300+ TOP Veterinary Science MCQs and Answers Quiz Test

Veterinary Science Multiple Choice Questions

1. World Zooneses day

a. July 6th
b. June 5th
c. June 6th
d. July 8th

Answer: a

2. The National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is located at

a. Pune
b. Delhi
c. Bhopal
d. Nagpur

Answer: d

3. An extremely drug resistant type of tuberculosis

a. EDR-TB
b. XDR-TB
c. EXR-TB
d. ZRT-TB

Answer: b

4. The maximum period animals are allowed to walk per day during transportation

a. 6 hr.
b. 8 hr.
c. 12 hr.
d. 24 hr.

Answer: b

5. The indicator organism for pasteurization

a. `”Coxiella burnetii”`
b. `”Staphylococcus aureus”`
c. `”E. coli”`
d. Coliforms

Answer: a

6. Minimum recommended concentration of free chlorine in chlorinated water

a. 1.0 mg/l
b. 0.5 mg/l
c. 0.005 mg/l
d. 0.05 mg/l

Answer: b

7. Japanese Encephalitis in pigs

a. Asymptomatic in adult pigs
b. Paralysis in adult pigs
c. Photophobia in adult pigs
d. Incoordination in adult pigs

Answer: a

8. Diphyllobothriasis leads to megaloblastic anaemia due to blockage of absorption of

a. Vitamin C
b. Vitamin B1
c. Vitamin B12
d. Vitamin A

Answer: c

9. IPCC stands for

a. International Protocol for Climate Change
b. Intergovernmental panel for Climate Change
c. International Profile for Climate Change
d. Indian Protocol for Climate Change

