300+ TOP MicroFinance MCQs and Answers Quiz [Updated]

MicroFinance Multiple Choice Questions

1. In which year the Regional Rural Banks Act was passed?
A. 1986

B. 1976

C. 1992

D. 1988

Answer:
B.1976

2. What is the share of Sponsor Banks in the Regional Rural Banks?
A. 75%

B. 15%

C. 40%

D. 35%

Answer:
D.35%

3. Which of these was the first RRB to be set up in India?
A. Gaur Gramin Bank

B. Pratham Bank

C. Himachal Bank

D. Aruchal Rural Bank

Answer:
B.Pratham Bank

4. Which microfinance institution is known as the Universal Bank?
A.  Bandhan Financial Services Private Ltd

B.  Arohan Financial Services Private Ltd

C.  Disha Microfinance Private Ltd

D.  SKS Microfinance Private Ltd

Answer:
A.A) Bandhan Financial Services Private Ltd

5. What option block the poor to get bank loans?
A.  Absence of collateral

B.  High rates of interest

C.  Complexity of procedure

D.  None of the above

Answer:
A. Absence of collateral

6. In the self-help group, the loan and saving decisions are taken by
A.  Government

B.  Non-government organisation

C.  Bank

D.  Absence of collateral

Answer:
D.A) Absence of collateral

7. In India, which organizations take care of the agriculture and rural development credits
A. IDBI

B. NABARD

C. ICAR

D. FCI

Answer:
B. NABARD

8. What is Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) Life insurance cover
A. Accidental insurance cover

B. Life insurance cover

C. Overdraft up to Rs.5,000/-

D. d) None of above

Answer:
A.Accidental insurance cover

9. Self Help Group involves
A. Group of 5 to 20 people

B. Regular saving habits

C. Inter-lending within the group members

D. All of above

Answer:
D.All of above

10. The Financial statement provides accurate and time ……………. Which is useful for all.
A. Financial Information

B. Liabilities.

C. Assets Information

D. Marketing Information

Answer:
A.Financial Information

11. Balance sheet is the summary of …………………
A. General Information

B. Financial position

C. profit and loss position

D. loan status

Answer:
B.Financial position

12. Financial statements are the ………….
A. Trading account , Profit and Loss account

B. Balance sheet

C. (A) and (B)

D. Neither (A) nor (B)

Answer:
C.(A) and (B)

13. EPS helps in determining the …………. of the equity share of the MFI
A. market price

B. Earning per share

C. Average price

D. cost price

Answer:
B.Earning per share

14. Debt equity ratio ascertains soundness of………. financial position
A. long term

B. Short term

C. Yearly

D. all of above

Answer:
A.long term

15. Two basic measures of liquidity are :
A. Inventory turnover and Current ratio

B. Current ratio and Quick ratio

C. Gross Profit ratio and Operating ratio

D. Current ratio and Average

Answer:
C. Gross Profit ratio and Operating ratio

16. Current Ratio is :
A. Solvency Ratio

B. Liquidity Ratio

C. Activity Ratio

D. Profitability Ratio

Answer:
B.Liquidity Ratio

17. Services are characterized by all of the following characteristics except for
A. A. Intangibility.

B. B. Homogeneity

C. C. Perishability.

D. D. Inseparability

Answer:
B.B. Homogeneity

18. 2. This P is not a part of the 7Ps of marketing mix?
A. Promotion

B. Price

C. People

D. Purpose

Answer:
D. Purpose

19. Nutritional level of food energy is expressed in the form of
A. calories per day

B. wheat consumption

C. rice consumption per day

D. none of the above

Answer:
A. calories per day

20. The calorie requirement is higher in the rural areas because:
A. they do not enjoy as much as people in the urban

B. food items are expensive.

C. they are engaged in mental work.

D. people are engaged in physical

Answer:
D. people are engaged in physical

21. What is ‘Bank rate’?
A. The rate at which commercial banks borrow

B. The rate at which commercial banks

C. The rate at which commercial banks

D. none of the above

Answer:
A.The rate at which commercial banks borrow

22. What is the Cash Reserve Ratio (CRR)?
A. the fraction of the deposits that commercial banks lend

B. the fraction of the deposits that RBI must

C. the fraction of the deposits that

D. none of the above

Answer:
C.the fraction of the deposits that

23. In order to meet the working capital requirement in agriculture, banks issue the card
A. General Credit Card

B. SME Credit Card

C. Swaroj Credit Card

D. Kisan Credit Card

Answer:
D.Kisan Credit Card

24. The microfinance movement in India has been initiated by
A. SIDBI

B. SBI

C. NABARD

D. RRBs

Answer:
C.NABARD

25. Prudential norms of the banks includes
A. IRAC norms

B. provisioning norms

C. CRAR norms

D. all of the above

Answer:
D.all of the above

26. All the scheduled banks are to extend…………% of the total credit to priority sector
A. 18%

B. 40%

C. 32%

D. 12%

Answer:
B.40%

27. Education loan granted to individual for educational purposes upto rupess…… for
A. 7 lakh

B. 10 lakh

C. 15 lakh

D. 20 lakh

Answer:
B.10 lakh

28. Housing loan granted to public individual upto rupees………….for construction of houses treated as priority sector advances
A. 5 lakh

B. 10 lakh

C. 15 lakh

D. 20 lakh

Answer:
D.20 lakh

29. In microfinance the demand side constraints is
A. lack of awareness

B. distance from bank branch

C. unsuitable product

D. communication

Answer:
A.lack of awareness

Micro Finance Objective Questions with Answers Quiz Pdf Download Online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top