250+ TOP MCQs on Inside Out Method and Answers

Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Inside Out Method”.

1. Boston and Sullivan gave the concept of the
a) False method
b) Binary method
c) MESH Method
d) Inside Out Method
Answer: d
Clarification: Boston and Sullivan gave the concept of the Inside Out Method in 1973, MESH method involve the satisfaction of all equations.

2. ln Sbj is represented as
a) ln (KbjLJ/VJ)
b) ln (Kbj/VJ)
c) ln( KbjLJ)
d) ln (LJ)
Answer: a
Clarification: ln Sbj = ln (KbjLJ/VJ), this also resembles the same as the stripping factor that is used in the matrix calculations.

3. The vapors side product ln Rvj is given as
a) ln (KbjLJ/VJ)
b) ln (WbjLJ/VJ)
c) ln (KbjLJ/WJ)
d) ln (WJ)
Answer: b
Clarification: ln Rvj = ln (WjLJ/VJ) is the vapors side product, L and V respectively measuring the flow rates of liquid and gas streams.

4. The liqiud side product ln RLj is given as
a) ln (KbjLJ/VJ)
b) ln (Wbj/VJ)
c) ln (KbjLJ/WJ)
d) ln (WJ/LJ)
Answer: d
Clarification: RLj= ln (WJ/LJ) is the liquid side product, calculation of R factor for both components i and as well as j are equally important as that used in Sij.

5. For Russell method, ln Kbj is defined as
a) Aj – (Bj/Tj)
b) – (Bj/Tj)
c) Aj (Bj/Tj)
d) Aj + (Bj/Tj)

Answer: a
Clarification: For Russell method ln Kbj = Aj–(Bj/Tj), the Russell equations resembles the same as that of the Antoine equation for detecting vapor pressure.

6. For Boston method, ln Kbj
a) Aj + B (1j/Tj – 1/T*)
b) Aj – B (1j/Tj – 1/T*)
c) Aj – B (1j/Tj + 1/T*)
d) (1j/Tj + 1/T*)
Answer: b
Clarification: For Boston method ln Kbj = Aj – B (1j/Tj – 1/T*), this method is a revised version of the Russell method including T* i.e. equilibrium temperature.

7. HJ is defined as the
a) Ideal enthalpy
b) Total enthalpy
c) Final enthalpy
d) Pure enthalpy
Answer: a
Clarification: HJ is defined as the Ideal enthalpy based on liquid and gas compositions, while Hideal is defined as the ideal enthalpy.

8. HJ is formulated as
a) H* /ϫHVJ
b) H*- ϫHVJ
c) H* ( ϫHVJ)
d) H* + ϫHVJ
Answer: d
Clarification: HJ = H* + ϫHVJ, here H* is equilibrium enthalpy and which is added to the difference of x with the current enthalpy.

9. Total balance material balance is given as
a) αijSbj
b) αijHbj
c) αijDbj
d) αijVbj
Answer: a
Clarification: Total balance material balance SIJ = αijSbj,alpha is defined as the relative volatility and acts here as a correction factor.

distillation-design-questions-answers-inside-out-method-q10

10. The given function f(x) = x3-3X2+ 4 root is?
a) Negative
b) Positive
c) Unity
d) Zero
Answer: c
Clarification: The given plot is of f(x) = x3-3X2+ 4, calculating f(0)= 4 and f(1) =2 thus it is both negative and positive as the root does not change.

  250+ TOP MCQs on Recovery from Failure and Analyze Results and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top