250+ TOP MCQs on Fundamentals – Engine and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Fundamentals – Engine”.

1. An aircraft engine generates __________ power.
a) Electrical
b) Mechanical
c) Thermal
d) Hydraulic
Answer: b
Clarification: An aircraft engine is a component of the propulsion system for an aircraft that generates mechanical power. The power generated is used to keep the aircraft flying high in the air.

2. The General Electric GE90 is a family of high-bypass __________ aircraft engines.
a) Turboshaft
b) Turboprop
c) Turbojet
d) Turbofan
Answer: d
Clarification: The General Electric GE90 is a family of high-bypass turbofan aircraft engines. It is built for the Boeing 777 by GE aviation. The engine offers thrust ratings from 81,000 to 115,000 lb.

3. The Rolls-Royce Trent 900 is one of the power plant options for which of the following?
a) Airbus A380
b) Boeing 747
c) Airbus A320
d) Airbus A350
Answer: a
Clarification: The Rolls-Royce Trent 900 is a turbofan engine and is one of the power plant options available for the Airbus A380. Another power plant option for the A380 is the Engine Alliance GP7000.

4. Which is the largest jet engine in the world?
a) GE90
b) Trent 800
c) PW4000
d) GE9X
Answer: d
Clarification: The GE9X is the largest jet engine in the world, it is as wide as the body of a Boeing 737. The engine is manufactured by General Electric for the Boeing 777X.

5. A turboprop is very efficient when operated at cruise speed of __________
a) 200-400 mph
b) 20-40 mph
c) 10-100 mph
d) 600-800 mph

Answer: a
Clarification: Turboprops are extremely efficient when operated at cruise speeds of 200 to 400 mph. This is the ideal cruise speed for such engines, thus providing such efficiency.

6. In jet engines the oxygen necessary for fuel combustion comes from the air.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, in jet engines the oxygen necessary for fuel combustion comes from the air. The jet engines take in required oxygen through the engine blades and the process of combustion takes place.

7. The last airliner that used turbojets was the __________
a) Boeing 737
b) Airbus A330
c) Concorde
d) Boeing 767
Answer: c
Clarification: Concorde was the last airliner that used turbojet. The Mach 2 airspeed offered by Concorde proved the engine to be highly efficient. Other aircrafts could not match such airspeeds.

8. Which of the following is not an aircraft engine manufacturer?
a) BMW
b) General Electric
c) Pratt & Whitney
d) Rolls-Royce
Answer: a
Clarification: In commercial aviation, the major players in the manufacturing of turbofan engines are Pratt & Whitney, General Electric, Rolls-Royce, and CFM International.

9. How many types of gas turbine engines are manufactured?
a) 2
b) 4
c) 1
d) 10
Answer: b
Clarification: There are four types of gas turbine engines: the turbojet, the turbofan, the turboprop, and the turboshaft.

10. CFM56-3 is a turbofan engine.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The CFM56 series is a family of high-bypass turbofan aircraft engines made by CFM International. CFM International is a French-American company headquartered in Cincinnati, Ohio, United States.

  250+ TOP MCQs on Cockpit Overview – Helmet Mounted Display-2 and Answers

11. Rolls-Royce Trent 800 engine generates a maximum thrust of __________
a) 9,500lb
b) 95,000lb
c) 950lb
d) 9,50,000lb
Answer: b
Clarification: The Rolls-Royce Trent 800 engine generates a maximum thrust of 95,000lb. It was designed to be used on the Boeing 777 and was first produced in 1996.

12. High-bypass turbofans are usually most efficient when the aircraft is traveling at __________
a) 500-550 mph
b) 50-55 mph
c) 20-25 mph
d) 200-250 mph
Answer: a
Clarification: High-bypass turbofans are usually most efficient when the aircraft is traveling at 500 to 550 miles per hour (800 to 885 km/h) i.e. the cruise speed of most large airliners.

13. In general aviation, the dominant manufacturer of turboprop engines has been __________
a) Maserati
b) Pratt & Whitney
c) Boeing
d) Airbus
Answer: b
Clarification: In general aviation, the dominant manufacturer of turboprop engines has been Pratt & Whitney. However, General Electric in 2015 its entrance into the market.

14. Turboshaft engines are used primarily for __________
a) UAVs
b) Commercial aircrafts
c) Cars
d) Helicopters
Answer: d
Clarification: Turboshaft engines are used primarily for helicopter. A turboshaft engine is similar to a turboprop in principle, but in turboshaft the engine does not provide any physical support to the helicopter’s rotors.

15. What is the full form of TEL?
a) Tetraethyllead
b) Tetraethylenelead
c) Tetraethollead
d) Tetraethanelead
Answer: a
Clarification: Tetraethyllead (TEL) is blended with aviation gasoline, to be used as a fuel for aircrafts. The blend increases the fuel efficiency.

  250+ TOP MCQs on Overview of an Aircraft-2 and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top