300+ TOP Western Philosophy MCQs and Answers Quiz Exam

Western Philosophy Multiple Choice Questions

1. The original principle of this universe is——- according to Thales
A. water

B. fire

C. air

D. ether

Answer: A. water

2. Thales is a—— philosopher
A. milesian

B. hebrew

C. arab

D. german

Answer: A. milesian

3. ——– was counted among the Seven Wise Men
A. plato

B. socrates

C. thales

D. aristotle

Answer: C. thales

4. The arche of things is apeiron, according to ——
A. plato

B. socrates

C. tales

D. anaximander

Answer: D. anaximander

5. According to Anaximenes— is the first principle
A. fire

B. water

C. infinite

D. air

Answer: D. air

6. Who said number is the essence and basis of all things?
A. descartes

B. pythagoras

C. anaxagoras

D. kant

Answer: B. pythagoras

7. Who is known as the Father of Western Philosophy?
A. thales

B. plato

C. socrates

D. aristotle

Answer: A. thales

8. Who advocated theory of atoms?
A. plato

B. democritus

C. thales

D. leibnitz

Answer: B. democritus

9. Who is the main atomist?
A. leibnitz

B. leucippus

C. pythagoras

D. kepler

Answer: B. leucippus

10. Protagoras is a ——Philosopher
A. sophist

B. spiritualist

C. religious

D. idealist

Answer: A. sophist

11. Man is the measure of all things, according to ——
A. thales

B. plato

C. aristotle

D. protagoras

Answer: D. protagoras

12. Democritus and Leucippus are belonging to—— school
A. ionian

B. atomist

C. idealist

D. eleatic

Answer: B. atomist

13. —– was the first Athenian born Philosopher
A. thales

B. plato

C. aristotle

D. socrates

Answer: D. socrates

14. Knowledge is relative associated with
A. protagoras

B. pythagoras

C. anaximander

D. thales

Answer: A. protagoras

15. Maieutic method is by ——Philosopher
A. plato

B. aristotle

C. socrates

D. democritus

Answer: C. socrates

16. Who said that the unexamined life is not worth living?
A. anximander

B. plato

C. socrates

D. aristotle

Answer: C. socrates

17. Socrates is a prominent —— philosopher
A. greek

B. pragmatist

C. german

D. french

Answer: A. greek

18. Whose doctrine is ?Know Thyself?
A. plato

B. thales

C. protagoras

D. socrates

Answer: D. socrates

19. Socrates is a mentor of ——–
A. democritus

B. sophists

C. plato

D. pythagoras

Answer: C. plato

20. —- invented the dialectic method of finding truth through conversation
A. socrates

B. plato

C. aristotle

D. all are true

Answer: A. socrates

21. Athens where Plato established ——, the first university in the Western world
A. lyceum

B. dialectics

C. academy

D. all are true

Answer: C. academy

22. In his famous Allegory of the Cave,—– relates a story illustrating the journey of the soul from ignorance to knowledge.
A. plato

B. aristotle

C. socrates

D. protagoras

Answer: A. plato

23. The Republic is the famous work of ———
A. socrates

B. thales

C. plato

D. sartre

Answer: C. plato

24. Theory of truth lies in the theory of Ideas is the philosophy of
A. socrates

B. pythagoras

C. aristotle

D. plato

Answer: D. plato

25. Who distinguished world of ideas and physical world?
A. plato

B. socrates

C. aristotle

D. kant

Answer: A. plato

26. Aristotle mentioned theory of truth in his work——
A. analytic

B. ethics

C. epistemology

D. metaphysics

Answer: D. metaphysics

27. For Plato, —- are eternal ideas beyond the physical world.
A. forms

B. dialectics

C. phenomenon

D. episteme

Answer: A. forms

28. Who wrote Symposium?
A. thales

B. aristotle

C. plato

D. anaxagoras

Answer: C. plato

29. Aristotle was a student of —
A. plato

B. socrates

C. protagoras

D. anaximander

Answer: A. plato

30. Who founded a school in Athens called Lyceum.
A. aristotle

B. plato

C. socrates

D. sophists

Answer: A. aristotle

31. ——-There is no form without matter and no matter without form.?
A. leucippus

B. plato

C. socrates

D. aristotle

Answer: D. aristotle

  300+ TOP Classical Western Philosophy MCQs and Answers

32. Matter is the substance out of which everything in the world is made is the statement of —–
A. anaxagoras

B. plato

C. aristotle

D. socrates

Answer: C. aristotle
33. Who discovered four causes that govern change in everything?
A. plato

