250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1 and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1”.

1. In typical aircraft configuration, separate vertical and horizontal stabilizers combine to form an ___________
a) Rudder
b) Elevator
c) Empennage
d) Trim
Answer: c
Clarification: In typical aircraft assembly and configuration methods, the empennage is formed by combining separate vertical and horizontal stabilizers. The combined system is installed at the rear end of an aircraft on its tail assembly.

2. The aircraft stabilizer is an _________ surface.
a) Aerodynamic
b) Thermal
c) Hydraulic
d) Mechanical
Answer: a
Clarification: Most stabilizers used in aircrafts typically involve a number of control surfaces, which can be moved by the pilot. These are aerodynamic surfaces that are an essential component of flight.

3. Stabilators with roll control function are called tailerons.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, stabilators with roll control function are called tailerons, or rolling tails. Roll control is usually a function of ailerons that are placed on the wings of an aircraft.

4. The stabilator is a useful device for changing the aircraft balance within ___________ limits.
a) Narrow
b) Wide
c) Diagonal
d) Longitudinal
Answer: b
Clarification: The stabilator is a useful device for changing the aircraft balance within the wide limits. It is also useful for mastering the stick forces.

5. A stabilator is a fully ___________ aircraft stabilizer.
a) Movable
b) Hinged
c) Fixed
d) Stationary
Answer: a
Clarification: A stabilator is a fully movable aircraft stabilizer. The stabilator serves the usual functions of longitudinal stability, control and other stick force requirements.

  250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Flight Management System and Answers

6. Which of the following wind is across the line of flight?
a) Ground wind
b) Headwind
c) Tailwind
d) Crosswind
Answer: d
Clarification: Crosswinds are the winds across the line of flight. Such winds cause the windward side of an aircraft to generate a greater amount of lift and drag.

7. The stabilators were developed to achieve adequate __________ control on a supersonic flight.
a) Pitch
b) Yaw
c) Roll
d) Bank
Answer: a
Clarification: Supersonic flights required certain necessary upgrades in the aircraft structure so as to counter balance the effects of supersonic travel. Thus, stabilators were introduced on such aircrafts in order to obtain sufficient pitch control.

8. A stabilator may also be referred to as an all moving ___________
a) Flaps
b) Wing
c) Tail
d) Rudder
Answer: c
Clarification: A stabilator may also be referred to as an all moving. Alternatively, it may also be called an all flying tail. It is fitted in the tail section of an aircraft at its rear end.

9. Which of the following is used to maintain the aircraft in a longitudinal balance?
a) Vertical stabilizer
b) Horizontal stabilizer
c) Longitudinal stabilizer
d) Diagonal stabilizer
Answer: b
Clarification: In order to maintain an aircraft’s longitudinal balance, manufacturers use horizontal stabilizers. These stabilizers work so as to reduce the summation of pitch moments around the aircraft’s center of gravity to zero.

10. Fin is a horizontal stabilizer.
a) False
b) True
Answer: a
Clarification: False, fin is a vertical stabilizer, whereas the tail plane is a horizontal stabilizer. There can also be other arrangements of the aircraft empennage.

  250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Landing Gear-2 and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top