250+ TOP MCQs on CLI and Git Workflow and Answers

Data Science Interview Questions on “CLI and Git Workflow”

1. Which of the following adds all new files to local repository?
a) git add .
b) git add -u
c) git add -A
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: You should do this before committing.

2. Point out the correct statement.
a) You don’t need GitHub to use Git
b) CLI can help you to organize files and folders
c) Navigation of directory is possible using CLI
d) None of the mentioned

Answer: b
Explanation: CLI stands for Command Line Interface.

3. Which of the following command updates tracking for files that are modified?
a) git add .
b) git add -u
c) git add -A
d) none of the mentioned

Answer: b
Explanation: The git add command adds a change in the working directory to the staging area.

4. Which of the following command is used to give a message description?
a) git command -m
b) git command -d
c) git command -message
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: This only updates your local repository.

5. Point out the wrong statement.
a) You need GitHub to use Git
b) GitHub allows you to share repositories with others
c) GitHub allows you to access others repositories
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: GitHub can store a remote copy of your repository.

6. Which of the following command allows you to update the repository?
a) push
b) pop
c) update
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: The git branch command is your general-purpose branch administration tool.

  250+ TOP MCQs on Graphics Devices and Answers

7. Which of the following is the correct way of creating GitHub repository in to well labelled commits?
a) Fork another user’s repository
b) Pop another user’s repository
c) Zip another user’s repository
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: A fork is a copy of a repository.

8. Which of the following command is used to squash the commits?
a) rebase
b) squash
c) boot
d) all of the mentioned

Answer: a
Explanation: In Git, there are two main ways to integrate changes from one branch into another: the merge and the rebase.

9. Which of the following statement would create branch named as ‘’?
a) git checkout -b
b) git checkout -c
c) git check -b
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: A branch in Git is simply a lightweight movable pointer to one of these commits.

10. branch command is used to determine which branch you are currently in.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: -r flag should be used for copying the content.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top