250+ TOP MCQs on Non Traditional Machining and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Non Traditional Machining”.

1. Non-Traditional machining is recommended when we need which of the following features?
a) Complex shapes
b) High surface quality
c) Low-rigidity structures
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: For above requirements this machining is used.

2. Non-Traditional machining can also be called as ________
a) Contact Machining
b) Non-contact machining
c) Partial contact machining
d) Half contact machining

Answer: b
Clarification: Tool and work piece are at a distance apart in this type of machining.

3. In which of the following industries, Non-traditional machining methods play an important role?
a) Automobile
b) Aerospace
c) Medical
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: Non-traditional methods are used widely in many industries.

4. Different classifications of Non-traditional machining based on source of energy are ________
a) Mechanical
b) Thermal
c) Chemical and electro-chemical.
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: It can be classified into the above mentioned categories.

5. In mechanical machining, material is removed by ___________
a) Erosion
b) Corrosion
c) Abrasion
d) Vaporization

Answer: a
Clarification: Abrasive grains remove material by mechanical erosion in USM.

6. Material in thermal machining is removed by which of the following means?
a) Vaporization
b) Melting
c) Electro-plating
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: In this machining, heat is the source of energy.

7. Which of the following process comes under mechanical machining?
a) USM
b) EDM
c) LBM
d) PAM

Answer: a
Clarification: USM removes material by mechanical erosion.

8. Surface defects that may be occurred during thermal machining are ________
a) Micro cracking
b) Heat affected zones
c) Striations
d) All of the mentioned

  250+ TOP MCQs on WJM – Process Parameters and Material removal and Answers

Answer: d
Clarification: During thermal machining surfaces defects occur.

9. Sources used in thermal machining are ________
a) Ions
b) Plasma
c) Electrons
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: Different sources are used to remove the materials accordingly.

10. Vacuum is the machining medium for ________
a) LBM
b) WJM
c) EBM
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Vacuum is the medium for Laser Beam Machining and Ion Beam machining.

11. In chemical machining is material removal takes by?
a) Chemical reaction
b) Erosion
c) Electron removal
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Chemical machining removes material by chemical reactions.

12. Which of the following is an example of hybrid machining?
a) Ultrasonic Machining
b) Electron Beam Machining
c) Ultrasonic assisted electrochemical machining
d) Laser Beam Machining

Answer: c
Clarification: More than one phase is used to combine to form hybrid machining.

2 thoughts on “250+ TOP MCQs on Non Traditional Machining and Answers”

  1. Nawal Kishor Chauhan

    I am preparing for government exam. I need pdf of Advanced Machine and Machining Techniques MCQ Questions pdf. Please provide me. Thanks

  2. Shivani Kumari Gupta

    A lot of thanks

    Send objective question of semester 5th in diploma engineering related to mechanical engineering

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top