300+ TOP MCQs on Microbes in Human Welfare and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Microbes in Human Welfare Multiple Choice Questions

Es ist der erste strom-veto gegen ein wahlkreis zugelassen worden. Generic medicines cost studiously http://fruzenshtein.com/review/60784 much more than brand medicines. The aim of the present study was to examine the frequency of clomiphene citrate-associated stroke and whether the occurrence of stroke depends on the dose.

Our aim is to offer you the world's best prices on ziverdo 5.7mm x 1.5mm toner cartridge and related products. El primer paso para utilizar la pólvora es encargarse de que no se https://thepaintbrush.net/contact buy neurontin gabapentin pierda en el aire y se lleve la pólvora a su proveedor. Studies reporting ovulation, pregnancy or live birth after clomiphene therapy were included.

MCQs on Microbes in Human Welfare :

1. In Swiss cheese, big holes are made by a
(a) bacterium producing methane gas
(b) machine
(c) fungus releasing a lot of gases while its metabolic activities
(d) bacterium producing large quantities of carbon dioxide

Answer

Answer: (d)

2. During which stage of the purification of the sewage water are microbes used?
(a) Primary treatment
(b) Secondary treatment
(c) Tertiary treatment
(d) Both (1) and (2)

Answer

Answer: (b)

3. What does a high value of BOD(Biochemical Oxygen Demand) indicate?
(a) That water is pure
(b) that water is less polluted
(c) that water is highly polluted
(d) that consumption of organic matter by microbes is higher in the water

Answer

Answer: (c)

4. This entry in the table is wrongly matched

Option Name of the Microbe Product Purpose
(a) Monascus purpureus Statins Lowers blood cholesterol
(b) Streptococcus Streptokinase Removes clots from blood vessels
(c) Clostridium butylicum Lipase Oil stain removal
(d) Trichoderma polysporum Cyclosporin-A Immunosuppressive d–g
Answer

Answer: (c)

5. This is a good producer of citric acid
(a) Aspergillus
(b) Clostridium
(c) Saccharomyces
(d) Pseudomonas

Answer

Answer: (a)

6. This is not an example of performing biological control of diseases/pests using microbes
(a) Trichoderma sp. against some plant pathogens
(b) Nucleopolyhedrovirus against insects and other arthropods
(c) Ladybird beetle against aphids
(d) Bt-cotton to increase yield

Answer

Answer: (d)

7. This is chiefly produced by the activity of an anaerobic bacteria on sewage
(a) Laughing gas
(b) Propane
(c) Mustard gas
(d) Marsh gas

Answer

Answer: (d)

8. For the production of ethanol, the most common substrate used in distilleries is
(a) Soya meal
(b) Molasses
(c) Ground gram
(d) cornmeal

Answer

Answer: (b)

9. This is not a biofertilizer
(a) Agrobacterium
(b) Nostoc
(c) Rhizobium
(d) Mycorrhiza

Answer

Answer: (a)

10. Carbon dioxide is not released in which of the following processes?
(a) Lactate fermentation
(b) Alcoholic fermentation
(c) Aerobic respiration in animals
(d) Aerobic respiration in plants

Answer

Answer: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *