of
A. Chip thickness ratio
B. Forces during metal cutting
C. Wear of the cutting tool
D. Deflection of the cutting tool
Answer: B
344. The cutting speed is minimum while machining _________ with a high speed steel tool.
A. Cast iron
B. Mild steel
C. Brass
D. Aluminium
Answer: A
345. The lip angle is the angle
A. Between the tool face and the ground end surface of flank
B. Made by the face of the tool and the plane parallel to the base of the cutting tool
C. Between the face of the tool and a line tangent to the machined surface at the cutting point
D. None of the above
Answer: A
346. A grinding wheel is said to be of _________ if the abrasive grains can be easily dislodged.
A. Soft grade
B. Medium grade
C. Hard grade
D. None of these
Answer: A
347. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of
A. Continuous chips
B. Discontinuous chip
C. Continuous chips with built up edge
D. None of these
Answer: A
348. The facing is an operation of
A. Beveling the extreme end of a workpiece
B. Embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
C. Reducing the diameter of a workpiece over a very narrow surface
D. Machining the ends of a workpiece to produce a flat surface square with the axis
Answer: D
349. Fixtures are used
A. For holding and guiding the tool in drilling, reaming or tapping operations
B. For holding the work in milling, grinding, planing or turning operations
C. To check the accuracy of workpiece
D. None of the above
Answer: B
350. In a shaper, the length of stroke is increased by
A. Increasing the centre distance of bull gear and crank pin
B. Decreasing the centre distance of bull gear and crank pin
C. Increasing the length of the arm
D. Decreasing the length of the slot in the slotted lever
Answer: A
351. The hole to be drilled for tapping is _________ the outside diameter of the thread on the tap.
A. Equal to
B. Smaller than
C. Greater than
D. None of these
Answer: B
352. The obtuse angle, included between the chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill, is called
A. Helix or rake angle
B. Point angle
C. Chisel edge angle
D. Lip clearance angle
Answer: C
353. The lip angle of a single point tool is usually
A. 20° to 40°
B. 40° to 60°
C. 60° to 80°
D. None of these
Answer: C
354. Ceramic cutting tools are
A. Made by cold pressing of aluminium oxide powder
B. Available in the form of tips
C. Brittle and have low bending strength
D. All of these
Answer: D
355. The point angle of a drill, for drilling stainless steel, is
A. 90°
B. 118°
C. 135°
D. 150°
Answer: C
356. In metal machining, the work-tool contact zone is a zone where heat is generated due to
A. Plastic deformation of metal
B. Burnishing friction
C. Friction between the moving chip and the tool face
D. None of the above
Answer: B
357. Which of the following operation is first performed?
A. Spot facing
B. Boring
C. Tapping
D. Drilling
Answer: B
358. The parameter which completely defines the chip formation in a metal cutting process is
A. Shear angle
B. Chip-tool contact length
C. Both A. and (B)
D. None of these
Answer: C
359. The cutting speed of a drill depends upon the
A. Material of drill
B. Type of material to be drilled
C. Quality of surface finish desired
D. All of these
Answer: D
360. The addition of lead, sulphur and phosphorus to low carbon steels, help to
A. Reduce built up edge
B. Break up chips
C. Improve machinability
D. All of these
Answer: D
361. In metal cutting, use of low feeds and high cutting speeds is desired when the objective is
A. High metal removal rate
B. Dry machining
C. Use of soft cutting tool
D. Surface finish
Answer: D
362. The work or surface speed for cylindrical grinding varies from
A. 5 to 10 m/min
B. 10 to 20 m/min
C. 20 to 30 m/min
D. 40 to 60 m/min
Answer: C
363. In order to achieve a specific surface finish in single point turning, the most important factor to be controlled is
A. Depth of cut
B. Cutting speed
C. Feed
D. Tool rake angle
Answer: B
364. A lathe with four steps on the cone pulley and with back-gears will have
A. Four direct speeds
B. Four indirect speeds
C. Four direct and four indirect speeds
D. Eight indirect speeds
Answer: C
365. The relation between the tool life (T) in minutes and cutting speed (V) in m/min is (where n = An exponent, which depends upon the tool and workpiece, and C = A constant)
A. VnT = C
B. VTn = C
C. Vn/T = C
D. V/Tn = C
Answer: B
366. The vector sum of cutting velocity and chip velocity is __________ shear velocity.
A. Equal to
B. Less than
C. More than
D. None of these
Answer: A
367. In electrochemical machining, the gap between the tool and work is kept as
A. 0.1 mm
B. 0.4 mm
C. 0.35 mm
D. 0.75 mm
Answer: D
368. A broach has
A. Roughing teeth
B. Semi-finishing teeth
C. Finishing teeth
D. All of these
Answer: D
369. The angle made by the face of the tool and the plane parallel to the base of cutting tool is called
A. Rake angle
B. Cutting angle
C. Clearance angle
D. Lip angle
Answer: A
370. The tool made of cemented carbide wear out faster at
A. Slow speeds
B. Medium speeds
C. Fast speeds
D. Very fast speeds
Answer: A
371. It is desired to perform the operations like drilling, reaming, counter-boring etc. on a work piece. Which of the following machine will be used?
A. Sensitive drilling machine
B. Radial drilling machine
C. Gang drilling machine
D. Multiple spindle drilling machine
Answer: C
372. It is required to cut screw threads of 2 mm pitch on a lathe. The lead screw has a pitch of 6 mm. If the spindle speed is 60 r.p.m., then the speed of lead screw will be
A. 10 r.p.m.
B. 20 r.p.m.
C. 120 r.p.m.
D. 180 r.p.m.
Answer: B
373. The correct sequence of the following parameters in order of their maximum to minimum influence on tool life is
A. Feed rate, depth of cut, cutting speed
B. Depth of cut, cutting speed, feed rate
C. Cutting speed, feed rate, depth of cut
D. Feed rate, cutting speed, depth of cut
Answer: C
374. In a center lathe, the cutting tool is fed in _________ with reference to the lathe axis.
A. Cross direction only
B. Longitudinal direction only
C. Both cross and longitudinal direction
D. Any direction
Answer: C
375. Any number of equal divisions can be obtained on milling machine by
A. Direct indexing
B. Simple indexing
C. Compound indexing
D. Differential indexing
Answer: B
376. A push broach as compared to pull broach
A. Has less number of teeth
B. Is short and stocky
C. Removes less material for each pass of the tool
D. All of the above
Answer: D
377. The tool life is affected by
A. Depth of cut
B. Cutting speed
C. Feed
D. All of these
Answer: D
378. Hard and tough materials like cast iron should be turned at
A. Slow speed
B. High speed
C. Any speed
D. Certain specific speed
Answer: A
379. The effect of setting a boring tool above center height leads to
A. Increase in the effective rake angle and a decrease in the effective clearance angle
B. Increase in both effective rake angle and effective clearance angle
C. Decrease in the effective rake angle and an increase in the effective clearance angle
D. Decrease in both effective rake angle and effective clearance angle
Answer: A
380. The machining of titanium is difficult due to
A. High thermal conductivity of titanium
B. Chemical reaction between tool and work
C. Low tool-chip contact area
D. None of these
Answer: C
381. If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is
A. Conical locator
B. Cylindrical locator
C. Diamond pin locator
D. Vee locator
Answer: A
382. The factor which affects the tool life is
A. Tool geometry
B. Cutting speed
C. Feed rate
D. All of these
Answer: D
382. The size of a lathe is specified by the
A. Length between centers
B. Swing diameter over the bed
C. Swing diameter over the carriage
D. All of these
Answer: D
383. For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
A. 10 m/min
B. 15 m/min
C. 22 m/min
D. 30 m/min
Answer: C
384. In transverse grinding
A. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
B. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders equal to or shorter than the width of wheel face
C. The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders shorter than the width of wheel face
D. The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
Answer: A
385. Which of the following statement is wrong?
A. The larger side rake angle produces chipping
B. The smaller rake angle produces excessive wear and deformation in tool
C. The side cutting edge angle (less than 15°) increases tool life
D. The increase in nose radius decreases tool life
Answer: D
386. Glazing in grinding wheels can be decreased by
A. Using a harder wheel or by increasing the wheel speed
B. Using a softer wheel or by decreasing the wheel speed
C. Using a harder wheel or by decreasing the wheel speed
D. Using a softer wheel or by increasing the wheel speed
Answer: B
387. A single point thread cutting tool should ideally have
A. Zero rake angle
B. Positive rake angle
C. Negative rake angle
D. Point angle
Answer: A
388. In which of the following machine, the work rotates and the tool is stationary?
A. Vertical boring machine
B. Horizontal boring machine
C. Precision boring machine
D. Jig boring machine
Answer: A
389. In drilling aluminium, a drill with
A. Zero helix angle is used
B. Low helix angle is used
C. High helix angle is used
D. Any helix angle can be used
Answer: C
390. Which of the following statement is correct about nose radius?
A. It improves tool life
B. It improves the surface finish
C. Both A. and (B)
D. None of these
Answer: C
391. The main purpose of a boring operation, as compared to drilling, is to
A. Drill a hole
B. Finish the drilled hole
C. Correct the hole
D. Enlarge the existing hole
Answer: D
392. Larger end cutting edge angle _________ tool life.
A. Increases
B. Decreases
C. Does not effect
D. None of these
Answer: A
393. Cutting fluids are used to
A. Cool the tool
B. Improve surface finish
C. Cool the workpiece
D. All of these
Answer: D
394. In a milling operation, two side milling cutters are mounted with a desired distance between them so that both sides of a workpiece can be milled simultaneously. This set up is called
A. Gang milling
B. Straddle milling
C. String milling
D. Side milling
Answer: B
395. The operation performed on a shaper is
A. Machining horizontal surface
B. Machining vertical surface
C. Machining angular surface
D. All of these
Answer: D
396. A twist drill is specified by its
A. Shank, material and diameter
B. Shank, lip angle and size of flute
C. Material, length of body and helix angle
D. Any one of these
Answer: A
397. In the relation VTn = C, the value of n for carbide tools is
A. 0.1 to 0.2
B. 0.20 to 0.25
C. 0.25 to 0.40
D. 0.40 to 0.55
Answer: B
398. Slow speed of the spindle is necessary in
A. Thread cutting
B. Turning a work of larger diameter
C. Turning a hard or tough material
D. All of these
Answer: D
399. The angle between the face and flank of the single point cutting tool is known as
A. Rake angle
B. Clearance angle
C. Lip angle
D. Point angle
Answer: C
400. Tumbler gears in lathe are used to
A. Reduce the spindle speed
B. Cut gears
C. Give desired direction of movement to the lathe carriage
D. Drill a workpiece
Answer: C
401. In centreless grinding, the surface speed of regulating wheel is
A. 5 to 15 m/min
B. 15 to 60 m/min
C. 60 to 90 m/min
D. 90 to 120 m/min
Answer: B
402. Twist drills are made of
A. High speed steel
B. Carbon steel
C. Stainless steel
D. Either A. or (B)
Answer: D
403. Jigs are used
A. For holding and guiding the tool in drilling, reaming or tapping operations
B. For holding the work in milling, grinding, planing or turning operations
C. To check the accuracy of workpiece
D. None of the above
Answer: A
404. Threading is an operation of
A. Smoothing and squaring the surface around a hole
B. Sizing and finishing a small diameter hole
C. Producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
D. Cutting helical grooves on the external cylindrical surface
Answer: D

