Indian Paintings Multiple Choice Questions
1. Prolific Indian painter Maqbool Fida Husain predominantly used which of these animals to depict a lively and free spirit in his paintings?
A. Cows
B. Horses
C. Tigers
D. Elephants
Answer: B
2. The paintings of Jodhaiya Bai Baiga of which Indian state are being showcased at exhibition in Italy?
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Madhya Pradesh
D. Chhattisgarh
Answer: C
3. ‘Days of Glory’ and ‘Mourning en masse’ are the famous paintings of which Indian artist, who recently passed away?
A. Nemai Ghosh
B. Nagorav Vitthalrao Deshpande
C. Satish Gujral
D. Jayram Kulkarni
Answer: C
4. Which Buddhist text describes the existence of painted figures in many royal buildings?
A. Vinayapitaka
B. Sut Pitaka
C. Abhidhamma Pitaka
D. None of the above
Answer: A
5. Which of the following statements are correct regarding Paintings:
(a) Kamasutra written by Vatsayana mentions about 64 kinds of Paintings.
(b) The Vishnudharmottara purana has a section on painting called Chitrasutra.
(c) The play Mudrarakshasa mentions numerous Patas.
(d) Lepyacitras, lekhacitras are examples of various types of paintings of Gupta era.
Correct Options are:
A. (a) and (b) are correct
B. (b) and (d) are correct
C. (a) and (d) are correct
D. (a), (b) and (c) are correct
Answer: D
6. Flowers, leaves and plants were depicted first time in the paintings of which period?
A. Mughal Sultanat
B. Gupta Period
C. Delhi Sultanat
D. Maurya Period
Answer: C
7. In whose Emperor reign illumination and individual miniatures were replaced by wall painting, the most vital form of art?
A. Mohammad Bin Tughlaq
B. Alauddin Khilji
C. Akbar
D. Shah Jahan
Answer: C
8. Which of the following had played an important role in Bengal School of Art?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Abanindranath Tagore
(c) E.B. Havell
(d) Ananda Kehtish
Correct Options are:
A. Both (a) and (b)
B. Both (b) and (c)
C. Both (c) and (d)
D. All of the above
Answer: D
9. The Progressive Artists Group in Bombay in 1948 was developed under ………..
A. K.C.S Paniker
B. S .H. Raza
C. Francis Newton Souza
D. S.K. Bakre
Answer: C
10. Which of the following belong to Madras School of Art?
A. Debi Prasad Roy Chowdhury
B. K.C.S Paniker
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Answer: C
11. Persian and Arabic influence in the Paintings were seen in which period of history?
A. Mughal Sultanat
B. Delhi Sultanat
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Answer: B
12. Miniature painting was developed in which part of India?
A. Northern India
B. North-West India
C. Eastern India
D. North-East India
Answer: C
13. The art of painting reached its climax during the period of which emperor of Medieval India?
A. Akbar
B. Shah Jahan
C. Jahangir
D. Aurangzeb
Answer: C
