World Mountain Ranges Multiple Choice Questions
1. In which of the following Continent the Andes Mountain Range is located?
(A) Australia
(B) Europe
(C) S. America
(D) N. America
Answer: (C)
2. The largest mountain series of the World is
(A) Himalaya
(B) Andes
(C) Rockies
(D) Alps
Answer: (B)
3. Highest peaks of the world are mostly found in which type of Mountains?
(A) Old folded mountains
(B) Young folded mountains
(C) Residual mountains
(D) Block mountains
Answer: (B)
4. Which one of the following is known as the ‘Sea of mountains’?
(A) Japan
(B) British Columbia
(C) West Coast of South America
(D) South-East Asia
Answer: (B)
5. Which one of the following is the longest mountain range?
(A) The Rocky
(B) The Alps
(C) The Himalayas
(D) The Andes
Answer: (D)
6. In which of the following Continents the Andes Mountain Range is located?
(A) Australia
(B) Europe
(C) South America
(D) Asia
Answer: (C)
7. The Alps mountain range is not a part of which of the following countries?
(A) France
(B) Germany
(C) Austria
(D) England
Answer: (D)
8. Southern Alps mountain ranges are situated in
(A) Australia
(B) South Africa
(C) Antarctica
(D) New Zealand
Answer: (D)
9. White Mountains are founded in
(A) Canada
(B) Norway
(C) Russia
(D) United States of America (USA)
Answer: (D)
10. A mountain range of Europe is
(A) Alps
(B) Himalaya
(C) Andes
(D) Rocky
Answer: (A)
11. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in
(A) Myanmar (B) Baluchistan
(C) Nepal (D) Kashmir
Answer: (A)
12. Three mountain ranges determining boundary between India and Myanmar are
(A) Khasi, Patkoi and Arakan Yoma
(B) Akai Mountain range
(C) Great Dividing range
(D) None of the above
Answer: (D)
13. Which of the following mountains is located in Germany?
(A) Black Forest
(B) Atlas
(C) Pyrenees
(D) Apennines
Answer: (A)
14. Black forest mountain is situated in
(A) France
(B) Germany
(C) Ukrane
(D) Russia
Answer: (B)
15. Black Mountain is situated in
(A) Canada
(B) Norway
(C) Switzerland
(D) United States of America (USA)
Answer: (D)
16. Which of the following mountain is located along the Rhine river?
(A) Pyrenees
(B) Apennines
(C) Carpathian
(D) Black Forest
Answer: (D)
17. Which one of the following is not an old folded mountain?
(A) Ural mountain
(B) Aravalli mountain
(C) Andes mountain
(D) Appalachian mountain
Answer: (C)
18. The Mountain range which is different from the others is
(A) The Alps
(B) The Andes
(C) Appalachian
(D) The Himalayas
Answer: (C)
19. The Pennines (Europe), the Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of
(A) Young mountains
(B) Old mountains
(C) Block mountains
(D) Fold mountains
Answer: (B)
20. Which of the following range of mountains is not the result of Tertiary orogeny?
(A) Kunlun
(B) Applachians
(C) Alps
(D) Andes
Answer: (B)
21. In which Continent is the Atlas Mountain situated?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) Europe
Answer: (B)
22. Drakensberg is a mountain of
(A) Botswana
(B) Namibia
(C) South Africa
(D) Zambia
Answer: (C)
23. Which of the following mountains is located in Italy?
(A) Apennine
(B) Pyrenees
(C) Dimaric Alps
(D) Zura
Answer: (A)
24. Mount Titlis is in
(A) Germany
(B) France
(C) Switzerland
(D) U.S.A.
