250+ TOP MCQs on Rate Analysis – Units and Dimensions and Answers

Construction Cost Estimation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Rate Analysis – Units and Dimensions”.

1. Single units work such as doors and windows are expressed in ________
a) numbers
b) metres
c) m2
d) m3

Answer: a
Clarification: Single units work such as doors and windows are expressed in numbers. The units of measurement are generally classified basis on their nature, size and shape.

2. Work consisting of linear measurements like fencing which involve lengths is measured in __________
a) Kilograms
b) Running metres
c) m2
d) m3

Answer: b
Clarification: Work consisting of linear measurements like fencing which involve lengths is measured in running metres. Other works which involve length are cornice, handrail, etc.

3. Works like whitewashing and plastering are measured in ________
a) m2
b) Metres
c) Litres
d) m3

Answer: a
Clarification: Works like whitewashing and plastering are measured in m2. These works consist of areal surface measurements and involve area and hence these are measured in square metres.

4. Works like earthwork and cement concrete are measured in ________
a) Square metres
b) Metres
c) Litres
d) Cubic metres

Answer: d
Clarification: Works like earthwork and cement concrete are measured in cubic metres. These works contain cubical contents and involve volumes and hence these are measured in m3.

5. Unit of measurement for damp proof course is ____________
a) Sqm
b) Cum
c) Number
d) Kg

Answer: a
Clarification: Unit of measurement for the damp proof course is sqm. While, the unit of measurement of brickwork in foundation, plinth, superstructure and arches is cum.

6. Unit of measurement of iron holdfasts in steelwork is ___________
a) Sqm
b) Number
c) Metres
d) Quintal

  250+ TOP MCQs on Defects in Plastering and Answers

Answer: d
Clarification: Unit of measurement of iron holdfasts and iron railing in steelwork is quintal. However, the unit of measurement of grills in steelwork is sqm.

7. Unit of measurement of asbestos cement sheet roofing is __________
a) Sqm
b) Kilograms
c) Metres
d) Number

Answer: a
Clarification: Unit of measurement of asbestos cement sheet roofing is sqm and its unit of payment is per sqm. Unit of measurement of centering and shuttering formwork is also sqm.

8. Unit of measurement of rainwater pipe is ________
a) Cum
b) Litres
c) Number
d) Running metres

Answer: d
Clarification: Unit of measurement of rainwater pipe is running metres. The unit of payment of rainwater pipes is per RM.

9. The unit of measurement of pointing, painting and varnishing (no. of coats specified) is cum.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: The unit of measurement of pointing, painting and varnishing (no. of coats specified) is sqm. The unit of payment is per sqm.

10. The rules for measurement of all items are described in _______
a) IS-1993
b) IS-1896
c) IS-1200
d) IS-1987

Answer: c
Clarification: The rules for measurement of all items are described in IS-1200. It is specified that in booking, the order should be in sequence of length, breadth and height.

11. As per the rules for measurement of items, it is specified that the areas should be measured to the nearest ________
a) 0.1 sq m
b) 0.25 sq m
c) 0.01 sq m
d) 0.85 sq m

Answer: c
Clarification: As per the rules for the measurement of items, it is specified that the areas should be measured to the nearest 0.01 sq m. It is also specified that the cubic contents should be measured to the nearest 0.01 cum

  250+ TOP MCQs on Steel – 2 and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top