B. aristotle

C. st.augustine

D. st.anselm

Answer: B. aristotle

34. Who believed that God created the world out of nothing and before God created the world nothing existed?
A. anaximander

B. plato

C. socrates

D. st. augustine

Answer: D. st. augustine

35. The City of God is the work of —-
A. st. augustine

B. plato

C. aristotle

D. pythagoras

Answer: A. st. augustine

36. ——- predicted an eclipse of the sun
A. thales

B. pythagoras

C. socrates

D. plato

Answer: A. thales

37. Who was the first Milesian materialist philosopher?
A. heraclitus

B. anaximander

C. pythagoras

D. thales

Answer: D. thales

38. The major source of Thales?s philosophy is by
A. plato

B. pythagoras

C. socrates

D. aristotle

Answer: D. aristotle

39. Who said that living things are always moist?
A. plato

B. socrates

C. tales

D. anaximander

Answer: C. tales

40. Anaximander belongs to ——–
A. stagira

B. miletus

C. samos

D. all are false

Answer: B. miletus

41. Anaximander, a philosopher came after ——
A. anaximenes

B. plato

C. socrates

D. thales

Answer: D. thales

42. apeiron in Anaximander means —–
A. formal logic

B. infinite

C. eidos

D. hyle

Answer: B. infinite

43. Anaximander’s cosmogony gives rise to a
A. heliocentric

B. teleological

C. geocentric

D. god

Answer: C. geocentric

44. Who said that in the beginning man was similar to a different animal,
namely, a fish.
A. anaximander

B. leucippus

C. pythagoras

D. thales

Answer: A. anaximander

45. The thinkers of Milesian school were the thinkers of ——
A. metaphysics

B. nature

C. religion

D. idealism

Answer: B. nature

46. Pythagoras was born on——-
A. samos

B. iona

C. athens

D. all are false

Answer: A. samos

47. Who believed in the immortality, transmigration, and reincarnation of
souls?
A. ionians

B. atomists

C. pythagoras

D. eleatic

Answer: C. pythagoras

48. Who included various dietary restrictions against meat and beans.
A. thales

B. pythagoras

C. anaximander

D. socrates

Answer: B. pythagoras

49. Central to Pythagoreanism is the idea that ——— accounts take precedence over material things.
A. numbers

B. zeros

C. music

D. god

Answer: A. numbers

50. ——is a Philosopher who made a distinction between mind and matter
A. anaxagoras

B. thales

C. socrates

D. democritus

Answer: A. anaxagoras

51. Who said that everything is a mixture of earth, air, fire, and water
A. anaximander

B. plato

C. socrates

D. anaxagoras

Answer: D. anaxagoras

52. ——- philosopher is the main source of Anaxagoras
A. socrates

B. pythagoras

C. plato

D. herodotus

Answer: C. plato

53. —–gave a power and grandeur to Athenian Democracy
A. pericles

B. thales

C. protagoras

D. anaximander

Answer: A. pericles
54. — –is an important element introduced by Anaxagoras into his
philosophy and it is the cause of motion.
A. change

B. god

C. matter

D. mind/ nous

Answer: D. mind/ nous
55. The atomists are the last pre-Socratics and they follow——
A. physis

B. religion

C. theism

D. idealism

Answer: A. physis

56. The word atom means —-
A. cuttable

B. thesis

C. antithesis

D. uncuttable

Answer: D. uncuttable
57. ——is believed to be a disciple of Leucippus
A. protagoras

B. democritus

C. anaximander

D. plato

Answer: B. democritus
58. —— say that all things consist of a single kind of matter broken into
tiny particles.
A. plato

B. aristotle

C. atomists

D. protagoras

Answer: C. atomists
59. Who claimed that there are two fundamental types of elements: atoms
and void.
A. socrates

