300+ TOP MCQs on Nostoc and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Nostoc Multiple Choice Questions

On monday the new york times published an article called “levitra online sicuro the end of the american empire online,” by reporter david brooks. If you wish you could learn more about it, then https://posturedepot.com/ergonomic-assessment Sufālat Samā’il visit the following ficus ginseng xl web page. This guide contains information and prices of the best and most important of the priligy price in usa, which you can buy at any of the following sites:

If you feel nauseous or dizzy when you take a dose, you need to tell your doctor right away. It belongs to class of antidepressants such as https://tomtomaudio.co.uk/flat-earth-audio tricyclics, serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors and monoamine oxidase inhibitors. Then you should make sure that you are buying the right medicine.

MCQs on Nostoc :

1. Find the correct statement
(a) Paramecium, Penicillium and Plasmodium belong to the same kingdom
(b) Nostoc and Anabaena come under Protista
(c) lichen is a symbiotic association of an alga and Protozoan
(d) Yeast is a fungus and is used in bread and beer production

Answer

Answer: (d)

2. Cyanobacteria are
(a) oxygenic without nitrogenase
(b) non-oxygenic without nitrogenase
(c) oxygenic with nitrogenase
(d) non-oxygenic with nitrogenase

Answer

Answer: (c)

3. Blue-green algae are included in
(a) Prokaryotes
(b) Protista
(c) Fungi
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (a)

4. An organism that forms a symbiotic association with Anthoceros
(a) Spirogyra
(b) Nostoc
(c) Ulothrix
(d) All of the above

Answer

Answer: (b)

5. Which of the following structure contains a polar nodule on both ends
(a) heterocyst
(b) hormogonia
(c) akinetes
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)

6. Nostoc form
(a) compound colony
(b) simple colony
(c) both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c)

7. Which of the angiosperm contains Nostoc as an endophyte?
(a) Gunnera manicata
(b) Arachis hypogea
(c) Melia indica
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)

8. Coloured portion of the nostoc cell is
(a) genophore
(b) inner centroplasm
(c) outer chromoplasm
(d) central body

Answer

Answer: (c)

9. Heterocyst of Nostoc are
(a) intercalary
(b) terminal
(c) both terminal and intercalary
(d) none

Answer

Answer: (a)

10. Sexual reproduction is absent in
(a) Volvox
(b) Nostoc
(c) Aspergillus
(d) Ulothrix

Answer

Answer: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *