250+ TOP MCQs on Nitration of Organic Solvent and Answers

Unit Processes Multiple Choice Questions on “Nitration of Organic solvents”.

1. If alkyl group increases, what happens to ortho: para ratio?
a) Does not affect
b) Increases
c) Decreases
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: If alkyl group increases, the ortho substituted product decreases and ortho: para ratio decreases.

2. The inductive effect is weaker at ortho position than at para position.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The inductive effect is stronger at ortho position than at para.

3. The rate of Nitration depends upon what?
a) Temperature
b) Concentration
c) Pressure
d) All of the mentioned
Answer: b
Clarification: The rate of reaction is proportional to the concentration of the nitric and sulphuric acid.

4. The kinetics of the nitration process depends upon what?
a) Aromatic compounds
b) Catalyst
c) Nitrite compounds
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: With increase in aromatic compounds, the kinetics of nitration process increases.

5. Which order kinetics show highly reactive substrates?
a) Zero order
b) First order
c) Second order
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: The reactive of the substrate is highest with Zero order reaction.

6. What do you mean by RDS?
a) Rate determining step
b) Step on which the reaction depends
c) It is the fastest step in the reaction
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: RDS is called the rate determining step, the rate of reaction depends on this step and the majority of reaction takes place through this step.

  250+ TOP MCQs on Reactor Developemnt and Answers

7. Is nitrosyl ion much weaker electrophile reagent than nitrile ion?
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Nitrosyl ion in NO+ whereas Nitrile ion in NO-, therefore nitrite ion is a stronger electrophile.

8. How many -NO2 groups are there in Picric acid?
a) Zero
b)One
c)Two
d)Three
Answer: d
Clarification: Picric acid is also called 2, 4, 6- trinitrophenol and hence it contains three nitro groups.

9. ArH + (NO+) —-> _____ + (H+)
a) Ar
b) ArNO
c) ArNO2
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: The following reaction takes place as, ArH + (NO+) ———> ArNO + (H+).


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top