B. atomists

C. plato

D. idealist

Answer: B. atomists
60. Who held that the atoms were so small as to be invisible?
A. democritus

  300+ TOP Classical Western Philosophy MCQs and Answers

B. pythagoras

C. aristotle

D. plato

Answer: A. democritus

61. Sophia which means —–
A. wisdom

B. speech

C. action

D. concept

Answer: A. wisdom
62. Protagoras a native of ——–in northeast Greece
A. clazomen

B. samos

C. stagira

D. abdera

Answer: D. abdera
63. Who was the first of the professional Sophists?
A. socrates

B. democritus

C. protagoras

D. plato

Answer: C. protagoras
64. Who said that instead of speaking well think well?
A. thales

B. aristotle

C. plato

D. socrates

Answer: D. socrates
65. Truth and On the Gods are the woks of ——-
A. plato

B. socrates

C. protagoras

D. anaximander

Answer: C. protagoras
66. —— were more concerned with public speaking, rather than thinking
well.
A. materialists

B. rationalists

C. idealists

D. sophists

Answer: D. sophists

67. Man is the measure of all things, says —–
A. leucippus

B. protagoras

C. socrates

D. aristotle

Answer: B. protagoras
68. Maieutic means —–
A. midwifery

B. dialectical

C. perceptual

D. universal

Answer: A. midwifery
69. — ?says that knowledge is an adjustment between the knower and the
object known
A. plato

B. aristotle

C. protagoras

D. st.anselm

Answer: C. protagoras
70. —–was known as a self- taught philosopher
A. anaximander

B. plato

C. socrates

D. st. augustine

Answer: C. socrates
71. Who was known as the street genius philosopher?
A. socrates

B. plato

C. aristotle

D. pythagoras

Answer: A. socrates
72. Who was the author of philosophic tendency and of a Philosophic
method of irony?
A. socrates

B. aquinas

C. plato

D. protagoras

Answer: A. socrates

73. Who said that the first step is to be wise is to admit that one is not wise.
A. plato

B. anselm

C. socrates

D. thales

Answer: C. socrates
74. According to ——, knowledge is virtue and ignorance is vice
A. thales

B. plato

C. pythagoras

D. socrates

Answer: D. socrates
75. Who said that as virtue is knowledge, so virtue can be thought?
A. leucippus

B. protagoras

C. socrates

D. aristotle

Answer: C. socrates

76. The highest ideal according to Socrates is —–
A. matter

B. dialectical

C. statement

D. virtue

Answer: D. virtue
77. Concept means ——
A. judgment

B. idea

C. virtue

D. particular

Answer: B. idea
78. The mentor of Aristotle is —
A. plato

B. socrates

C. academy

D. lyceum

Answer: A. plato
79. Who was the founder of Academy?
A. plato

B. aristotle

C. socrates

D. protagoras

Answer: A. plato
80. Apology is the famous work of ———
A. socrates

B. thales

C. plato

D. sartre

Answer: C. plato

81. The concepts lies in the transcendental world is the philosophy of ——–
A. socrates

B. pythagoras

C. aristotle

D. plato

Answer: D. plato
82. Who distinguished knowledge and doxa?
A. plato

B. socrates

C. aristotle

D. kant

Answer: A. plato
83. The theory of forms/ideas/concepts/essences is the Philosophy of ——-
A. aristotle

B. plato

C. thales

D. pythagoras

Answer: B. plato
84. Plato wrote —— dialogues
A. 37

B. 24

C. 34

D. 35

Answer: C. 34
85. Who wrote Theaetetus?
A. thales

B. aristotle

C. plato

D. anaxagoras

Answer: C. plato

86. Who said that true knowledge lies in conceptual level?
A. plato

B. aristotle

C. protagoras

D. anaximander

Answer: B. aristotle
87. ——stated that the best possible political system (state) will be ruled by
philosophers.
A. aristotle

B. sophists

C. socrates

D. plato

Answer: D. plato
88. Whose philosophy is that one who knows the difference between
knowledge, ignorance, and opinion
A. leucippus

B. plato

C. socrates

D. aristotle

Answer: B. plato
89. The perceptible world (i.e., the world we perceive through our senses) is
a reflection or copy of that higher intelligible world is the philosophy of ——
A. plato

