250+ TOP MCQs on Scope of Environmental Biotechnology and Answers

Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions on “Scope of Environmental Biotechnology”.

1. Which of the following is not an intervention of environment biotechnology?
a) Waste management
b) Pollution control
c) Antibiotic development
d) Manufacturing process

Answer: c
Clarification: Waste management, Pollution control, manufacturing process are the interventions of environmental biotechnology as this field works for environmental sustainability whereas antibiotic development comes under a field that work towards human health improvement.

2. Majority of the waste produced by commercial industries have better results when treated by _________
a) Biological methods
b) Chemical methods
c) Physical methods
d) Physio-chemical methods

Answer: a
Clarification: Almost all the industrial waste produced if treated by biological methods like bio-components or microorganisms, helps in waste management in an environment friendly way whereas if treated by Chemical methods, it might be toxic to the environment later, physical method is very tedious and time taking and physio-chemical method is both time taking and has high chances of toxicity.

3. What does biological method of waste treatment include?
a) Inorganic compounds
b) Isolated bio-components
c) Toxic compounds
d) Ethidium bromide

Answer: b
Clarification: Biological method of treatment is based on the activity of biological compounds, hence isolated bio-component is an effective method of treatment, Ethidium bromide is carcinogenic, Inorganic and toxic compounds are not cost effective and also, harmful to the environment.

4. Which of the following require lower temperature and pressure?
a) Biological method
b) Physical method
c) Physio-chemical method
d) Chemical method

Answer: a
Clarification: Biological method requires the use of microbes and enzymes which function at lower temperature, Physical method, Physio-chemical method, Chemical method requires comparatively higher temperature and pressure.

  250+ TOP MCQs on Enzymes Catalyzing Pesticide Degradation Reactions and Answers

5. The lower energy requirements leads to _____
a) Bio-magnification
b) Reduced cost
c) Quorum quenching
d) Lyophilization

Answer: b
Clarification: Lower energy demands leads to reduction in cost level, Bio-magnification is the process by which toxic substances get deposited in the food chain, quorum quenching leads to inhibition of quorum sensing and lyophilization is a process of freeze drying.

6. Bio-sensors have the capability to detect samples __________
a) Easily and accurately
b) Is time consuming
c) Consume lots of energy
d) Carbon dioxide emission increases

Answer: a
Clarification: Bio-sensors have the capability to detect samples in a very easy and accurate way as it involves on spot and on-time analysis, it’s not at all time consuming and has minimal energy requirement, it is a device which doesn’t have outlet to release carbon dioxide.

7. Expand BATNEEC.
a) Best adaptable techniques not entailing excessive cost
b) Best available techniques not entailing excessive cost
c) Best available techniques not entailing environmental cost
d) Best practicable environmental option

Answer: b
Clarification: Best available techniques not entailing excessive cost is the correct expansion with respect to environment biotechnology, best practicable environmental option is the expansion of BPEO, Best adaptable techniques not entailing excessive cost and Best available techniques not entailing environmental cost terms does not exist.

8. Which of the following leads to release environmental nuisance?
a) Oxygen
b) Hydrogen
c) Nitrogen
d) Volatile compounds

Answer: d
Clarification: Painting and drying industry release a lot of volatile organic compounds which leads to environmental damage, hydrogen, oxygen and nitrogen are the natural constitution of air, hence no environmental nuisance.

  250+ TOP MCQs on Biomedical Waste Management and Answers

9. Environmental biotechnology should compete for an environment which is governed by _______
a) Better quality
b) Effective marketing
c) Best practicable environmental option and the best available techniques not entailing excessive cost
d) Excessive cost

Answer: c
Clarification: Best practicable environmental option and the best available techniques not entailing excessive cost, is an effective way to compete for better environmental conditions, better quality is a necessity and effective marketing comes from effective planning and excessive cost should be avoided.

10. Which among the following is a competitive and sustainable alternative for environment?
a) Bio-leaching
b) Bio-remediation
c) Bio-fortification
d) Immobilization

Answer: b
Clarification: Bio-remediation is a process used to treat contaminated media using microbial methods, bio-fortification is a process which is used to increase the nutritional quality of crops, bio-leaching is a process used for extraction of metals, Immobilization is a process used for effective bio-remediation processes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top