Machine Tools and Machining Interview Questions and Answers for experienced on “Lathe : Methods of Taper Turning”.
1. Which of the following is not the method of taper turning?
a) compound rest method
b) tailstock offset method
c) attachment method
d) none of the mentioned
Answer: d
Clarification: All are methods of taper turning.By using compound rest method and and attachment method, both internal and external taper can be turned while tailstock offset method is used only for external tapers.
2. From tool method is used where accuracy is the major criterion.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. From tool method is used when accuracy is not the major criterion.The form tool should be set at right angels to the axis of the work.
3. From tool method is generally used for_____ production for producing_____ length of taper.
a) mass, small
b) mass, long
c) little, small
d) little, long
Answer: a
Clarification: This method is used for mass production for producing small length of taper.
4. Tailstock method is highly suitable for producing steep tapers.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. Tailstock method is not suitable for producing steep tapers.
5. Attachment method can produce only small taper.
a) true
b) false
Answer:
Clarification: This is false. Lengthy taper can be produced by this method.
6. In compound slide method, which of the following is swiveled?
a) top slide
b) swivel base
c) apron
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Top slide is swiveled in this method. It is swiveled to half the included angel of the taper.
7. In compound slide method, one part of compound rest is swiveled to_____ the included angle of the taper.
a) the same as
b) half
c) double
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: In compound slide method, one part of compound rest is swiveled (at half the included angle of the taper). We can easily set this compound slide.
8. In compound rest method, the amount of taper for setting the angle is calculated from this formula, tan of angle of taper =_____
a) (D-d) / L
b) (D-d) / 2L
c) (D-d) / 4L
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: (D-d) / 4L – this is the formula for the tan of the angel of taper. Taper is the shape in which the diameter of the both ends are different.
9. Which type of tapers can be produced by using compound rest method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Both internal and external taper can be produced by using compound slide method. But there is one disadvantage. We can only give hand feed so we can’t expect a high accurate and mass work.
10. Which of the following is not true for compound slide method?
a) threads, which are there on taper portion cannot be produced
b) steep taper cannot be produced
c) taper length is limited to the movement of the top slide
d) none of the mentioned
