300+ TOP DIY Quiz Questions and Answers MCQs Online

DIY Quiz Multiple Choice Questions

1. What does the term DIY stand for?
A. Drive It Yourself

B. Double It Yourself

C. Do It Yourself

Answer: C. Do It Yourself

2. Which of the following tools comes with a detachable pointed end to make holes?
A. A padlock

B. A sew

C. A drill

Answer: C. A drill

3. What is the colour of the neutral wire in a standard British plug?
A. Blue

B. Brown

C. Yellow and green

Answer: A. Blue

4. Which of the following is the most common problem with interior doors?
A. Squeaking hinges

B. Falling knobs

C. Jamming or sticking

Answer: C. Jamming or sticking

5. Which term refers to the process of applying a flexible compound to seal joints?
A. Gluing

B. Sticking

C. Caulking

Answer: C. Caulking

6. Where is the ideal place to shop for DIY projects in the United Kingdom?
A. Tesco

B. IKEA

C. Sainsbury’s

Answer: B. IKEA

7. Which of the following is the most common reason for a leaky faucet?
A. A faulty rubber washer

B. A corroded valve seat

C. A deteriorated valve packing

Answer: A. A faulty rubber washer

8. Which of the following building materials is made out of laminated wood sheets?
A. Studwood

B. Timber

C. Plywood

Answer: C. Plywood

9. A wire stripper can be used for which type of DIY projects?
A. Electrical applications

B. Gardening tasks

C. Plumbing projects

Answer: A. Electrical applications

10. Which of the following is the advantage of using LED light bulbs?
A. Smaller sizes

B. Energy efficiency

C. Warmer light

Answer: B. Energy efficiency

11. What does it mean when you bleed the radiator?
A. To eliminate trapped air in the radiator

B. To change oil in the radiator

C. To drain dirty water in the radiator

Answer: A. To eliminate trapped air in the radiator

12. Most I-beams are made out of which material?
A. Aluminium

B. Copper

C. Structural steel

Answer: C. Structural steel

13. Origami, the art of paper folding, is typically associated with which country?
A. Mexico

B. Japan

C. Norway

Answer: B. Japan

14. Which term refers to the process of doing the edges and corners first in painting?
A. Cutting in

B. Edging in

C. Outwards in

Answer: A. Cutting in

15. Which part of the toilet should we check first if it is not flushing properly?
A. Boiler

B. Cistern

C. U-bend

Answer: B. Cistern

16. What can MDF be used for?
A. Woodwork

B. Foundations

C. Fireproofing

Answer: A. Woodwork

17. What do we use if we are repointing?
A. Paint

B. Plaster

C. Mortar

Answer: C. Mortar

18. The biscuit joiner is a woodworking tool that can joint two wooden pieces by cutting holes in which shape?
A. Rectangle

B. Crescent

C. Triangle

Answer: B. Crescent

19. Which part should we pain first when painting a room?
A. Ceiling

B. Trim and woodwork

C. Walls

Answer: A. Ceiling

20. Which type of painting finish has no shine and can be perfect for hiding any problems on the walls?
A. Matte finish

B. Eggshell finish

C. Gloss finish

Answer: A. Matte finish

21. Which of the following is a type of joint in woodworking projects?
A. Belly joint

B. Head joint

C. Butt joint

Answer: C. Butt joint

22. Why should we use a cling film to wrap a paintbrush?
A. To check the colour before the second coat

B. To prevent a mess

C. To keep the paint from becoming harder between coats

Answer: C. To keep the paint from becoming harder between coats

23. Which of the following mixtures can we use as a natural way to deal with a clogged sink?
A. Lemon juice, vinegar, and baking soda

B. Eggs, soda, sugar

C. Water, vinegar, and flour

Answer: A. Lemon juice, vinegar, and baking soda

24. What is the use of PTFE tapes in plumbing?
A. To seal leaking holes

B. To seal pipe threads

C. To joint separate pipes

Answer: B. To seal pipe threads

25. Which British DIY TV series, hosted by Tommy Walsh, Charlie Dimmock, and Alan Titchmarsh, was broadcast by the BBC from 1997 to 2005?
A. Escape to the Chateau

B. Ground Force

C. Grand Designs

Answer: B. Ground Force

26. Which type of paints is the best option if you are living in an area with a warm and dry climate?
A. Latex-based paints

B. Water-based paints

C. Oil-based paints

Answer: C. Oil-based paints

27. What should we do if the electricity only goes out in one room?
A. Exam the trip switch on the fusebox

B. Turn all the electrical devices off and then on again

C. Call the emergency service

Answer: A. Exam the trip switch on the fusebox

28. A defection in which part is a common cause of dripping taps?
A. C-ring

B. G-ring

C. O-ring

Answer: C. O-ring

29. The name of which animal is used for the wedge-shaped depression on the brick’s surface?
A. Snake

B. Frog

C. Lizard

Answer: B. Frog

30. Which kind of key can we use to put flat pack furniture together?
A. A Bob key

B. A Steve key

C. A star key

Answer: C. A star key

DIY Quiz objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top