Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Aircraft Systems and Aviation – Cargo Aircraft”.
1. A cargo aircraft does not carry passengers.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, a cargo aircraft does not carry passengers. On the contrary, it is designed or converted for the carriage of cargo only.
2. Which of the following is not a distinguishing feature for cargo aircrafts?
a) Wide Fuselage
b) Number of engines
c) High wings
d) Large number of wheels
Answer: b
Clarification: The number of engines is not a distinguishing feature for cargo aircrafts. An aircraft can have engines depending on its load and range, and it is irrespective of its operational use purpose.
3. What is the range of Boeing 777F?
a) 3,000 nautical miles
b) 5,500 nautical miles
c) 4,900 nautical miles
d) 7,000 nautical miles
Answer: c
Clarification: The Boeing 777F aircraft has a range of 4,900 nautical miles, which is approximately 9,070 km. It is a commercial aircraft with cruise speed of 896 km/h.
4. Which of the following was the first purpose built cargo aircraft?
a) Arado Ar 232
b) MD 80
c) Handley Page HP.42
d) Boeing 747-8F
Answer: a
Clarification: The Arado Ar 232 was the first purpose built cargo aircraft. The aircraft was intended to supplement the earlier Junkers Ju 52 freighter conversions, however only a few were built.
5. Which of the following aircraft can be ordered in a freighter version with a large nose door?
a) Boeing 747
b) Airbus A320
c) Boeing 737
d) Airbus A340
Answer: a
Clarification: The Boeing 747 can be ordered in a freighter version with a large nose door. This door can be raised above the cockpit for loading and allows access to an unobstructed main deck.
6. Which of the following will be the launch customer of the Cessna 408 SkyCourier?
a) Qatar Airways
b) Emirates
c) UPS
d) FedEx
Answer: d
Clarification: FedEx will be the launch customer of the Cessna 408 SkyCourier. The aircraft is scheduled to enter service in 2020 and is being developed to carry up to three LD3 cargo containers.
7. Airbus originally accepted orders for the freighter version A380F.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, airbus originally accepted orders for the freighter version A380F. However, the freighter versions were not produced and the aircraft is only being used for passenger transport.
8. Which of the following is a military cargo aircraft?
a) Airbus A330 MRTT
b) Boeing 747 Freighter
c) Boeing 767
d) Douglas DC-3
Answer: a
Clarification: The Airbus A330 MRTT is a military cargo aircraft. Boeing 747 Freighter, Boing 767 and Douglas DC-3 are all civilian cargo/ freight aircrafts and not used for military purposes.
9. The Lockheed C-5 is a commercial aircraft.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: False, the Lockheed C-5 is a military aircraft. It is a military transport aircraft that was originally designed and built by Lockheed and introduced in June 1970.
10. What is the volume of an Airbus A400M?
a) 270 m3
b) 2,700 m3
c) 85 m3
d) 850 m3
