250+ TOP MCQs on Presentation of Traffic Volume Data and Answers

Traffic Engineering Multiple Choice Questions on “Presentation of Traffic Volume Data”.

1. As per IRC, for many days the traffic count should be taken for rural roads?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 7

Answer: d
Clarification: As per IRC (Indian Roads Congress), traffic count should be taken for 7 days for rural roads. The count should be taken for 24 hours in a day.

2. How many times should the traffic volume counts be taken in a year?
a) 3
b) 1
c) 2
d) 4

Answer: c
Clarification: Counts should be taken 2 times a year. One count should be taken during the peak season of harvesting and marketing an the other during the lean season. Counts should no the taken during abnormal traffic condition like a fair or exhibition.

3. Which of the following is not a way by which traffic volume data is presented?
a) AADT
b) Variation charts
c) Traffic composition
d) Modal average

Answer: d
Clarification: Modal average is a way by which spot speed data is presented. There are various processes by which traffic volume data is presented. AADT, Variation charts, and Traffic composition are some of them.

4. Which type of traffic volume presentation of data shows volume along various routes using bands proportional to traffic volume carried?
a) Traffic flow maps
b) Intersection flow diagram
c) Trend charts
d) Traffic composition

Answer: a
Clarification: Traffic flow maps is the type of traffic volume presentation of data which shows volume along various roads using bands proportional to traffic volume carried.

5. Which of the following type of presentation of data is useful for future expansion, design, and regulation?
a) Traffic composition
b) Trend charts
c) Traffic flow maps
d) Intersection flow diagram

Answer: b
Clarification: Trend charts are the type of presentation of data which are useful for future expansion, design, and regulation. Trend charts show hourly, daily or monthly changes in the volume of an area.

6. What information does the Intersection flow diagram show?
a) Direction and volume of traffic at an intersection
b) Direction and volume of traffic at a flyover
c) Direction and volume of traffic at a oneway route
d) Direction and volume of traffic at a two-lane highway

Answer: a
Clarification: Intersection flow diagram shows the direction and volume of traffic at an intersection. Traffic flow maps show traffic volumes on various routes while the trend charts show the change in volume of an area.

7. In Traffic flow maps, the thickness of lines represents ______
a) Traffic volume
b) Direction of flow
c) Volume change
d) Boundary for expansion

Answer: a
Clarification: In Traffic flow maps, the thickness of lines represents traffic volume. Traffic flow maps show volume along various roads using bands proportional to traffic volume carried.

8. What is thirtieth highest hourly volume?
a) Hourly volume that is exceeded only 29 times a year
b) Hourly volume that is exceeded only 30 times a year
c) Monthly volume that is exceeded only 29 times a year
d) Monthly volume that is exceeded only 30 times a year

Answer: a
Clarification: Thirtieth highest hourly volume is the hourly volume that is exceeded only 29 times a year. All other hourly volumes will be smaller than the thirtieth highest hourly volume. Facilities designed by this will be congested only 29 times a year.

9. What information does data from variation charts help to determine?
a) Peak traffic flow at various hours in a day
b) Peak traffic flow at limited hours in a day
c) Lowest traffic flow in a day
d) Traffic flow at noon

Answer: a
Clarification: Variation charts help to determine peak traffic flow at various hours in a day. Variation charts provide the variation of flow hourly, daily, and seasonally. The amount of time necessary to change the colours of the traffic signal can also be adjusted using these charts.

10. Design of transportation facilities in urban transport infrastructural projects is based on which presentation of traffic volume data?
a) Variation charts
b) Peak hour factor
c) 30th highest hourly volume
d) Trends charts

Answer: b
Clarification: Design of transportation facilities in urban transport infrastructural projects is based on Peak hour factor type of presentation of traffic volume data. It shows when the highest traffic flow occurs.

11. Design based on the 30th highest hourly volume is costly.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: Design based on the 30th highest hourly volume is economical. Highways are usually designed based on the 30th highest hourly volume. Though being economical it gives satisfactory results.

12. Which presentation of traffic volume data helps to plan transportation facilities for your future generations?
a) 30th highest hourly volume
b) Variation charts
c) Peak hour factor
d) Trends charts

Answer: d
Clarification: Trends charts helps to plan transportation facilities for your future generations since it shows traffic volume trends over the period of years. It also helps to determine the rate of growth of traffic in an area.

Leave a Reply

Your email address will not be published.