Machine Tools Multiple Choice Questions on “Parts of Standard Shaper – 2”.
1. Which of the following part does column contain?
a) lever
b) handle
c) both lever and handle
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Column includes both lever and handle for operating the machine. Lever and handle are used to operate a machine.
2. How many guideways does crossrail has on its top?
a) one
b) two
c) three
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Crossrail has two guideways on its top. Guideways are a track or rail or path which are used along with movement.
3. The crossrail has parallel guideways on its top in horizontal plane.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: Crossrail doesn’t has parallel guideways on its top in horizontal but it has guideways on its top in vertical plane.
4. The guideways are ______ to the ram axis in crossrail.
a) parallel
b) perpendicular
c) 45 degree inclined
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: As per the construction of the crossrail. Guideways are generally a path which are used for movement.
5. The horizontal cross feed screw is fitted _____ to the top guideways.
a) parallel
b) horizontal
c) 45 degree inclined
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: It is fitted parallel to the top guideways. Cross feed is a type of feeding mechanism which acts transversely with respect to the longitudinal axis.
6. The vertical cross feed screw actuates the table to move in a crosswise direction.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. The horizontal cross feed screw actuates the table to move in a crosswise direction.
7. In crossrail, the table may be raised or lowered to accommodate different sizes of jobs.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: As per the working of the crossrail. The vertical motion of table is possible in crossrail so that the table can be adjusted for different size of work and can perform more better.
8. Elevating screw causes the crossrail to slide up and down on the____ face of the column.
a) horizontal
b) vertical
c) bottom
d) top
Answer: b
Clarification: Elevating screws enables vertical motion of crossrail. hence crossrail can easily slide up and down on the vertical face of the column.
9. The saddle is mounted on _____
a) ram
b) toolhead
c) column
d) crossrail
Answer: d
Clarification: It is mounted on crossrail. Saddle causes the different movements of table.
10. Crosswise movements of the saddle causes the table to move sideways.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: This is the working of a saddle. This saddle holds the table firmly on its top.
11. The cross feed screw can be rotated by_____
a) hand
b) power
c) both hand or power
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: It can be rotated by hand or power. This moment causes the table to move sideways.
12. The table is bolted to the saddle.
a) true
b) false
