Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-2”.
1. Which of the following aircraft lack a separate horizontal stabilizer?
a) Three surface aircraft
b) Conventional aircraft
c) Canard aircraft
d) Tailless aircraft
Answer: d
Clarification: The tailless aircraft lack a separate horizontal stabilizer. In such aircrafts, the horizontal stabilizing surface is part of the main wing.
2. Which of the following may be used to relieve pilot input forces?
a) Trim tabs
b) Horizontal stabilizer
c) Stabilator
d) Rudder
Answer: a
Clarification: The trim tabs may be used to relieve pilot input forces. Further, in some small aircraft having all-moving stabilizers, anti-servo tabs maybe used to increase these forces.
3. Stability of an aircraft can be defined only when it is in ___________
a) Pitch
b) Yaw
c) Trim
d) Roll
Answer: c
Clarification: The stability of an aircraft can be defined only when it is in trim position. Trim position can be controlled by the pilot and is an important flight control parameter.
4. Longitudinal stability in a tailless aircraft is achieved by designing the aircraft such that its aerodynamic center is behind the center of ___________
a) Mass
b) Gravity
c) Weight
d) Earth
Answer: b
Clarification: The longitudinal stability in a tailless aircraft is achieved by designing the aircraft such that its aerodynamic center is behind the center of gravity. It is generally done by modifying the wing design of an aircraft.
5. The stabilator is controlled by the control yoke.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, the stabilator is controlled by the control yoke, or stick. On the contrary, an adjustable stabilizer is controlled by the trim system.
6. Which of the following provides directional stability?
a) Vertical stabilizer
b) Horizontal stabilizer
c) APU
d) Rudder
Answer: a
Clarification: Directional stability to an aircraft is provided by the vertical stabilizers fitted on the airframe on aircraft. These stabilizers are essential to keep an aircraft on its intended flight path.
7. In a V-tail configuration, the two stabilizers are positioned at ___________ to each other.
a) 100 – 120°
b) 90 – 150°
c) 60 – 120°
d) 90 – 120°
Answer: d
Clarification: In a V-tail aircraft tail configuration, two stabilizers are positioned at 90 – 120° to each other. Different arrangements can be used on aircrafts depending upon the intended use of the aircraft.
8. An aircraft that does not have a vertical stabilizer, is almost un-maneuverable.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, an aircraft that does not have a vertical stabilizer, is almost un-maneuverable. The vertical stabilizers control and adjust the yaw of an aircraft.
9. Which of the following aircraft has a tailless configuration?
a) The Concorde
b) Airbus 380
c) Boeing 747
d) Airbus A320
Answer: a
Clarification: The Concorde aircraft featured a tailless configuration. The aircraft was designed keeping in view its supersonic travel requirements. The aircraft flew at around 60,000 feet.
10. Yaw control of an aircraft can be achieved using differential air braking.
a) False
b) True
