Basic Machine Tools and Machining questions and answers on “Shaper Mechanism Types”.
1. In a shaper_____ movement of the drive is converted into _____ movement.
a) rotary, reciprocating
b) reciprocating, rotary
c) rotary, rotary
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Rotary movement of the drive is converted into reciprocating movement.Rotary motion is something like wheel turning and reciprocating motion means back and forth linear mtioon.
2. The size of a shaper is given by the maximum stroke length of the ram in mm.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: It is the property of shaper. Here the ram is the reciprocating member of the shaper.
3. The usual size of shaper varies from _____ mm.
a) 75 to 90
b) 175 to 900
c) 25 to 60
d) 125 to 600
Answer: b
Clarification: The usual size of shaper ranges from 175 mm to 900 mm basede upon its application and working.
4. The change of the movement of the drive is done by the mechanism contained within the _____ of the machine.
a) crossrail
b) column
c) toolhead
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: It is the function of column. Column is a part of shaper which is mounted on the base.
5. The ram holding the tool gets _____ movement.
a) rotary
b) reciprocating
c) both rotary and reciprocating
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: It gets reciprocating movement.Rotary motion is something like wheel turning and reciprocating motion means back and forth linear mtioon.
6. In a standard shaper, the metal is removed in_____ stroke.
a) forward
b) return
c) both forward and return
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: The metal is removed in forward stroke because only in forward stroke the useful work is done.
7. To reduce the total cutting time, the standard shaper is designed to complete forward stroke______
a) slowly
b) faster
c) at moderate speed
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: It is the desired property for standard shaper because only in forward stroke the useful work is done. So it should be slower than return stroke.
8. To reduce the total cutting time, the standard shaper is designed to complete return stroke______
a) slowly
b) faster
c) at moderate speed
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: In return stroke no useful work is done so to reduce cutting time it is advisable to complete the return stroke as fast as possible.
9. Quick return mechanism and reciprocating movement of the ram is obtained in _____ mechanism.
a) crank and slotted link mechanism
b) whithworth quick return mechanism
c) hydraulic shaper mechanism
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: These both desired properties are obtained in all mentioned mechanisms. These are desired properties which is needed for any mechanism to perform more accurately and better.
10. In crank and slotted link mechanism, an electric motor _____
a) rotates at constant speed
b) rotates at variable speed
c) doesn’t rotates
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: An electric motor rotates at constant speed in crank and slotted mechanism. As the crank rotates, the slotted link also oscillates. Here slotted link means lever.
To practice basic questions on all areas of Machine Tools and Machining,
