250+ TOP MCQs on Flight Control-2 and Answers

Aircraft Maintenance Questions and Answers for Freshers on “Flight Control-2”.

1. Spoilers are also referred to as lift dumpers.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True. Spoilers are used to reduce lift on an aircraft by hampering the flow of wind over its wings. They are used for reducing lift while landing an aircraft. They allow aircraft to lose altitude without gaining significant airspeed.

2. For an aircraft whose left wing is pointing straight down, its transverse axis is __________ to the ground.
a) Opposite
b) Parallel
c) Perpendicular
d) Adjacent
Answer: c
Clarification: An aircraft whose left wing is pointing straight down, will have its transverse axis perpendicular to the ground. Further, its vertical axis will be parallel w.r.t. the ground. These axes are relative to the earth and will change with the change in position of the aircraft.

3. What is the rotation about longitudinal axis called?
a) Roll
b) Pitch
c) Yaw
d) Jaw
Answer: a
Clarification: The axis passing through the aircraft from nose to tail is called as longitudinal axis. Rotation about the longitudinal axis is called roll. Further, the angular displacement about it is called bank.

4. The rudder is a part of __________
a) Undercarriage
b) Empennage
c) APU
d) Engine
Answer: b
Clarification: The rudder is a part of the empennage. More specifically, it is mounted on the vertical stabilizer, at the rear end of the aircraft. If the pilot pushes the left pedal, rudder is deflected left and similarly when the pilot pushes the right pedal, rudder is deflected right.

  250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1 and Answers

5. Which of the following is not a part of flight control systems?
a) Ailerons
b) Elevators
c) Radars
d) Flaps
Answer: c
Clarification: Radars are not a part of flight control systems. However, ailerons, elevators and flaps are all part of the flight control systems. Some other flight control systems are elevens and flaperons.

6. What is the full form of FBW?
a) Fare-by-wire
b) Fuel-by-wire
c) Force-by-wire
d) Fly-by-wire
Answer: d
Clarification: FBW refers to fly-by-wire. Fly-by-wire is a control system that replaces manual flight controls of an aircraft with an electronic interface. Flight controls are controlled through electronic signals, which are transmitted using wires.

7. Why are flaps deflected downwards?
a) To decrease lift
b) To increase lift
c) To decrease the effective curvature of the wing
d) To increase the effective curvature of the wing
Answer: d
Clarification: Flaps are deflected downwards to increase the effective curvature of the wing. Flaps are used during descent or take off. They are used to reduce stalling speed of an aircraft and are mostly used during low speed.

8. Which of the following axes passes from wingtip to wingtip through an aircraft?
a) Vertical axis
b) Horizontal axis
c) Transverse axis
d) Longitudinal axis
Answer: c
Clarification: The transverse axis passes from wingtip to wingtip through an aircraft. It may also be called the lateral axis. Rotation along this axis is called pitch, which is controlled by elevators.

9. Airbrakes are used to increase __________
a) Lift
b) Drag
c) Pitch
d) Thrust

Answer: b
Clarification: The aircraft uses airbrakes to increase drag. The purpose of increasing drag is to slow down the aircraft. These brakes are usually surfaces that emerge out from the fuselage.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Freshers,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top