250+ TOP MCQs on CSS3 Fundamentals and Answers

CSS Multiple Choice Questions on “CSS3 Fundamentals”.

1. Which of the following Module is not available in CSS3.
a) DOMs
b) Fonts
c) Backgrounds and Borders
d) Color

Answer: a
Clarification: The Document Object Model (DOM) is a programming API for HTML and XML documents. It defines the logical structure of documents and the way a document is accessed and manipulated.

2. What module introduces the ability to modify CSS property values over time, such as position or color, to create animated layouts?
a) 3D Transforms
b) Animations
c) 2D Transforms
d) Box Model

Answer: b
Clarification: Visit www.w3.org/TR/css3-animations to know more about it.

3. What module defines the management of generated content for print output, including crop mark indication, header/footer handling, and much more?
a) Behavioral Extensions
b) Generated and Replaced Content
c) Generated Content for Paged Media
d) Grid Positioning

Answer: c
Clarification: Visit www.w3.org/TR/css3-gcpm to know more about it.

4. What module defines the handling of lists, including marker styles and some aspects of counters?
a) Line Layout
b) Lists
c) Media Queries
d) Namespaces

Answer: b
Clarification: Visit www.w3.org/TR/css3-lists to know more about it.

5. What module expands the absolute and relative units of measure, including significant changes to support animation and aural changes with time (s and ms) and angle (deg and rad) values?
a) Transitions
b) Template Layout
c) Web Fonts
d) Values and Units

Answer: d
Clarification: Visit www.w3.org/TR/css3-values to know more about it.

6. Which of the following selector is used to selects siblings?
a) ::after
b) E ~ F
c) :checked
d) E[attr^=value].

7. Which of the following selector is used to selects the elements that are the default among a set of similar elements?
a) ::after
b) :disabled
c) :default
d) :checked

Answer: c
Clarification:

:default {background-color: red;}

/* sets the background color of a default button like a submit to red */

8. Which of the following selector is used to selects the element that is the first child of its parent that is of its type?

a) :nth-child(n)
b) ::first-line
c) :last-of-type
d) :first-of-type

View Answer

Answer: d
Clarification:

strong:first-of-type {font-size: bigger;}

/* sets the font size bigger on the first strong tag of its parent */

9. Which of the following selector is used to selects the element that is the nth child of its parent?

a) :nth-child(n)
b) ::first-line
c) :last-of-type
d) :first-of-type

View Answer

Answer: a
Clarification:

div:nth-child(2) {background-color: red;}

/* sets the background color to red if the div is its parent’s second child */

10. Which of the following selector is used to selects the element that is the root of the document?

a) :only-of-type
b) :target
c) :root
d) ::selection

View Answer

Answer: d
Clarification:

:root {background-color: blue;}

/* sets the background color to blue for the root element */

11. Which of the following selector is used to select elements that are read-only. When applied to form elements, this would select fields with the readonly attribute set?

a) :valid
b) :target
c) :read-only
d) :required

View Answer

Answer: c
Clarification: input:read-only {color: gray;}
/* put all read only fields in gray */

  250+ TOP MCQs on CSS3 Transitions for UI Elements and Answers

 

12. Which of the following measurement represent seconds?
a) s
b) se
c) sec
d) second

Answer: a
Clarification: Example:

 #a2 {transition-property: color; transition-duration: 1s;}

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top