Air-Conditioning Multiple Choice Questions on “Psychrometry – Humidification and Dehumidification”.
1. Which of the following denotes Humidification process on the psychrometric chart?
a) A horizontal line with an arrow towards right
b) Vertical line with arrow upwards
c) Horizontal line with an arrow towards right
d) Vertical line with arrow downwards
Answer: b
Clarification: Psychrometric chart has DBT on the x-axis and sp. Humidity on the y-axis. So, if a process is going up on the chart, then there is an increase in relative as well as specific humidity. So, the vertical line with an arrow upwards denotes humidification process.
2. Which of the following denotes dehumidification process on the psychrometric chart?
a) A horizontal line with an arrow towards the right
b) Vertical line with arrow upwards
c) A horizontal line with an arrow towards the right
d) Vertical line with arrow downwards
Answer: d
Clarification: Psychrometric chart has DBT on the x-axis and sp. Humidity on the y-axis. So, if a process is going down on the chart, then there is a decrease in relative as well as specific humidity. So, the vertical line with an arrow downwards denotes dehumidification process.
3. Which of the following is denoted by LH = (h2 – h1) = hfg (W2 – W1)?
a) Sensible cooling
b) Sensible heating
c) Humidification
d) Dehumidification
Answer: c
Clarification: Latent heat transfer i.e., LH = (h2 – h1) = hfg (W2 – W1) denotes Humidification. As in the humidification process, there is an increase in specific humidity, so W2 > W1 and also increase in enthalpy, h2 > h1.
4. Which of the following is denoted by LH = (h1 – h2) = hfg (W1 – W2)?
a) Sensible cooling
b) Sensible heating
c) Humidification
d) Dehumidification
Answer: d
Clarification: Latent heat transfer i.e., LH = (h1 – h2) = hfg (W1 – W2) denotes dehumidification. As in the dehumidification process, there is a decrease in specific humidity, so W1 > W2 and also decrease in enthalpy, h1 > h2.
5. What is the relation between DBT and WBT if the relative humidity is 100%?
a) DBT = WBT
b) DBT > WBT
c) DBT ≫ WBT
d) DBT < WBT
Answer: a
Clarification: When the dry bulb temperature is equal to the wet-bulb temperature, then the relative humidity tends to be 100%.
6. The minimum temperature to which moist air can be cooled under ideal conditions in a spray washer is ___________
a) DPT of inlet air
b) Water inlet temperature
c) WBT of inlet air
d) Water outlet temperature
Answer: c
Clarification: Wet-bulb temperature is the minimum temperature to which moist air can be cooled under ideal conditions in a spray washer. It is an integral part of the process.
7. Which of the following process is used in winter air conditioning?
a) Humidification
b) Dehumidification
c) Heating and Humidification
d) Cooling and Dehumidification
Answer: c
Clarification: In Winter, the weather is dry and cold, so the process of heating and humidification is done to get the desired comfort conditions.
8. Which of the following process is used in summer air conditioning?
a) Humidification
b) Dehumidification
c) Heating and Humidification
d) Cooling and Dehumidification
Answer: d
Clarification: In Summer, the weather is humid and hot, so the process cooling and dehumidification is done to get the desired comfort conditions.
9. What is the value of Latent heat transfer in the process of humidification having enthalpies as 20 and 40 kJ / kg of dry air respectively?
a) 60
b) 40
c) -20
d) 20
