300+ TOP Hanukkah Quiz Questions and Answers MCQs Test

Hanukkah Quiz Multiple Choice Questions

1. The Hanukkah is an important festival in which religion?
A. Hinduism

B. Islam

C. Judaism

Answer: C. Judaism

2. What is the Hanukkah also known as?
A. The Festival of Lights

B. The Festival of Gods

C. The Festival of Souls

Answer: A. The Festival of Lights

3. How many days in total do the Jews celebrate the Hanukkah?
A. 3

B. 8

C. 14

Answer: B. 8

4. What does the word “Hanukkah” mean in Hebrew?
A. Candles

B. Sacrifice

C. Dedication

Answer: C. Dedication

5. When did the Hanukkah festival begin in 2021?
A. 28 July

B. 28 November

C. 28 March

Answer: B. 28 November

6. Along with oil, which food is traditionally associated with the miracle of Hanukkah?
A. Dairy

B. Tomatoes

C. Ice cream

Answer: A. Dairy

7. When did the Jews first start celebrating the Hanukkah?
A. 2nd BCE

B. 3rd century

C. 10th century

Answer: A. 2nd BCE

8. What is the best type of oil to use for celebrating the Hanukkah?
A. Coconut oil

B. Palm oil

C. Olive oil

Answer: C. Olive oil

9. Why do the Jews eat fried meals in the Hanukkah?
A. Because it is simpler to prepare for the whole family

B. To celebrate miracle oil that burns for 8 nights

C. Because fried foods were eaten in the original celebration

Answer: B. To celebrate miracle oil that burns for 8 nights

10. How many blessings do we have to say on the first night of the Hanukkah?
A. 3

B. 5

C. 7

Answer: A. 3

11. When did the Hanukkah take place?
A. During the Second Temple era

B. During the era of the prophets

C. In the second Talmudic epoch

Answer: A. During the Second Temple era

12. How many candles should be lighted in total during the Hanukkah?
A. 8

B. 44

C. 100

Answer: B. 44

13. Which of the following is NOT the preferred arrangements of the candles on a menorah?
A. All candles should be at the same height

B. All candles should be in a straight light

C. All candles should be at least 5 cm apart

Answer: C. All candles should be at least 5 cm apart

14. Which of the following foods is a traditional treat in the Hanukkah?
A. Carrots tzimmes

B. Noodle kugel

C. Jelly doughnuts

Answer: C. Jelly doughnuts

15. What can people do with a “dreidel” during the Hanukkah?
A. Play with it

B. Eat it

C. Pray with it

Answer: A. Play with it

16. What is the most important observance during the Hanukkah?
A. To pray with the family

B. To light the candles

C. To play dreidels

Answer: B. To light the candles

17. How long should the candles be lighted during the Hanukkah?
A. Two hours

B. At least 30 minutes after the night has fallen

C. Until the last member of the family fall asleep

Answer: B. At least 30 minutes after the night has fallen

18. What is the main purpose of Hanukkah?
A. To mark the beginning of the Jewish New Year

B. To commemorate the miraculous victory against the Syrian-Greek army

C. To honour the eternal Supreme Being

Answer: B. To commemorate the miraculous victory against the Syrian-Greek army

19. What is the right direction to insert candles into the menorah?
A. No specific order

B. From right to left

C. From left to right

Answer: B. From right to left

20. What is the right way to light the candles in the Hanukkah?
A. No specific order

B. From right to left

C. From left to right

Answer: C. From left to right

21. What are inscribed on four sides of a dreidel?
A. Hebrew letters

B. Jewish gods

C. Animals

Answer: A. Hebrew letters

22. According to the Talmud, how many gifts should people give on the Hanukkah?
A. 1 gift per night

B. At least 1 to each family member

C. No gifts are mandated

Answer: C. No gifts are mandated

23. According to I Maccabees, who established the celebration of Hanukkah?
A. Simon Thassi

B. Judas Maccabeus

C. Antiochus IV Epiphanes

Answer: B. Judas Maccabeus

24. The Hanukkah takes place during which Hebrew month?
A. Adar

B. Tammuz

C. Kislev

Answer: C. Kislev

25. During the Hanukkah in modern-day Israel, runners should carry burning torches from Modi’in through the streets until they arrive at which destination?
A. The Western Wall

B. Dome of the Rock

C. Temple Mount

Answer: A. The Western Wall

26. Where is the best place to light the candles during the Hanukkah?
A. In the front window

B. On the kitchen table

C. Outside the front door

Answer: C. Outside the front door

27. Latkes are the staple food during the Hanukkah. What is the main ingredient of this dish?
A. Fish

B. Potatoes

C. Pork

Answer: B. Potatoes

28. What do children often receive as gifts during the Hanukkah?
A. Small toys

B. Small chocolate coins

C. New clothes

Answer: B. Small chocolate coins

29. Which of the following songs is not written on Hanukkah themes?
A. Ocho Kandelikas

B. Ma’oz Tzur

C. Im Hashem Lo Yivneh Bayis

Answer: C. Im Hashem Lo Yivneh Bayis

30. Which of the following features has been recently added to the celebration of Hanukkah?
A. Hanukkah bushes

B. Hanukkah movies

C. Hanukkah speeches

Answer: A. Hanukkah bushes

Hanukkah Quiz Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top