Biology Online Quiz for MBBS Entrance Exams on “Chromosomal Theory of Inheritance-2”.
1. What is called a reduction division?
a) Mitosis
b) Meiosis
c) Mitrosis
d) Cleavage
Answer: b
Clarification: During the process of meiosis, each daughter cell gets only half the original chromosomal content. Hence it is called the reduction division.
2. Chromosomes occur _________; genes occur _________
a) singly, singly
b) singly, in pairs
c) in pairs, singly
d) in pairs, in pairs
Answer: d
Clarification: A diploid cell has double the set of chromosomal content. Hence there are two copies for each chromosome present. These are called homologous chromosomes. Now, genes are fragments of DNA present on the chromosomes. Hence they also occur in pairs, with one gene present on each homologous chromosomes.
3. Alleles of a gene are located on ________
a) homologous chromosomes
b) heterologous chromosomes
c) homologous chromatids
d) heterologous chromatids
Answer: a
Clarification: The alleles of a gene compete or support each other for expression. Hence, they have to be present at homologous sites and on homologous chromosomes.
4. The duplication of chromosomes occurs during _____
a) G1 phase
b) G2 phase
c) G0 phase
d) G3 phase
Answer: b
Clarification: G2 phase is the biosynthetically active phase. During this phase, a lot of energy is spent by the cell to grow and duplicate its genomic content.
5. When does the first segregation of chromosomes occur during meiosis?
a) Meiosis I Anaphase
b) Meiosis I Telophase
c) Meiosis II Anaphase
d) Meiosis II Telophase
Answer: a
Clarification: The segregation of chromosomes occurs when the spindle fibers pull the fibers pull the chromosomes to the poles and away from the metaphase plate. The first such segregation occurs during meiosis I Anaphase.
6. When does the second segregation of chromosomes occur during meiosis?
a) Meiosis I Anaphase
b) Meiosis I Telophase
c) Meiosis II Anaphase
d) Meiosis II Telophase
Answer: c
Clarification: Meiosis takes place in two phases and involves the separation of chromosomes twice. The second segregation occurs in the Anaphase of Meiosis II.
7. When does the first segregation of genes occur during meiosis?
a) Meiosis I Anaphase
b) Meiosis I Telophase
c) Meiosis II Anaphase
d) Meiosis II Telophase
Answer: a
Clarification: Genes occur in pairs. At the start of meiosis, there are four copies of each gene. They are segregated first during Anaphase I, where each pole receives a pair of each gene.
8. When does the second segregation of chromosomes occur during meiosis?
a) Meiosis I Anaphase
b) Meiosis I Telophase
c) Meiosis II Anaphase
d) Meiosis II Telophase
Answer: c
Clarification: Genes are present as four copies, two of each allele at the onset of meiosis. They are segregated twice: first during Anaphase I and second during Anaphase II. At the end of which, each daughter cell has only one copy of the gene.
9. If the cell at G1 phase at 2 Giga base pairs of DNA, what is the DNA content of the cell right before Telophase II?
a) 1 Giga base pairs
b) 2 Giga base pairs
c) 3 Giga base pairs
d) 4 Giga base pairs
