250+ TOP MCQs on Aircraft Electronics – Icing and De-Icing and Answers

Aircraft Maintenance Questions and Answers for Entrance exams on “Aircraft Electronics – Icing and De-Icing”.

1. Propylene glycol is less toxic than ethylene glycol.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, propylene glycol is less toxic than ethylene glycol. Both of them are de-icing fluids used by airlines for de-icing aircraft.

2. Which of the following is a suitable place to perform infrared heating de-icing?
a) Apron
b) Aircraft bay
c) Hangar
d) MRO facility
Answer: c
Clarification: Infrared heating de-icing process take place inside a specially constructed hangar. It is a substantially faster method as compared to other deicing methods.

3. Which of the following compounds are not used at airports?
a) Ethylene based
b) Chloride based
c) Propylene based
d) Copper based
Answer: b
Clarification: Compounds primarily based on chloride are not used at airports around the world. Such compounds result in increased corroding on aircrafts and other equipment’s. Salts are an example of chloride based compounds.

4. Which of the following is a low cost pavement de-icing mixture?
a) Carbon Mixture
b) Aluminum mixture
c) Urea mixture
d) Quartz Mixture
Answer: c
Clarification: Urea mixture is an economical de-icing mixture used primarily for deicing airport pavements. After application, the mixture gets converted into ammonia and thus has been phased out of most airports around the world.

5. A de-icing fluid fails when it can no longer absorb the __________
a) Metal
b) Contaminant
c) Air particles
d) Rust particles
Answer: b
Clarification: A de-icing fluid fails when it can no longer absorb the contaminant. In such a case, the fluid essentially becomes a contaminant itself.

  250+ TOP MCQs on Boeing CH-47 Chinook-2 and Answers

6. All anti-ice fluids offer _________ protection.
a) Limited
b) Complete
c) Permanent
d) Artificial
Answer: a
Clarification: All anti-ice fluids offer limited protection. The protection is dependent upon frozen contaminant type and the prevailing weather conditions.

7. Propylene glycol is less toxic than ethylene glycol.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, propylene glycol is less toxic than ethylene glycol. Although PG is classified as non-toxic, it pollutes waterways as it consumes large amounts of oxygen while decomposing.

8. What is the full form of LOUT?
a) Lower operational use tank
b) Limited operational use temperature
c) Lower operational use temperature
d) Limited operational use tank
Answer: c
Clarification: LOUT refers to lower operational use temperature. Ethylene glycol has a lower operational use temperature propylene glycol.

9. Which of the following is not caused due to ice on aircraft?
a) Critical control surfaces become rough and uneven
b) Disruption of smooth air flow
c) Increased drag
d) De pressurization
Answer: d
Clarification: De pressurization is not caused due to ice on aircraft. However, ice can cause critical control surfaces to become rough and uneven, which disrupts smooth air flow along with increased drag.

10. A viscous fluid is used for anti-icing the aircraft.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, a viscous fluid is used for anti-icing the aircraft. This fluid creates a protective layer around the aircraft and is known as anti-ice fluid.

Aircraft Maintenance for Entrance exams,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top