Oceanography Interview Questions with Answers
Question: 1. Which One Of The Following Is A Warm Ocean Current ?
Answer:
East Australian modern-day.
Question: 2. Average Salinity Of Water Of Arabian Sea Is?
Answer:
35 ppt.
Microbiology Interview Questions
Question: three. Major Source Of Oceanic Salinity Is____?
Answer:
Ash from Volcanoes.
Question: 4. Which One Of The Following Is The Tide Produced As A Consequence Of Moon And Sun Pulling The Earth In The Same Direction?
Answer:
High tide.
Question: 5. Tidal Range Denotes The ____?
Answer:
difference between excessive and low tide.
Environmental Science Interview Questions
Question: 6. The Portion Of The Earths Surface Covered With Water Is Roughly ____?
Answer:
Two – 1/3.
Question: 7. The Challenger Rise Is Located In ___?
Answer:
The Atlantic Ocean.
Soil Science Interview Questions
Question: eight. Which Of The Following Is A Continental Shelf Sea_____?
Answer:
Red sea.
Question: 9. Which Of The Following Oceans Does Not Have A North South Submarine Ridge?
Answer:
Pacific Ocean.
Physics Interview Questions
Question: 10. Which Is The Smallest Among The Following Water Bodies ?
Answer:
Japan Sea.
Question: 11. The Largest Reserves Of Fresh Water On The Earth S Surface In____?
Answer:
North America.
Geo Physics Interview Questions
Question: 12. The Coastline Formed By The Submergence Of Mountain Ridges Running Parallel To The Coast Is Known As ___?
Answer:
Dalmation coast.
Microbiology Interview Questions
Question: 13. A Submarine Mountain Rising More Than 1000 Meters Above The Ocean Floor Is Known As___?
Answer:
Sea mount.
Question: 14. Which Is A Warm Current?
Answer:
Gulf circulate.
Question: 15. Which Is A Cool Current_____?
Answer:
Humboldt modern-day.
Nuclear physics Interview Questions
Question: 16. Periodic Movement Of The Sea Water Is Known As____?
Answer:
Tides.
Question: 17. Current Which Flow From Lower Latitudes To Higher Latitudes Are ____?
Answer:
Warm Current.
Cell Biology Interview Questions
Question: 18. The Deepest Ocean In The World Is: ____?
Answer:
The Pacific Ocean.
Environmental Science Interview Questions
Question: 19. Pelagic Deposits Consists Of :
Answer:
Organic ooze substances.
Question: 20. Pelagic Deposits Are Mainly Found Below The Depth Of:
Answer:
600 fathoms.
Question: 21. Radiolarian Oozes Occur In The Depths Of ?
Answer:
2000 to 5000 fathoms.
Question: 22. Pelagic Deposits Are In The Form Of Liquid Mud Known As Ooze Found?
Answer:
at the deep ocean floor.
Question: 23. Benthos Is The Name Given To A Those Organisms Which Live____?
Answer:
At the bottom of the sea.
Question: 24. Abundant Organic Life Is Present In_____?
Answer:
Zone of upwelling of cold water.
Soil Science Interview Questions
Question: 25. Oozes Are Associated With___?
Answer:
Pelagic deposits.
Question: 26. Neap Tides Occur During ______?
Answer:
First and 0.33 sector.
Question: 27. Salinity Of Sea Water Refers To The Salt Content Expressed In Terms Of Gram Per Kilograms. The Average Salt Content Is ?
Answer:
35%.
Physics Interview Questions
Question: 28. Spring Tide Means____?
Answer:
higher high tide, better low tide.
Question: 29. Drift Plain Are Formed By ?
Answer:
Deposits of continental glaciations.
Question: 30. Fiord Originate As A Result Of ____
Answer:
Glacial erosion.
Question: 31. Groin Is——— ?
Answer:
really a wall constructed at right angles to the shores.
Question: 32. Delta Shore Line Is—- ?
Answer:
constructed of material introduced out of move device.
Question: 33. What Is A Coastal Plains ?
Answer:
Coastal plains is created through continental shelf exposed through emergence.
Geo Physics Interview Questions
Question: 34. The Greatest Known Ocean Depth Is ?
Answer:
11033 metre.
Question: 35. The Caspian Sea, The Largest Inland Sea Or Lake In The World , Is Located?
Answer:
Partly in Europe and in part in Asia.
Question: 36. Which Is The Largest Sea In The World ?
Answer:
South China Sea.
Nuclear physics Interview Questions
Question: 37. Which Is The Largest Gulf In The World ?
Answer:
The Gulf of Mexico.
Question: 38. What Is Ninety East Ridge?
Answer:
There is a submarine ridge inside the Bay of Bengal is referred to as Ninety east ridge.
Question: 39. What Is The Proportion Of Landmass Of The Ocean Floor Plotted Against The Given Datum Line Called ?
Answer:
Hypsographic curve.
Question: forty. Where Is The Dogger Bank, Which Is A Major Fishing Area Located?
Answer:
North Sea.
Cell Biology Interview Questions
Question: forty one. The Canal Joining Baltic Sea To North Sea Is?
Answer:
Kiel Canal.
Question: forty two. Dead Sea Is Situated In_____?
Answer:
A rift valley.
Question: forty three. The Busiest And The Most Important Sea Route Of The World Is_____?
Answer:
North Atlantic Sea Route.
Question: 44. Which One Among The Following Best Explains The Reason For The Eastern And Western Boundaries Of The Pacific Ocean Experiencing Frequent Earthquake?
Answer:
These margins coincide with the plate margins.
Question: 45. What Is Thermocline?
Answer:
The layer of water inside the oceans and lakes that separates the hotter surface layer from the deeper colder layer is referred to as Thermocline.
