tough Machine Tools and Machining questions and answers on “Milling Machine Basics”.
1. The various milling process may be classified in ______ categories.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Various milling process may be classified in 2 categories: peripheral milling and face milling.
2. Upmilling and downmilling are the subtype of ________ milling process.
a) peripheral milling
b) face milling
c) both peripheral milling and face milling
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Peripheral milling is the type of milling in which produced machine surface remains parallel to the axis of cutter.
3. Which of the following milling is known as conventional milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Up milling is also known as conventional milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the opposite direction of the travel of the work piece.
4. Which of the following process is also known as climb milling?
a) upmilling
b) downmilling
c) both upmilling and downmilling
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Down milling is also known as climb milling as in this process metal is removed by cutter which rotates in the same direction of the travel of the work piece.
5. The thickness of the chip in upmilling is _______ at the beginning of the cut.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: As per the working of the upmilling, at the begining the the thickness of chip is minimum as cutting force vary from zero to maximum in upmilling. So intially thickness of chip is minimum.
6. The thickness of the chip in upmilling is _______ in when the cut terminates.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: The cutting force vary from zero to maximum in up milling. At the end due to maximum force chip thickness is high.
7. The upmilling operation is not safe.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. The upmilling opertion is safe. This is the benefit of this process.
8. Machine vibration isn’t there in upmilling process.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is the disadvantage of this process. The upmilling is feasible.
9. The cutting force is directed _____ and this tends to lift the work from the fixture in upmilling.
a) upward
b) downward
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: This is the disadvantage of this process. The extra clamping forces may be required to fix the job on the table.
10. In upmilling, the surface milled appears to be slightly wavy.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: This is the disadvantage of upmilling. But its surface finish can be improved. Cutting fluid used by it is little bit complicated.
11. The cutting action can be done from both sides of the table to finish the job. This is the advantage of _____ process.
a) upmilling
b) downmilling
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
