250+ TOP MCQs on Culverts and Answers

Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions on “Culverts”.

1. A structure that allows water to flow under a road, railroad, trail, or similar obstruction from one side to the other side is called as ______________
a) drainage
b) bridges
c) tunnel
d) culverts
Answer: d
Clarification: Culverts are commonly used both as cross-drains for ditch relief and to pass water under a road at natural drainage and stream crossings. A culvert may be a bridge-like structure designed to allow vehicle or pedestrian traffic to cross over the waterway while allowing adequate passage for the water.

2. A structure that carries water above land is known as an _____________
a) aqueduct
b) aquedant
c) over surface
d) outland
Answer: a
Clarification: Bridges for conveying water, called aqueducts or water bridges are constructed to convey watercourses across gaps such as valleys or ravines. The term aqueduct may also be used to refer to the entire watercourse, as well as the bridge. Large navigable aqueducts are used as transport links for boats or ships.

3. If the span of crossing is greater than 12 feet (3.7 m), the structure is termed as bridge and otherwise is culvert.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: A bridge is a structure built to span physical obstacles without closing the way underneath such as a body of water, valley, or road, for the purpose of providing passage over the obstacle. There are many different designs that each serve a particular purpose and apply to different situations.

4. Culverts cannot be constructed of a variety of materials including cast-in-place or precast concrete.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Culverts can be constructed of a variety of materials including cast-in-place or precast concrete (reinforced or non-reinforced), galvanized steel, aluminium, or plastic, typically high-density polyethylene. Two or more materials may be combined to form composite structures. For example, open-bottom corrugated steel structures are often built on concrete footings.

5. Construction or installation at a culvert site generally results in disturbance of the site soil.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Construction or installation at a culvert site generally results in disturbance of the site soil, stream banks, or streambed, and can result in the occurrence of unwanted problems such as scour holes or slumping of banks adjacent to the culvert structure.

6. Box culverts can be defined as a passage for water over a natural ground having a deck slab over it as path way for vehicles.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Slab culvert- A passage for water over a natural ground having a deck slab over it as path way for vehicles.
Box culvert – Box culverts are usually made up of Reinforced Concrete (RCC) as a box shaped tunnel through which the water flows and the vehicular transmission takes place over the box.

7. A culvert can be used to span over a canyon, or depression, or even over a freeway or roadway.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: A bridge doesn’t necessarily have to bridge over water. A bridge can be used to span over a canyon, or depression, or even over a freeway or roadway.

8. The process of removing culverts, which is becoming increasingly prevalent, is known as ___________
a) outlighting
b) culverting
c) daylighting
d) inlighting
Answer: c
Clarification: In urban design and urban planning, daylighting is the redirection of a stream into an above-ground channel. Typically, the goal is to restore a stream of water to a more natural state. Daylighting is intended to improve the riparian environment for a stream which had been previously diverted into a culvert, pipe, or a drainage system.

9. An _________ culvert is normally a low profile culvert. It allows them to be installed without disturbing the causeway as it will span over the entire drainage width.
a) box
b) rectangle
c) arch
d) circular
Answer: c
Clarification: They are normally made of metal, stone masonry or RCC. They are installed easily, and you don’t need to use expensive water diversion structures to install it. Common shapes include semicircular arch, elliptical arch, and concrete box culverts. Another benefit of these type of structure is that the installation process will not take a lot of time, compared to traditional box culverts.

10. _________ culverts have a concrete (sometimes other materials can be used too) floor allowing the water to flow smoothly through it.
a) Box
b) Cylindrical
c) Narrow
d) Long
Answer: a
Clarification: Box culverts are usually made up of Reinforced Concrete (RCC). Some box culverts can be built using composite structures and are great when water needs to change direction or when a large flow of water is expected. Box culverts can also be installed in such way that the top of the culvert is also the roadway surface. The most challenging part of installing these type of culverts is that you generally will need to have a dry surface to install the culvert, so dewatering or diversion of the water will be needed to complete the installation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *