250+ TOP MCQs on Boeing CH-47 Chinook-1 and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Boeing CH-47 Chinook-1”.

1. The Boeing CH-47 Chinook is a __________ engined rotorcraft.
a) Mono
b) Quad
c) Tri
d) Twin
Answer: d
Clarification: The Boeing CH-47 Chinook is a twin engined rotorcraft. It was developed by the American rotorcraft company Vertol as a transport helicopter.

2. When did the Boeing CH-47 Chinook first fly?
a) 21 September 1990
b) 21 September 1985
c) 21 September 1961
d) 21 September 2000
Answer: c
Clarification: The Boeing CH-47 Chinook first flew on 21 September 1961. It is one of the heaviest lifting Western helicopters.

3. The preproduction CH-47 was designated as __________
a) YCH-1B
b) HC-1B
c) AC-1B
d) CCH-1B
Answer: a
Clarification: The preproduction CH-47 was designated as YCH-1B. The preproduction craft performed its maiden flight on 21 September 1961.

4. The CH-47D entered service in __________
a) 1965
b) 1982
c) 2005
d) 1996
Answer: b
Clarification: The CH-47D entered service in 1982. It was one of the most substantial variants to be produced, featuring a large number of upgradations.

5. Which of the following is the civilian version of the Chinook?
a) HH-47
b) Boeing Vertol 234
c) CH-47A
d) CH-47CC
Answer: b
Clarification: The Boeing Vertol 234 is the civilian version of the Chinook. The variant has often been used for passenger and cargo transport by a range of different civil operators.

6. The CH-47 is powered by turboshaft engines.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: True, the CH-47 is powered by turboshaft engines. The craft uses two Lycoming T55 engines. The engines were designed as a scaled-up version of the smaller Lycoming T53.

7. The Boeing CH-47 was named Chinook after the Chinook people of the Pacific Northwest.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the Boeing CH-47 was named Chinook after the Chinook people of the Pacific Northwest. Over 1,200 CH-47 have been built, as of 2012.

8. The CH-47 Chinook has been licensed to be built by __________ in Japan.
a) Agusta
b) Phillips
c) Kawasaki
d) Fujifilm
Answer: c
Clarification: The CH-47 Chinook has been licensed to be built by Kawasaki in Japan. Similarly, it is licensed to be built by AgustaWestland in Italy.

9. The CH-47F is powered by two __________ horsepower engines.
a) 6,733
b) 4,733
c) 2,365
d) 50%
Answer: b
Clarification: The CH-47F is powered by two 4,733 horsepower engines. The engines are manufactured by Honeywell. The CH-47F is the latest mainstream generation variant of the CH-47.

10. The earlier Chinook design was limited by its rotor system.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the earlier Chinook design was limited by its rotor system. This is because the system did not permit full usage of the installed power.

11. The Boeing CH-47A had a maximum gross weight of __________
a) 40,000lb
b) 25,000lb
c) 35,000lb
d) 33,000lb
Answer: d
Clarification: The Boeing CH-47A had a maximum gross weight of 33,000lb. Further, the craft allowed for a maximum payload of around 10,000lb.

  250+ TOP MCQs on Flight Dynamics and Answers

12. How many CH-47A were built?
a) 349
b) 39
c) 400
d) 68
Answer: a
Clarification: In total, 349 CH-47A were built. Initial delivery of the CH-47A Chinook was in August 1962, to the United States Army.

13. Which of the following was unofficially referred to as Guns A Go Go?
a) CHH-47B
b) ACH-47A
c) CH-47C
d) MH-47D
Answer: b
Clarification: The ACH-47A helicopter, used by the United States Army was unofficially referred to as Guns A Go Go. It was an army attack helicopter primarily used by the United States only.

14. The Super C version of the CH-47C delivered __________ shp.
a) 575
b) 1,750
c) 8,750
d) 3,750
Answer: d
Clarification: The Super C version of the CH-47C delivered 3,750shp. The variant was equipped with Lycoming T55-L-11 engines and offered an upgraded maximum gross weight of 46,000lb.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top