250+ TOP MCQs on Preparing for an Interview and Answers

Professional Communication Multiple Choice Questions on “Preparing for an Interview”.

1. A job interview is usually how long?
a) 30 minutes
b) 60 minutes
c) 90 minutes
d) 100 minutes
Answer: a
Clarification: A job interview is usually 30 minutes long. In this time, the candidate must establish a relationship with the interviewer, impress and convince him.

2. Which of these is not a step in the preparation of an interview?
a) Analyzing yourself
b) Identifying your skills
c) Being negative
d) Revising your subject
Answer: c
Clarification: There are five steps in the preparation of an interview. They are: analyzing yourself, identifying your skills, researching the job position, revising your subject knowledge and developing your interview file.

3. In the preparation of an interview, which step is to research your job position?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) First
Answer: b
Clarification: In the preparation of an interview, researching your job position in the third step. The first step is to analyze yourself followed by identifying your skills.

4. Developing the interview file is the last step in the preparation of an interview.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Developing the interview file is the last step in the preparation of an interview preceded by revising your subject knowledge.

5. Self analysis is the first step in planning for any interview.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Self- analysis is the first step in planning for any interview. We cannot project ourselves successfully unless we know our strengths and weaknesses properly.

  250+ TOP MCQs on Definition and Types of Preposition and Answers

6. Which of these is not a step in self – analysis?
a) Analyzing background
b) Identifying accomplishments
c) Identifying achievements
d) Complaining
Answer: d
Clarification: Self- analysis includes five steps for efficiency preparation. They are: analyzing our background, identifying accomplishments, achievements, special interests and hobbies and analyzing career goals. Complaining will in no way enable us to evaluate our merits and shortcomings.

7. Which of these is the third aspect of self analysis?
a) Identifying achievements
b) Identifying special interests
c) Analyzing career goals
d) Identifying accomplishments
Answer: b
Clarification: The third aspect of self analysis is identifying special interests and hobbies. A list of such activities should be made.

8. ______ skills are assessed in an interview.
a) Listening
b) Blabbering
c) Singing
d) Dancing
Answer: a
Clarification: There are two types of skills that might be assessed during an interview. They are: listening and skills and intuitive skills.

9. Which of these documents need not be in your interview file?
a) Interview letter
b) Original degrees
c) Family photo
d) Certificates
Answer: c
Clarification: Your interview file should contain eight documents. They are: interview letter, original degrees, certificates, experience certificates, etc..

10. Which of these ways can’t be used to research about the company?
a) Visiting website
b) Refer books
c) School books
d) Refer annual report
Answer: c
Clarification: There are mainly five ways in which you can research about the company: visit the website, refer books, refer company directories, refer annual report and talk to people in company.

  250+ TOP MCQs on Technical Reports and its Types and Answers

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top