250+ TOP MCQs on Interview Questions and Answering Strategies and Answers

Professional Communication Multiple Choice Questions on “Interview Questions and Answering Strategies”.

1. Which of these is not a type of interview question?
a) Open
b) Closed
c) Probing
d) Musical
Answer: d
Clarification: There are seven different types of interview questions. They are: open, closed, probing, reflective, loaded, hypothetical and leading questions.

2. Which of these questions asks the candidate to talk about something?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Loaded questions
Answer: a
Clarification: An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject.

3. Which of these is an open question?
a) What are the advantages of a mixed economy?
b) When did you complete your graduation?
c) Do you know data processing?
d) What was your major subject in college?
Answer: a
Clarification: An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject. For example: What are the advantages of a mixed economy?

4. Which of these questions expect specific information?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Reflective questions
Answer: b
Clarification: Unlike open questions, closed questions limit the scope of the response by asking the candidates to provide specific information or facts.

5. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth about a topic or subject.

  250+ TOP MCQs on Technical Descriptions and Answers

6. Which of these questions are asked for confirmation?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Reflective questions
d) Probing questions
Answer: c
Clarification: Reflective questions are asked to confirm the statements given by the candidate. The purpose is to check that the interviewer understands what the candidate has said.

7. ______ questions assess the candidate’s response to a sensitive issue.
a) Closed
b) Probing
c) Loaded
d) Leading
Answer: c
Clarification: The correct statement is: Loaded questions assess the candidate’s response to a sensitive issue, subject or point.

8. A leading question is asked to obtain a desired response.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. A leading question is asked to obtain a desired response. It leads the candidate to a particular answer.

9. Which of these is not an answering strategy?
a) Accuracy
b) Focus
c) Illogical thinking
d) Brevity
Answer: c
Clarification: There are seven answering strategies. They are: attentiveness, accuracy, brevity, focus, clarity, positive attitude and logical thinking.

10. Which of these should be avoided in an interview?
a) Attentiveness
b) Accuracy
c) Negative attitudes
d) Clarity
Answer: c
Clarification: The candidates’ answer should reflect a positive attitude. It is important to remain positive and answer even negative questions positively.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top