250+ TOP MCQs on Cockpit Overview – Helmet Mounted Display-2 and Answers

Aircraft Maintenance Assessment Questions and Answers on “Cockpit Overview – Helmet Mounted Display-2”.

1. Which of the following technique requires precise magnetic mapping of the flight deck?
a) Electromagnetic tracking
b) Sonic tracking
c) Optical tracking
d) Hybrid tracking
Answer: a
Clarification: Electromagnetic tracking requires precise magnetic mapping of the flight deck. It is to account for the ferrous and conductive materials in the seat and flight deck to reduce angular errors in the measurement.

2. Which of the following is not one of the basic methods used in current HMD technology?
a) Inertial
b) Optical
c) Thermal
d) Hybrid
Answer: c
Clarification: Thermal is not one of the basic methods used in current HMD technology. There are five basic methods currently being used in HMD technology, they are inertial, optical, electromagnetic, sonic and hybrid.

3. Optical systems employ _________ emitters on the helmet to measure the pilot’s head position.
a) Heat
b) Radio
c) Ultrasonic
d) Infrared
Answer: d
Clarification: The optical systems employ infrared emitters on the helmet to measure the pilot’s head position. One of the limitations is sensitivity to sunlight or other heat sources.

4. What are the typical operating frequencies for sonic tracking?
a) 50 MHz to 100 MHz
b) 50 Hz to 100 Hz
c) 50 kHz to 100 kHz
d) 50 mHz to 100 mHz
Answer: c
Clarification: The typical operating frequencies for sonic tracking are in the 50 kHz to 100 kHz range. These can be made to carry audio sound information directly to the pilot’s ears by means of subcarrier modulation.

  250+ TOP MCQs on Aviation Communication Systems – VOR-1 and Answers

5. The hybrid inertial/optical trackers feature high accuracy.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the hybrid inertial/optical trackers feature high accuracy. Although, they offer low latency and suffer from precession and drift over time.

6. What is the full form of IHADSS?
a) Integrated Heading and Display Sighting System
b) Integrated Height and Display Sighting System
c) Integrated Helmet and Display Sighting System
d) Integrated Helmet and Direction Sighting System
Answer: c
Clarification: IHADSS refers to Integrated Helmet and Display Sighting System. The IHADSS is used on the Italian Agusta A129 Mangusta and features Nap-of-the-earth night navigation.

7. The scorpion helmet mounted display system was introduced by which of the following?
a) Boeing
b) Thales
c) Airbus
d) BAE Systems
Answer: b
Clarification: Thales introduced the scorpion helmet mounted display system. It was introduced to the military aviation market in 2008 and was the winner of the USAF/ANG/AFRes Helmet Mounted Integrated Targeting program.

8. Pilots using scorpion can view both night vision images and the symbols on the display.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the pilots using scorpion, can view both night vision images and the symbols on the display. The scorpion was designed to be installed on a standard issue HGU-55/P helmet.

9. What is the full form of HObIT?
a) Hybrid Optical based Information Tracker
b) Hydraulic Optical based Inertial Tracker
c) Hybrid Optical based Inertial Tracker
d) Hydraulic Optical based Information Tracker

Answer: c
Clarification: HObIT refers to Hybrid Optical based Inertial Tracker. It is a tracker made by InterSense and is used on the Thales Visionix Scorpion HMCS and HMIT HMDs.

10. The Honeywell M142 IHADSS comes with a ________ field of view.
a) 300° by 100°
b) 100° by 300°
c) 4° by 3°
d) 40° by 30°
Answer: d
Clarification: The Honeywell M142 IHADSS comes with a 40° by 30° field of view. It also offers video with symbology monocular display along with IR emitters.

Aircraft Maintenance Assessment Questions,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top