250+ TOP MCQs on Enzymes Catalyzing Pesticide Degradation Reactions and Answers

Environmental Biotechnology Online Test focuses on “Enzymes Catalyzing Pesticide Degradation Reactions”.

1. Which of the following is a gas waste or solid waste found in form of liquid?
a) Water waste
b) Liquid waste
c) Solid waste
d) Oxygen
Answer: d
Clarification: Solid waste or gaseous waste like meal scraps, waste food, racked leaves, sewage, animal manure etc. or bad smelling gas respectively are referred as unwanted waste material that is not in gas or liquid state. Molecular oxygen, liquid waste and water waste are not found in solid state.

2. Which of the following hazardous wastes are harmful?
a) Industry wastes
b) Hospital wastes
c) Garbage
d) Laboratory wastes
Answer: a
Clarification: Garbage usually produced during cooking, storage of other food items is not categorized as hazardous wastes whereas, industry wastes, hospital wastes and laboratory wastes contains biohazards, harmful chemicals which is very harmful for the environment and hence categorized as hazardous waste.

3. Dispose of is the initial stage during solid waste management.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Disposal is usually done in the end and hence, is not done in the initial stage during the solid waste management, may it be from residential area or commercial area or any other source.

4. Which of the following is inorganic and organic in nature?
a) Sewage Sludge
b) Liquid crystalline
c) Natural gas
d) Semi crystalline
Answer: a
Clarification: Sewage Sludge is produced during primary and secondary treatment phases and are usually sticky and has pathogens, so, it is both inorganic and organic, whereas, Liquid crystalline and Semi crystalline are optically active polymer that can activate in response to heat, light, electrical field etc. and hence, is not is inorganic or organic and natural gas is usually a hydrocarbon which is non-renewable.

  250+ TOP MCQs on Nitrogen Removal During Wastewater Treatment

5. Which of the following is not a result of excess solid waste?
a) Mishandling of odor
b) Hydrolysis of sugar
c) Fire
d) Dysentery
Answer: b
Clarification: Mishandling of solid waste can lead to fire from ashes when added to combustible refuse, dysentery like bacillary dysentery, amoebic dysentery from human fecal matter spread by flies to food and water, odor due to rotting of garbage but hydrolysis of sugar is not a result of mismanagement of solid waste.

6. What is a visual pollution?
a) Insightfulness of piles of garbage
b) Mashing with Adhesives
c) Mashing with Fibers
d) Flowers
Answer: a
Clarification: Insightfulness of piles of garbage which offends the aesthetic feeling is referred to as visual pollution, whereas, mashing with Adhesives or fibers is not related to visual pollution and flowers are fine-looking to watch.

7. Which of the following methods is used for waste disposal?
a) Dumping
b) Gasification
c) Incineration
d) Open sea disposal
Answer: d
Clarification: If open sea disposal method is used for disposing waste, a lot of aquatic organisms would be affected and in long run it might affect other land organisms as well, whereas, dumping is done in low lying areas, gasification is the degradation of organic matter in anaerobic conditions and incineration involves chemical reaction, all these methods doesn’t cause much damage to the environment.

8. Which of the following is an important part of the natural release of biogas in the environment?
a) Biogeochemcial cycle
b) Environment pollution
c) Afforestation
d) Deforestation

Answer: a
Explanation The natural release of biogas in the environment due to the activity of methanogens leads is crucial for biogeochemical cycle, whereas, biogas does not lead to a considerable amount of environment pollution, afforestation and deforestation are caused by human intervention.

9. Which of the following organism degrade the organic matter thereby, transfer the matter to the environment?
a) Methanogens
b) Magnesium
c) Carbon dioxide
d) Methane
Answer: a
Clarification: Methanogens degrade the organic matter under anaerobic conditions producing natural biogas, whereas, Magnesium, carbon dioxide and methane are not microorganisms that degrade the organic matter.

10. Which of the following is the topsoil in context to solid waste composting?
a) Humus
b) Bed rock
c) Sub soil
d) Weathered rock
Answer: a
Clarification: The dark substance in the top layer of the soil which looks like peat and has a powdery texture is humus, sub soil, weathered rock bed rock are the subsequent layers after the top layer.

11. Unrecycled waste that is PET plastic leads to emission of greenhouse gases.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Unrecycled plastic leads to emission of greenhouse gases because of their non-renewable property and is potential pollutant in the environment and can also lead to emission of carcinogenic gases.

Global Education & Learning Series – Environmental Biotechnology.

To practice all areas of Environmental Biotechnology for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

  250+ TOP MCQs on Microorganisms and Pesticide Waste Treatment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top