Professional Communication Multiple Choice Questions on “E-mail Communication”.
1. Which of these is not a medium for e-mail?
a) Intranet
b) Internet
c) Extranet
d) Paper
Answer: d
Clarification: E-mail and websites are transmitted through Intranet, Internet and extranet. Everything has gone electronic way.
2. Which of these defined the internet?
a) The Federal Networking Council
b) The Federal Network Council
c) The Federal Networking Committee
d) The Federal Network Committee
Answer: a
Clarification: The Federal Networking Council in 1995 passes a unanimous resolution to define internet. Internet refers to a global information system.
3. Intranet is a company’s internal web.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.
4. Extranet is a web within a web.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Extranet is a web within a web. Extranet is a collaborative network which uses internet protocols for business purposes.
5. Which of these is not used by intranet?
a) TCP
b) BSNL
c) IP
d) HTTP
Answer: b
Clarification: Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.
6. Which of these is the easiest way of communication?
a) E-mail
b) Telephone
c) Fax
d) Letter
Answer: a
Clarification: Billions of E-mail messages are sent throughout the world today. It is the cheapest and convenient than any other forms of communication like telephone or fax.
7. Which of these do not provide free E-mail?
a) Hotmail
b) Rediff
c) WhatsApp
d) Yahoo
Answer: c
Clarification: Many companies worldwide provide free E-mail through internet. Hotmail, Rediff, BSNL, Yahoo are the companies to name a few. Whatsapp is a social media app which doesn’t provide E-mail feature.
8. Which of these should be avoided in an E-mail?
a) Wrong E-mail address
b) Subject line
c) Smileys
d) Re-reading
Answer: a
Clarification: For writing successful E-mail messages, precautions should be taken. There should be use of correct E-mail address.
