300+ TOP Healthy Food Quiz Questions and Answers MCQs Test

Healthy Food Quiz Multiple Choice Questions

1. Which of the following foods is NOT a good source of protein?
A. Vegetables

B. Eggs

C. Dairy products

Answer: A. Vegetables

2. Why should you eat a diversity of colourful foods in the diet?
A. Colourful foods taste better

B. Each colour provides different health benefits

C. Colourful foods can last longer

Answer: B. Each colour provides different health benefits

3. Oranges are a good source of which vitamin?
A. Vitamin A

B. Vitamin C

C. Vitamin E

Answer: B. Vitamin C

4. Consuming too much meat may increase the risk of which diseases?
A. Osteoarthritis

B. Alzheimer’s disease

C. Gout

Answer: C. Gout

5. Which of the following foods is good for vision and eye health?
A. Chicken

B. Salmon

C. Tomatoes

Answer: B. Salmon

6. Calcium plays a key role in teeth and bone health. Which of the following foods is a great source of this mineral?
A. Cheese

B. Rice

C. Olive oil

Answer: A. Cheese

7. Vegetables are great sources of which types of carbohydrates?
A. Starches

B. Sugars

C. Fiber

Answer: C. Fibre

8. Grains like wheat, barley, rice, or oats are staple foods in many parts of the world. In general, which one is better for your health: refined grains or whole grains?
A. Whole grains

B. Refined grains

C. They are the same

Answer: A. Whole grains

9. Which of the following foods is least likely to result in food poisoning?
A. Salad

B. Mayonnaise

C. Pork

Answer: B. Mayonnaise

10. Which of the following is NOT a feature of the Mediterranean diet?
A. High intake of olive oil

B. High intake of veggies and fruits

C. High intake of dairy products

Answer: C. High intake of dairy products

11. Which part of an egg is richer in protein and contains very few calories?
A. Egg yolk

B. Egg white

C. Egg shell

Answer: B. Egg white

12. Which fruit is in the common proverb: “… a day keeps the doctor away”?
A. An apple

B. A banana

C. A grape

Answer: A. An apple

13. Vitamin A is largely available in natural food sources with which colour?
A. Green

B. Bright red

C. Purple

Answer: B. Bright red

14. Which vegetable is the favourite food of the fictional character Popeye the Sailor Man?
A. Broccoli

B. Spinach

C. Cucumber

Answer: B. Spinach

15. Which kind of food contains a lot of probiotics, which are friendly bacteria that can help with digestion and the immune system?
A. Fermented foods

B. Baked goods

C. Dairy products

Answer: A. Fermented foods

16. Which of the following facts is true about honey?
A. It never spoils

B. It has the same nutritional profiles as sugar

C. It is especially good for children under 1 year old

Answer: A. It never spoils

17. Rice, spaghetti, and bread are good sources of which macronutrients?
A. Protein

B. Fats

C. Carbohydrates

Answer: C. Carbohydrates

18. What is the best cooking method for broccoli to protect its nutrients?
A. Baking

B. Frying

C. Steaming

Answer: C. Steaming

19. Compared to regular yoghurt, strained Greek yoghurt is lower in which component?
A. Sugar

B. Salt

B. Protein

Answer: A. Sugar

20. Which beverage should you drink to replenish the body after a workout?
A. Tea

B. Coconut water

C. Wine

Answer: B. Coconut water

21. Which of the following foods is free of gluten, a type of protein that may cause allergic reactions in some individuals?
A. Barley

B. Rye

C. Quinoa

Answer: C. Quinoa

22. If you are a vegan or vegetarian, which plant-based food can be an alternative source of protein?
A. Tofu

B. Kimchi

C. Asparagus

Answer: A. Tofu

23. Which type of milk contains the most protein per glass?
A. Soy milk

B. Trim milk

C. Almond milk

Answer: B. Trim milk

24. If you are constipated, which of the following foods can help ease the symptoms?
A. Beef

B. Beans

C. Cheese

Answer: B. Beans

25. Which of the following is an advantage of eating white meat, such as chicken or duck, compared to red meat like beef or pork?
A. White meat is rich in protein

B. White meat is low in fat

C. White meat is easy to prepare and cook

Answer: B. White meat is low in fat

26. In addition to sunlight, which food is a good source of vitamin D, an important nutrient for teeth and bone health?
A. Fruits

B. Bread

C. Red meat

Answer: C. Red meat

27. Which mineral is often added to salt and can be found in most shellfish or sea fish?
A. Iodine

B. Iron

C. Magnesium

Answer: A. Iodine

28. Which spice is the main ingredient of Golden milk, an increasingly popular drink to prevent illness and boost immunity?
A. Rosemary

B. Garlic

C. Turmeric

Answer: C. Turmeric

29. Which is the healthiest type of olive oil thanks to the use of natural methods to extract and standardise the oil for purity?
A. Extra-virgin olive oil

B. Pure olive oil

C. Refined olive oil

Answer: A. Extra-virgin olive oil

Healthy Food Quiz Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top