B. anaxagoras

  300+ TOP Classical Western Philosophy MCQs and Answers

C. aristotle

D. socrates

Answer: A. plato
90. The Greek word for ?forms? in Plato is ———
A. hyle

B. logos

C. eidos

D. philos

Answer: C. eidos
91. Plato divided human soul into ——-parts
A. three

B. two

C. four

D. all are false

Answer: A. three

92. Plato?s Theory of Ideas was severely criticized by ——-
A. protogoras

B. socrates

C. aristotle

D. all is true

Answer: C. aristotle
93. Plato admit the immortality of soul in his —- dialogue
A. apology

B. republic

C. theaetetus

D. phaedo

Answer: D. phaedo
94. ———-is a philosopher who was born at Stagira
A. aristotle

B. plato

C. socrates

D. thles

Answer: A. aristotle
95. Which of the following philosopher who taught Alexander, the Great
A. leucippus

B. plato

C. socrates

D. aristotle

Answer: D. aristotle
96. Which thinker who went to Athens and joined Plato?s Academy.
A. anaxagoras

B. plato

C. aristotle

D. socrates

Answer: C. aristotle
97. The works of—— are divided into two types-exoteric and esoteric.
A. plato

B. aristotle

C. st.augustine

D. st.anselm

Answer: B. aristotle

98. Who wrote the famous work the Metaphysics?
A. aristotle

B. plato

C. socrates

D. st. augustine

Answer: A. aristotle
99. Who defined substance is something that we can point out as ?this?
A. st. augustine

B. plato

C. aristotle

D. pythagoras

Answer: C. aristotle
100. Who made the statement that Universals are extremely real but are not
separable from their particulars.
A. socrates

B. aquinas

C. plato

D. aristotle

Answer: D. aristotle

101. Who says that there are two state of being i.e., Potentiality and Actuality.
A. aristotle

B. anselm

C. aquinas

D. thale

Answer: A. aristotle
102. According to Aristotle, there are nine Categories and one—-
A. universal

B. logic

C. substance

D. god

Answer: C. substance
103. St. Thomas Aquinas was very much influenced the philosophy of ——-
A. plato

B. st. anselm

C. socrates

D. aristotle

Answer: D. aristotle
104. St. Augustin based his philosophy and theology on the teachings of ——
A. thales

B. pythagoras

C. socrates

D. plato

Answer: D. plato
105. According to Augustine the lowest level of knowledge is called ——
A. sensation

B. reason

C. god

D. noumena

Answer: A. sensation

106. St. Augustine says that knowledge of Divine is through —
A. phenomena

B. perception

C. soul

D. sensation

Answer: C. soul
107. Who wrote the work the proslogium
A. plato

B. socrates

C. tales

D. st. anselm

Answer: D. st. anselm
108. Who is famous for the so-called ontological argument for the existent of
god?
A. st. anselm

B. socrates

C. plato

D. all are false

Answer: A. st. anselm
109. Who is called the father of Scholasticism?
A. anaxagoras

B. st. anselm

C. aristotle

D. socrates

Answer: B. st. anselm

110. According to——,we have two sources of knowledge: faith and reason.
A. plato

B. aristotle

C. st.anselm

D. socrates

Answer: C. st.anselm

111. St. Augustine was very much influenced by the philosophy of–
A. aristotle

B. plato

C. socrates

D. anselm

Answer: B. plato

112. ——–is considered as the founder of the atomistic school.
A. thales

B. anaxiander

C. leucippus

D. aristotle

Answer: C. leucippus

113. Crito is a work of—-
A. plato

B. aristotle

C. socrates

D. protagoras

Answer: A. plato

114. Aristotle gives ——–supreme categories of thought.
A. eight

B. ten

C. nine

D. seven

Answer: B. ten

115. According to———–faith and reason are neither mutually exclusive nor contradictory but are mutually complementary
A. socrates

B. plato

C. aristotle

D. st.augustine,

Answer: D. st.augustine,

116. St. Anselm?s ontological argument proceeds from the idea of God to God as———-as existent.
A. an idea

B. the cause

C. a reality

D. a number

Answer: C. a reality

Western Philosophy Objective Questions with Answers Pdf Download Online Exam Test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top