250+ TOP MCQs on EDM-Applications – 2 and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “EDM-Applications – 2”.

1. Which of the following electrodes are used for machining spherical surfaces in Electro discharge machining?
a) Tubular electrodes
b) Flat electrodes
c) Cuboidal electrodes
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Simple tubular electrodes are used to machine convex and concave spherical surfaces.

2. What are the values of dimensional accuracy obtained while machining spherical surfaces?
a) ± 1 µm
b) ± 3 µm
c) ± 5 µm
d) ± 7 µm
Answer: a
Clarification: Dimensional accuracy of ± 1 µm is obtained while machining spherical surfaces using EDM.

3. What are the surface roughness values obtained while machining spherical surfaces using Electro discharge machining?
a) <0.1 µm
b) <0.3 µm
c) <0.5 µm
d) <0.7 µm
Answer: a
Clarification: The surface roughness values obtained while machining of spherical surfaces are <0.1 µm in Electro discharge machining.

4. Which motion of tool is used for machining spherical surfaces in Electro discharge machining?
a) Oscillatory
b) Vibratory
c) Rotary
d) All of the mentioned
Answer: c
Clarification: The rotary motion tool is used for machining spherical surfaces of conducting ceramic materials in EDM.

5. Which type of electrodes are used for milling application in Electro discharge machining process?
a) Tubular type electrodes
b) Cylindrical type electrodes
c) Flat type electrodes
d) Spherical type electrodes
Answer: b
Clarification: Standard cylindrical electrodes are used for milling application in EDM process.

6. Which type of cavities can be machined using milling process by Electro discharge machining?
a) Complex cavities
b) Simple cavities
c) Simple & Complex cavities
d) None of the mentioned

Answer: c
Clarification: Simple cavities and complex cavities are machined by successive NC sweeps of electrode over the desired path.

7. The simple electrodes are rotated at which speed for milling of work pieces in Electro discharge machining?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: d
Clarification: Simple electrodes are rotated at high speeds for milling in Electro discharge machining same as that of conventional milling.

8. What happens to the dielectric flushing while milling tool is rotated at a high speed in EDM?
a) Improved
b) Worsen
c) Reduced
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Milling by electro discharge machining enhances the dielectric flushing due to high speed rotation of tool.

9. State whether the following statement is true or false regarding the applications of EDM.
“In EDM, milling process can machine complex shapes with sharp corners.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: EDM milling has a main limitation i.e.., it cannot machine complex shapes with sharp tools because of rotating tool.

10. Which of the following are the steps included in the die sinking process of EDM?
a) CAD of electrode
b) Electrode manufacturing
c) Programming for die sinking
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Designing of electrode, then manufacturing, and programming of die sinking are the steps to be followed for die sinking process in EDM.

11. Wire EDM is a special form of Electro discharge machining which contains __________ electrode.
a) Continuously moving
b) Periodically moving
c) Discontinuously moving
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Wire EDM is a special type of EDM which uses a continuously moving electrode for removal of material.

12. Which path of the components in wire EDM determines the path to be machined?
a) Horizontal worktable movement
b) Vertical worktable movement
c) Horizontal & Vertical worktable movement
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Horizontal movement of the work table determines the path to be machined in Wire Electro discharge machining.

13. Which of the following materials are machined using Wire Electro discharge machining?
a) Polycrystalline diamond
b) Cubic Boronitride
c) Matrix composites
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Polycrystalline diamond (PCD), cubic boron nitride (CBN) and other matrix composites are the material than can be machined using wire EDM.

14. How much amount of burr is produce when we use Wire Electro discharge machining for machining of work pieces?
a) 10%
b) 20%
c) No burr
d) Small amount
Answer: c
Clarification: In Wire Electro discharge machining no burr is produced without any distortion while machining work pieces.

15. Which of the following industries use wire EDM for different applications?
a) Chemical industry
b) Aerospace industry
c) Automobile industry
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Industries such as chemical, aerospace, automobile, nuclear etc.., use wire EDM for a wide variety of applications in their industries.

Advanced Machining for campus interviews,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top