Answer: b

10. Transplacental transmission from mother to offspring occurs in

a. Q-fever
b. Anthrax
c. Toxoplasmosis
d. KFD

Answer: c

11. The smallest geographical area providing uniform conditions of life

a. Biotope
b. Biome
c. Biocoenosis
d. Ecosystem

Answer: a

12. Scientific management of animal waste

a. Seweology
b. Copronomy
c. Feedlot
d. Engology

Answer: b

13. The definitive host of `”E.granulosus”` is

a. Dog
b. Cow
c. Goat
d. Rabbit

Answer: a

14. What deficiency leads to “Stepping syndrome” in pigs?

a. Fe
b. Cu
c. Mn
d. Mg

Answer: d

15. The ME (kcal/kg) content of grower mesh as per BIS specification

a. 2400
b. 2300
c. 2600
d. 3000

Answer: c

16. The stage in pox lesions involved with spread of virus

a. Papule
b. Vesicule
c. Macula
d. Pastule

Answer: b

17. Deficiency of which ingredient leads to Cannibalism in poultry?

a. Protein free
b. Protein rich
c. Fibre free
d. Fibre rich

Answer: c

18. The ME (kcal/kg) content of grower mesh as per BIS specification

a. 2400
b. 2300
c. 2600
d. 3000

Answer: c

19. “Varocay bodies” are seen in

a. Meningioma
b. Schwannoma
c. Neuroblastoma
d. Glioma

Answer: b

10. Veterinarian involved in BCG vaccine

a. Calmette
b. Dang
c. Guerin
d. Eevans

Answer: c

11. X rays have the most harmful effect on the

a. Skin
b. Lungs
c. Bone
d. Gonads

Answer: d

12. Conjunctivokeratoplasty is a surgical treatment for

a. Corneal ulcer
b. Cataract
c. Keratitis
d. Conjunctivitis

Answer: a

13. King of fodder crop

a. Lucern
b. Clover
c. Barley
d. Berseem

Answer: d

14. Whirling Psychrometer is used to measure

a. Wind velocity
b. Specific humidity
c. Radiation
d. Relative humidity

Answer: d

15. Calves are ideally first dewormed at the age of

a. 8-10 days
b. 3 months
c. 8-10 weeks
d. One year

Answer: a

16. Severe bleeding from the uterus of large animals may be controlled by

a. Prolactin
b. Oxytocin
c. Progesterone
d. Gonadotropin

Answer: b

17. Ideal distance of hatchery away from other poultry houses

a. 100 ft
b. 500 ft
c. 50 ft
d. 1000 ft

Answer: d

18. Incubation period of Muscovy duck

a. 21 days
b. 28 days
c. 32 days
d. 35 days

Answer: c

19. The dose of Pentobarbitone for dogs

a. 25-30 mg/kg
b. 30-45 mg/kg
c. 55 mg/kg
d. 100 mg/kg

Answer: a

20. Malignant hyperthermia is associated with anaesthetic agent like

a. Ether
b. Halothane
c. Barbiturate
d. Chloroform

Answer: b

21. To design the gene for production of wool protein should possess maximum codon coding for

a. Arginine
b. Histidine
c. Proline
d. Cysteine

Answer: d

22. The largest animal virus

a. Adeno
b. Herpes
c. Pox
d. Picorna

Answer: c

23. Among the following which one is preferred in neurosurgery?

a. Halothane
b. Enflurane
c. Methoxy flurane
d. Nitrous oxide

Answer: b

24. Analeptics are

a. Cortical stimulants
b. Medullary stimulants
c. Spinal cord stimulants
d. CNS depressants

Answer: b

25. Creep feeding to piglets is done at

a. 7 days
b. 2 days
c. 60 days
d. 70 days

Answer: a

26. The order of tissue growth during prenatal period is

a. CNS, Fat, Muscles, Bones
b. Bones, Fat, CNS, Muscles
c. CNS, Bones, Muscles, Fat
d. Fat, Bones, CNS, Muscles

Answer: c

27. Winter coccidiosis in calves is caused by

a. `”Sarcocystis”` spp
b. `”Eimeria stiedae”`
c. `”Eimeria christianseni”`
d. `”Eimeria zuernii”`

Answer: d

28. The source of amphistomes infection to ruminants

a. Flies
b. Mosquitoes
c. Vegetation
d. Land snails

Answer: c

29. The removal of wool around the perennial region and base of tail of an ewe is

a. Ringing
b. Tagging
c. Crutching
d. Eyeing

Answer: c

30. At what rate of the body weight, whole milk should be fed to calves from 4-21 days of age?

a. 1/10
b. 1/15
c. 1/20
d. 1/25

Answer: a

31. Denaturation of proteins in chicken occurs in

a. Oesophagus
b. Proventriculus and gizzard
c. Crop and pancreas
d. Small and large intestine

