Applied Chemistry Multiple Choice Questions on “Photovoltaic Cell and Solar Cell Applications”.
1. The term photo voltaic comes from ________
a) Spanish
b) Greek
c) German
d) English
Answer: b
Clarification: The term photo voltaic comes from Greek word phos means light. The volt is the unit of emf which was named after inventor of the battery.
2. The volt is the units of emf that was named after its inventor _________
a) Alessandro volta
b) Alxender volta
c) Alexa volta
d) Alexandro volta
Answer: a
Clarification: The volt is the units of that was named after its inventor Alessandro volta. He is an Italian physicist. The term photo voltaic comes from Greek.
3. The term photo voltaic is in use since _________
a) 1840
b) 1844
c) 1849
d) 1850
Answer: c
Clarification: The term photo voltaic is in use since 1849. Photo voltaic is a field related to practical application of photo voltaic cells.
4. When the source of light is not sun light then the photo voltaic cell is used as ____________
a) Photo diode
b) Photo voltaic cell
c) Photo detector
d) Photo transmitter
Answer: c
Clarification: When the source of light is not the sun light then the photo voltaic cell is used as the photo detector. The example of the photo detector is the infra-red detectors.
5. The region where the electrons and holes diffused across the junction is called ________
a) Depletion Junction
b) Depletion region
c) Depletion space
d) Depletion boundary
Answer: b
Clarification: The region where the electrons and holes diffused across the junction is called depletion region. It is also called as space charge region.
6. The current produce by the solar cell can be given by _________
a) IL – ID + ISh
b) IL + ID – ISh
c) IL + ID + ISh
d) IL – ID – ISh
Answer: d
Clarification: The current produced by the solar cell can be given by I=IL – ID – ISh. Where IL = photo generated current in amperes, ID = diode current in amperes, ISh = shunt current in amperes.
7. The amount of photo generated current increases slightly with an increase in _________
a) Temperature
b) Photons
c) Diode current
d) Shunt current
Answer: a
Clarification: The amount of the photo generated current is slightly increased due to an increase in the temperature. If the photo generated current increases then the output current increases.
8. Solar cells are made from bulk materials that are cut into wafer of _________ thickness.
a) 120-180μm
b) 120-220μm
c) 180-220μm
d) 180-240μm
Answer: d
Clarification: Solar cells are made from the bulk materials that are cut into wafers of thickness 180-240μm. Many currently available cells are cut into wafers.
9. __________ is one of the most important materials is also known as solar grade silicon.
a) Crushed silicon
b) Crystalline silicon
c) Powdered silicon
d) Silicon
Answer: b
Clarification: The crystalline silicon is one of the most important materials that are also called as solar grade silicon. The mono crystalline, poly crystalline silicon and ribbon silicon are the other types of silicon that are used.
10. __________ photo voltaic devices in the form of thin films.
a) Cadmium Telluroide
b) Cadmium oxide
c) Cadmium sulphide
d) Cadmium sulphate
Answer: a
Clarification: Cadmium telluroide is the photo voltaic devices in the form of thin films. Those are used to absorb and convert the sun light into electricity.
11. __________ is a direct band gap material.
a) Copper Indium Gallium Selenide
b) Copper Selenide
c) Copper Gallium Telluride
d) Copper Indium Gallium Diselenide
Answer: a
Clarification: Copper Indium Gallium Selenide is a direct band gap material. It has the highest efficiency among the film materials. The efficiency is about 20%.
12. Dye-sensitized solar cells are made from ________ organic dye.
a) Ruthium melallo
b) Aniline
c) Safranine
d) Induline
Answer: a
Clarification: Dye-sensitized solar cells are made from Ruthium melallo organic dye in the form of mono layer of light absorbing material and mesoporous layer of nano particles.
13. Quantum dot solar cells are based on _______
a) Gratzel cell
b) Solar cell
c) Voltaic cell
d) Galvanic cell
Answer: a
Clarification: Quantum dot solar cells are based on the Gratzel cell or dye sensitized solar cell. In dye-sensitized solar cell the nano particulate is titanium dioxide that amplifies the surface area greatly.
14. The quantum dot used are _______
a) Cds
b) CdTe
c) PbO
d) GaAs
Answer: a
Clarification: The quantum dot used is generally is Cds. The other quantum dots that are used is cadmium selluroide, PbS etc.
15. Organic polymer solar cells are made from Polyphenylene.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Organic polymer solar cells are made from organic semi conductors. Some of them are Polyphenylene, Vinylene, Carbon fullerenes.