Answer: (C)
25. The Mountain creating the boundary between France and Spain is
(A) Apennines
(B) Alps
(C) Zura
(D) Pyrenees
Answer: (D)
26. Which mountain forms boundary between Spain and France?
(A) Jura
(B) Pyrenees
(C) Carpathians
(D) Caucasus
Answer: (B)
27. Which of the following is a Basic landform?
(A) Volcanic cone
(B) Residual mountain
(C) Monadnock
(D) Erosional waterfall
Answer: (A)
28. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to
(A) Central Asia
(B) Middle East
(C) South-East Asia
(D) Central Africa
Answer: (B)
29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain)
(a) Allegheny
(b) Cantabrian
(c) Elburz
(d) Mackenzie List-II (Country)
1. Canada 2. Iran
3. Spain 4. U.S.A. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 1 3 2
(C) 2 3 4 1
(D) 1 4 2 3
Answer: (A)
30. Place the following mountain ranges of the world in the descending order of their lengths and find the correct option from the given code.
1. Andes
2. Great Dividing Range
3. The Himalaya
4. The Rocky Code
(A) 1 3 4 2 (B) 1 4 3 2
(C) 4 1 2 3 (D) 4 3 1 2
Answer: (B)
31. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Alps (b) Vosges
(c) Vindhya (d) Fuziyama List-II
1. Block Mountain
2. Volcano Mountain
3. Folded Mountain
4. Residual Mountain Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 1 3 2 4
(D) 1 4 3 2
Answer: (B)
32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain Peak)
(a) Kosciuszko (b) Mckinley
(c) Elbrus (d) Kilimanjaro List-II (Continent)
1. Europe
2. Africa
3. Australia
4. North America Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 1 2 4
Answer: (A)
33. Which is the world’s longest mountain system?
The Mid-Atlantic Ridge.
34. How long the Mid-Atlantic Ridge stretches:
16,000 km.
35. Mid-Atlantic Ridge stretches from:
North Atlantic Ocean to Antarctica.
36. How is the height of a mountain usually expressed?
The distance that its peak rises above the sea level.
37. Name a volcano on the island of Hawaii?
Mauna Kea.
38. Which volcano has the world’s largest rise from base to peak?
Mauna Kea.
39. Mountain ranges are important. Why?
They determine the climate and water flow of the surrounding regions.
40. What is called the side of the mountain away from the wind?
Leeward side.
41. The dry area on the leeward side of a mountain range is called a:
Rain shadow.
42. Many rivers have their headwaters in:
Mountain regions.
43. The world’s highest mountain:
Mount Everest.
44. Mountainous areas make good locations for hydroelectric plants. Why?
Their steep slopes and abundant water flow.
45. Climber’s equipment collected data from satellites of the:
Global Positioning System.
46. The Mid-Atlantic Ridge is almost totally:
Underwater.
47. Which theory explains the formation of mountains and other geological features?
Plate tectonics.
48. According to which theory, the earth’s outer shell is made up of about 30 rigid plates of various sizes?
Plate tectonics.
49. Name the three major types of rocks:
Igneous rocks, sedimentary rocks and metamorphic rocks.
50. Volcanic mountains chiefly consist of:
Igneous rocks.
51. Much volcanic mountain building takes place in areas called:
Subduction zones.
52. If the Subduction zone lies under an ocean, the volcanic activity there may form a chain of islands called what?
Island arc.
53. Examples of island arc:
The Aleutian Islands of Alaska and the Mariana Islands in the Pacific Ocean.
54. Examples of Fold mountains:
Appalachian Mountains and the Alps.
55. Fold mountains consist mainly of which rock?
Sedimentary rock.
56. Which mountain forms, when molten rock from deep within the earth erupts and piles up on the surface?
Volcanic mountains.
57. Which mountain forms when two plates meet head-on and their edges crumble?
Fold Mountains.
58. Which mountain consists of huge blocks of the earth’s crust that have been tilted or pushed up along a fracture line called a fault?
Fault-block Mountains.
59. Write some examples of fault-block mountains?
The Teton Range in Wyoming, the Wasatch Range in Utah, the Sierra Nevada in California.
60. In fault-block Mountains, what results in rapid erosion of the exposed rock?
The steep slope of the uplifted blocks.
61. A landform that stands much higher than its surroundings:
Mountain.
62. Mountains occur in:
Ocean as well as on land.