Answer: b

32. Uranoplasty is the surgical treatment for the correction of

a. Hare lip
b. Cleft palate
c. Corneal ulcer
d. Roaring

Answer: b

33. In which type of cataract, vision is diminished during bright sunlight?

a. Peripheral
b. Mature
c. Hypermature
d. Central

Answer: d

34. Drug of choice for “Babesia gibsoni”

a. Clindamycin
b. Streptomycin
c. Tetracycline
d. Penicillin

Answer: a

35. Toxic amino acid present in Subabul

a. Mimosine
b. Mathionine
c. Toluene
d. Cystine

Answer: a

36. The breed of dog in which ‘Track leg’ is commonly encountered in

a. Dachshund
b. Grey hound
c. Doberman
d. Dalmatian

Answer: b

37. The animal in which morphine does not produce “pin point” pupil

a. Dog
b. Cat
c. Rabbit
d. Horse

Answer: d

38. Bunnel Mayer sutures are used for suturing

a. Muscles
b. Tendon
c. Skin
d. Peritoneum

Answer: b

39. Estimation of MMA in urine helps to detect

a. Co deficiency
b. Cu deficiency
c. Mn deficiency
d. Zn deficiency

Answer: a

40. Overiectomy after 70 days of gestation does not terminate pregnancy in

a. Cow
b. Bitch
c. Mare
d. Ewe

Answer: c

41. Slaughter house inspection area should have a light intensity of

a. 220 lux
b. 100 lux
c. 50 lux
d. 540 lux

Answer: d

42. Mineral rich deposit on the surface of milking equipment is termed as

a. Residue
b. Phosphate
c. Calcium
d. Milk stone

Answer: d

43. The presence of dead or decaying animal matter in water is indicated by

a. Calcium carbonate
b. Magnesium carbonate
c. Sodium sulphate
d. Ammonia

Answer: d

44. Drinking water should be

a. Soft
b. Hard
c. Moderately hard
d. Moderately soft

Answer: c

45. The process of removal of skin during slaughter is called

a. Flaying
b. Dehairing
c. Skimming
d. Demasking

Answer: a

46. The persistent cough associated with ACE inhibitor therapy is due to

a. Prostaglandins
b. Leukotrines
c. Kinnins
d. Rennin

Answer: c

47. Prion is responsible for

a. Mad cow disease
b. Ebola disease
c. Q-fever
d. Marburg disease

Answer: a

48. A type of deep well in which the water rises above the level of ground water

a. Dug well
b. Step well
c. Artesian well
d. Pucca well

Answer: c

49. Crude protein level in broiler finisher ration

a. 18%
b. 20%
c. 22%
d. 23%

Answer: b

50. Ultimate pH of meat

a. 6.5
b. 6.0
c. 5.5
d. 5.0

Answer: c

51. The act of killing in Jewish method is known as

a. Shomer
b. Terepha
c. Schechita
d. Shochet

Answer: c

52. An indirect quality control testing for estimating bacterial density in milk

a. DEFT
b. DMC
c. Pyruvate test
d. SPC

Answer: c

53. The presence of this antibiotic residue in milk causes aplastic anaemia in children

a. Penicillin
b. Chloramphenicol
c. Tetracycline
d. Sulphmethazine

Answer: b

54. Among the following which is not isotonic?

a. 0.9% sodium chloride
b. 5.0% dextrose
c. 7.5% sodium chloride
d. 0.45% sodium chloride and 2.5% dextrose

Answer: c

55. Iron bacteria in water that clogs iron pipes

a. `”S.faecalis”`
b. `”E.coli”`
c. Citrobacter
d. Gallionella

Answer: d

56. The ropiness of milk is caused due to

a. `”Lactobacillus casei”`
b. `”Bacillus subtilis”`
c. `”Pseudomonas aeruginosa”`
d. `”Bacillus anthrasis”`

Answer: b

57. Chromosome number in `”Capra hircus”`

a. 65
b. 60
c. 55
d. 50

Answer: b

58. First animal to be identified with XXY aberration

a. Dog
b. Cat
c. Cattle
d. Goat

Answer: b

59. Terminology to denote decreased sperm motility

a. Azoospermia
b. Necrozoospermia
c. Asthenozoospermia
d. Tertazoospermia

Answer: c

60. Syrupy urine is seen

a. Horse
b. Elephant
c. Lion
d. Buffalo

Answer: a

61. Mulberry heart disease in pigs is due to the deficiency of the vitamin

a. K
b. Biotin
c. Niacin
d. E

Answer: d

62. The type of anaemia in folic acid deficiency

a. Microcytic
b. Aplastic
c. Normocytic
d. Macrocytic

Answer: d

63. Fertilization of oocyte occurs in

a. Abdominal cavity
b. Uterus
c. Vagina
d. Uterine tube

Answer: d

64. Prolactin releasing hormone in chicken

a. VIP
b. LH
c. FSH
d. Oestrogen

Answer: a

65. Total erythrocyte count in an elephant (millions/micro litre)

a. 3.0
b. 6.0
c. 9.0
d. 12.0

Answer: a

66. ESR (mm/hr.) in a Tusker

a. 30
b. 40
c. 50
d. 60

Answer: d

67. Icterus was very visible in a dog and hence indicates which of the following points to obstructive jaundice?

a. Absence of urine urobilinogen
b. Blood colour urine
c. Dark yellow urine
d. Coffee colour urine

Answer: a

68. A 6.5 year old cocker spaniel with evidence of systolic murmur (no diastolic murmur), pulmonary oedema, left ventricular hypertrophy and exercise intolerance. Give your diagnosis.

a. Pulmonic stenosis
b. Ventricular septal defect
c. Aortic regurgitation
d. Mitral insufficiency

Answer: d

69. The bell of stethoscope is primarily used to listen which heart sound?

a. Low frequency third heart sound
b. High frequency second heart sound
c. Low frequency first heart sound
d. High frequency first heart sound

Answer: a

70. In which animals partial embryotomy is often indicated before version is attempted in transverse ventral presentation?

a. Cow
b. Ewe
c. Sow
d. Mare

Answer: d

Veterinary Science Objective Questions with Answers Pdf Download

1 thought on “300+ TOP Veterinary Science MCQs and Answers Quiz Test”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top