Applied Chemistry Multiple Choice Questions on “Lime Washing Soda Method”.
1. The cost of the lime soda process is _________
a) Less
b) High
c) Very high
d) Moderate
Answer: a
Clarification: The cost of the lime soda process is less and the operational cost of the lime soda process is high.
2. ___________ can be used for the turbid water.
a) Soap titration process
b) Zeolite process
c) Ion exchange process
d) Lime soda process
Answer: d
Clarification: Lime soda process can be used for the turbid water. The lime soda process removes the hardness of the water steps wise by treating with different chemicals.
3. Hardness of the water in the lime soda process is reduced to __________
a) 10-15ppm
b) 15-30ppm
c) 30-35ppm
d) 35-40ppm
Answer: b
Clarification: Hardness of the water in the lime soda process is reduced to 15-30ppm. The lime soda process involves the conversion of the soluble complexes into the insoluble precipitates.
4. Total dissolved solids in the lime soda process is _________
a) Reduced
b) Not reduced
c) Remains same
d) Slightly reduced
Answer: a
Clarification: Total dissolved solids in the lime soda process is reduced. It really works well for eliminating every complex element that cause the hardness of the water.
5. For avoiding the reduction of the residual hardness, incomplete precipitation and slow reaction, The reaction is carried out at __________ temperature.
a) 30-40oC
b) 40-50oC
c) 50-60oC
d) 60-70oC
Answer: c
Clarification: For avoiding the reduction of the residual hardness, incomplete precipitation and slow reaction, The reaction is carried out at 50-60oC temperature.
6. Lime soda process removes _________ from the water.
a) Minerals
b) Mineral acids
c) Mineral alkaline
d) Mineral complexes
Answer: b
Clarification: Lime soda process removes the mineral acids from the water. The cold soda lime, hot soda lime and continuous soda lime process are other processes to remove the hardness.
7. Batch process is only used for removing the hardness of the water on _________
a) Small scale
b) Large scale
c) Industrial purposes
d) Irrigation purposes
Answer: a
Clarification: Batch process is only used for removing the hardness of the small scale. The Continuous soda lime process is used for the industrial purposes.
8. The amount of coagulate if added in the hot lime soda process is __________
a) High
b) Low
c) Very high
d) Very low
Answer: d
Clarification: The amount of coagulate if added in the hot lime soda process is very low. The chemical reaction takes place faster and precipitation takes place faster.
9. The final hardness of the water after treating by the hot lime soda process is about __________
a) 10-15ppm
b) 15-20ppm
c) 20-25ppm
d) 25-30ppm
Answer: c
Clarification: The final hardness of the water after treating by the hot lime soda process is about the 20-25ppm. In very less time the water is treated in this method.
10. Due to heating at high temperature in the hot lime soda process reduces the __________
a) Time for treating
b) Energy
c) Corrosion of boiler
d) Cost
