250+ TOP MCQs on Instrument Shop – Attitude Indicator and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Instrument Shop – Attitude Indicator”.

1. What is the full form of FDAI?
a) Flight Directing Altitude Indicators
b) Flight Director Altitude Indicators
c) Flight Directing Attitude Indicators
d) Flight Director Attitude Indicators
Answer: d
Clarification: FDAI refers to Flight Director Attitude Indicators. The attitude indicators used on manned spacecraft and are called Flight Director Attitude Indicators. The FDAI can be programed to use known positions relative to Earth.

2. The attitude indicator is a primary instrument for flight.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, the attitude indicator is a primary instrument for flight, in particular for flights operating in instrument meteorological conditions.

3. Which of the following is used to account for the pilot’s line of vision, w.r.t an attitude indicator?
a) Precision knob
b) Adjustment knob
c) Pressure knob
d) Calibrating knob
Answer: b
Clarification: The precision knob is used to account for the pilot’s line of vision, w.r.t an attitude indicator. It moves the aircraft up and down to align it against the horizon bar.

4. The bank index placed at the top of the attitude indicator displays the aircraft angle of ___________
a) Pitch
b) Incidence
c) Bank
d) Attack
Answer: c
Clarification: The bank index placed at the top of the attitude indicator displays the aircraft angle of bank. The degree of pitch, either up or down, is indicated by the reference lines which are placed in the middle of the instrument.

  250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1 and Answers

5. The top half of the attitude indicator is ___________
a) Green
b) Blue
c) Brown
d) Yellow
Answer: b
Clarification: The top half of the attitude indicator is blue, representing the sky, while the bottom half is brown, representing the ground.

6. Attitude indicator is also known as ___________
a) Artificial horizon
b) Real horizon
c) Virtual horizon
d) True horizon
Answer: a
Clarification: The attitude indicator is also known as artificial horizon. It may also be called as gyro horizon, due to the use of gyroscope within the instrument.

7. Why does the attitude indicator include a symbolic miniature aircraft mounted on it?
a) So that it appears to be flying relative to the horizon
b) So that it appears to be flying relative to the ground
c) So that it appears to be flying relative to another aircraft
d) So that it appears to be flying relative to the clouds
Answer: a
Clarification: The attitude indicator includes a symbolic miniature aircraft mounted on it, so that it appears to be flying relative to the horizon. This is an essential component of the attitude indicator.

8. Russian-built aircraft have a different, attitude indicator design.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, Russian-built aircraft have a different design attitude indicator design. In a Russian built aircraft, a symbol representing the aircraft rolls left or right to indicate bank angle, however this is fixed in a Western instrument.

9. The heart of the Attitude Indicator is a ___________
a) Gyroscope
b) Pressure gauge
c) Altimeter
d) Radar

Answer: a
Clarification: The heart of the Attitude Indicator is a gyroscope. The gyroscope spins at high speed, from either an electric motor or through the action of a stream of air.

10. Attitude and Heading Reference Systems are able to provide four-axis information.
a) False
b) True
Answer: a
Clarification: False, The Attitude and Heading Reference Systems are able to provide three-axis information. The information is provided based on ring laser gyroscopes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top