250+ TOP MCQs on Relaxation Method and Answers

Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Relaxation Method”.

1. Relaxation methods were developed for solving?
a) Co linear systems
b) Sub linear systems
c) Linear systems
d) Bilateral systems
Answer: c
Clarification: Relaxation methods were developed for solving linear systems, similar as matrix systems the relaxation method can be used to find values of unknowns.

2. The below equation follows?

distillation-design-questions-answers-relaxation-methods-q1

a) Change in Temperature
b) Change in Time
c) Change of T Stages
d) Change of X Stages
Answer: a
Clarification: The above equation follows Change in Temperature in Euler’s form, where Tj,k+1 is the calculated temperature conforming liquid temperature.

3. The next trail, for the below equation is

distillation-design-questions-answers-relaxation-methods-q2

a) K-1
b) K+1
c) K=0
d) K=xij
Answer: b
Clarification: The Euler’s equation is next trail K+1, where Xij,k+1 is the calculated feed stream of liquid using the initial feed conditions.

4. The below curve is called as the

distillation-design-questions-answers-relaxation-methods-q4

a) Homologues Curve
b) Homotomy Curve
c) Euler’s Curve
d) Newton Curve
Answer: b
Clarification: The following curve is called as the Homotomy path, as the function rises from G(x)
That is simpler one to F(x) the complex one.

The below equation is for question 5 and question 6.

H(X,t)- tF(X)+(1-t)G(X)

5. F(x) stands for
a) Simpler solution
b) Complex Solution
c) Difficult Solution
d) Simple Solution
Answer: c
Clarification: F(x) stands for Difficult Solution, as we can follow the Homotomy equation curve and path of curve.

6. G(x) stands for
a) Simpler solution
b) Complex Solution
c) Difficult Solution
d) Simple Solution

Answer: a
Clarification: G(x) stands for simpler solution, starts with an initial value the G(x) is the Homotomy parameter representing simpler set of solution.

7. The Homotomy parameter, t travels between
a) 0 and 1
b) 0 and infinity
c) 1 and infinity
d) 1 and -1
Answer: a
Clarification: The Homotomy parameter “t” travels between 0 and 1 from G(x) to F(x), accordingly it is the varying factor of relation between G(x) and F(x).

8. The solution is converged when
a) F(x) =0
b) G(x) =0
c) G’(x) =0
d) F’(x) =0
Answer: a
Clarification: The solution is converged when F(x) =0 so that t=1 and H(x,t)=0, this is proved numerically and cannot be changed.

9. LU decomposition is used when
a) Ax (k) = Y (k)
b) Ax (k) = bX (k)
c) Ax (k) ≠ b (k)
d) Ax (k) = b (k)
Answer: d
Clarification: LU decomposition is used when Ax (k) = b (k) is to be solved for several different values of vector b.

10. The below equation is?

distillation-design-questions-answers-relaxation-methods-q10

a) Poisons’ Equations
b) Euler’s Equation
c) Newton Equation
d) Crab Equation
Answer: b
Clarification: The above equation is an Euler’s Equation, as it consists of the differential term and the nth value of x feed stream.

Global Education & Learning Series – Distillation Design.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top