250+ TOP MCQs on Traditional Machining and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Traditional Machining”.

1. In traditional machining, which component is made of relatively harder material?
a) Tool
b) Work piece
c) Holding device
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Tool should be harder than work piece in order to cut the work piece according to the required geometry.

2. For machining to take place, tool should be penetrated into work piece to a certain _____________
a) Height
b) Depth
c) Length
d) Width
Answer: b
Clarification: Chips are removed only when certain depth is given.

3. Which motion is responsible to determine the geometry of jobs to be machined?
a) Only Motion of tool
b) Only motion of work piece
c) Relative motion between tool and work piece
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Relative motion between the above mentioned components are required for machining.

4. Turning is done on which type of surfaces?
a) Flat surfaces
b) Cylindrical surfaces
c) Irregular surfaces
d) Spherical surfaces
Answer: b
Clarification: Turning is generally used to produce cylindrical surfaces.

5. Shaping and Milling are used to generate which one of the following?
a) Cylindrical surfaces
b) Flat surfaces
c) Irregular surfaces
d) Spherical surfaces
Answer: b
Clarification: They are used for generation of flat surfaces.

6. Drilling is used to produce which type of geometry?
a) Slots
b) Holes
c) Profiles
d) Keyways
Answer: b
Clarification: Drilling is one of the processes which are used to produce holes.

  250+ TOP MCQs on WJM – Advantages and Disadvantages and Answers

7. As the temperature increases, what happens to material’s strength?
a) increases
b) decreases
c) increases and then decreases
d) remains same
Answer: b
Clarification: As the temperature increases, materials lose their strength.

8. As the temperature is increased, ductility is ___________
a) increased
b) decreased
c) increased and then decreased
d) remains same
Answer: a
Clarification: As temperature increases, ductility of material is also increases.

9. In abrasive machining __________ are used to form the tool.
a) iron particles
b) grains and grits
c) steel alloy particles
d) aluminium particles
Answer: b
Clarification: Grains are used as abrasive particles.

10. Abrasive machining is used when __________ is needed.
a) Cutting
b) Roughing
c) Finishing
d) Drilling
Answer: c
Clarification: Grains are used for finishing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top