Thermodynamics Multiple Choice Questions on “Pure Substance”.
1. Which of the following represents the specific volume during phase transition.
a) Vf-Vg
b) Vg-Vf
c) Vf+Vg
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Here Vg is the specific volume of the saturated vapour and Vf is the specific volume of the saturated liquid.
2. At critical point, value of Vg-Vf is
a) two
b) one
c) zero
d) infinity
Answer: c
Clarification: As pressure increases, there is a decrease in Vg-Vf and at critical point its value becomes zero.
3. Above the critical point, the isotherms are continuous curves.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: These continuous curves approach equilateral hyperbolas at large volumes and low pressures.
4. A rigid tank contains 50 kg of saturated liquid water at 90°C. Determine the pressure in the tank and the volume of the tank.
a) 0.0518 m3
b) 0.0618 m3
c) 0.0718 m3
d) 0.0818 m3
Answer: a
5. A piston –cylinder device contains 0.06m3 of saturated water vapour at 350 kPa pressure. Determine the temperature and mass of the vapour inside the cylinder.
a) 0.104 kg
b) 0.124 kg
c) 0.134 kg
d) 0.114 kg
Answer: d
6. A rigid tank contains 10 kg of water at 90°C. If 8 kg of the water is in the liquid form and the rest is in the vapour form, determine the pressure in the tank.
a) 60.183 kPa
b) 70.183 kPa
c) 80.183 kPa
d) 90.183 kPa
Answer: b
7. A rigid tank contains 10 kg of water at 90°C. If 8 kg of the water is in the liquid form and the rest is in the vapour form, determine the volume of the tank.
a) 1.73 m3
b) 2.73 m3
c) 3.73 m3
d) 4.73 m3
Answer: d
8. An 80 litre vessel contains 4 kg of R-134a at a pressure of 160 kPa. Determine the temperature.
a) -10.60°C
b) -13.60°C
c) -15.60°C
d) -19.60°C
Answer: c
9. An 80 litre vessel contains 4 kg of R-134a at a pressure of 160 kPa. Determine the quality.
a) 0.127
b) 0.137
c) 0.147
d) 0.157
Answer: d
Clarification: v = V/m = 0.080 m3/4 kg = 0.02 m3/kg
@ 160kPa, vf = 0.0007437 m3/kg; vg = 0.12348 m3/kg.
vf < v < vg
x = (v –vf)/ vfg = 0.157.
10. An 80 litre vessel contains 4 kg of R-134a at a pressure of 160 kPa. Determine the volume occupied by the vapour phase.
a) 0.0775 m3
b) 0.0575 m3
c) 0.0975 m3
d) 0.0375 m3
Answer: a
Clarification: v = V/m = 0.080 m3/4 kg = 0.02 m3/kg
@ 160kPa, vf = 0.0007437 m3/kg; vg = 0.12348 m3/kg
vf < v < vg
x = (v –vf)/ vfg = 0.157
mg = x*m(total) = 0.628kg
Vg = mg*vg = 0.0775 m3 or 77.5 litre.
11. Determine the specific volume of R-134a at 1 MPa and 50°C, using ideal gas equation of state.
a) 0.022325 m3/kg
b) 0.024325 m3/kg
c) 0.025325 m3/kg
d) 0.026325 m3/kg
Answer: b
Clarification: v = RT/P = (0.0815 kJ/kg.K)* (323 K)/(1000 kPa)
= 0.026325 m3/kg.
