Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Electro Chemical Drilling”.
1. What is the full form of ECDR in advanced machining processes?
a) Electrochemical Dissolution
b) Electrochemical Drilling
c) Electrochemical Degradation
d) Electrochemical Devastation
Answer: b
Clarification: In advanced machining processes, full form of ECDR is Electrochemical Drilling.
2. What are the values of diameters produced using Electrochemical drilling process?
a) 0.01 to 0.2 mm
b) 1 to 20 mm
c) 30 to 50 mm
d) 60 to 100 mm
Answer: b
Clarification: Value of diameter produced using Electrochemical drilling, ranges between 1 to 20 mm.
3. What are the feed rates used in Electrochemical drilling?
a) 0.1 to 0.6 mm/min
b) 0.6 to 1 mm/min
c) 1 to 5 mm/min
d) 6 to 15 mm/min
Answer: c
Clarification: Value of feed rates used in Electrochemical drilling, range between 1 to 5 mm/min.
4. Of the following, which type of electrodes is used as tool in ECDR?
a) Tubular electrodes
b) Flat electrodes
c) Cylindrical electrodes
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: In ECDR, tubular electrodes are used as cathodic tools for making holes in the materials.
5. The electrolyte is pumped the ________ of tool and exits through _________ of tool.
a) Centre, side
b) Side, centre
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Usually, electrolyte is pumped from centre and exits from side machining gap and vice-versa can also be done in back pressure process.
6. Material is removed using which part of the electrode in ECDR?
a) Only front
b) Only side
c) Front and side
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Material is removed at the frontal gaps and also dissolution takes place at the side machining gaps of the cathodic tool and work piece.
7. Overcut produced in ECRD is difference between which of the following parameters?
a) Diameter of tool, diameter of hole
b) Diameter of hole, diameter of tool
c) Depth of tool, diameter of tool
d) Diameter of tool, depth of tool
Answer: b
Clarification: Overcut is the difference between the diameter of hole produced in work piece and the diameter of tool.
8. For high machining accuracy and smaller diametrical oversize, which type of feed rates are required?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: d
Clarification: High feed rates are recommended for smaller diametrical oversize and more accuracy.
9. What happens to the overcut size, if we use the electrolyte flow mode under backward pressure?
a) Decreases
b) Increases
c) Increase and then decrease
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: If we use backward pressure for electrolyte flow, the overcut size decreases.
10. What are the values of pressure, used in backward pressure mode of electrolyte flow?
a) 0.01 to 0.12 MPa
b) 0.15 to 0.46 MPa
c) 0.6 to 2 MPa
d) 5 to 12 MPa
Answer: c
Clarification: To reduce overcut size, reverse flow of electrolyte can be used under backward pressure mode, whose value ranges between 0.6 to 2 MPa.
11. What happens to the electrolyte conductivity if the gap increases, in ECDR?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) None of the mentioned
