300+ TOP MCQs on Seed Germination and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Seed Germination Multiple Choice Questions

MCQs on Seed Germination :

1. A few normal seedlings of tomato were placed in a dark room. After a few days, they were found to have turned white-coloured like albinos. Which of these can be used to describe them?
(a) Defoliated
(b) Etiolated
(c) Embolised
(d) Mutated

Answer

Answer: (b)

2. Gibberellins can facilitate seed germination due to their influence on
(a) synthesis of abscisic acid
(b) rate of cell division
(c) production of hydrolyzing enzymes
(d) absorption of water through the hard seed coat

Answer

Answer: (c)

3. An enzyme which can stimulate the germination of barley seeds is
(a) Invertase
(b) Lipase
(c) Protease
(d) ╬▒-amylase

Answer

Answer: (d)

4. During the germination of seeds, the seed coat ruptures due to
(a) massive imbibition of water
(b) differentiation of cotyledons
(c) a sudden increase in cell division
(d) massive glycolysis in cotyledons and endosperm

Answer

Answer: (a)

5. The proteinaceous part of maize endosperm is
(a) Peripheral layer
(b) scutellum
(c) Apophysis
(d) Aleurone layer

Answer

Answer: (d)

6. One of these gases is required for the germination of pea seeds
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) water vapours
(d) hydrogen

Answer

Answer: (b)

7. Seed dormancy allows the plants to
(a) develop healthy seeds
(b) reduce viability
(c) overcome unfavourable climatic conditions
(d) prevent deterioration of seeds

Answer

Answer: (c)

8. The protective covering over radical during the germination of seeds is
(a) Coleoptile
(b) Epithelium
(c) Suspensor
(d) Coleorhiza

Answer

Answer: (d)

9. Which of these compounds can induce seed dormancy?
(a) Potassium nitrate
(b) ABA
(c) Gibberellins
(d) Ethylene

Answer

Answer: (b)

10. An albuminous seed showing hypogeal germination is
(a) bean
(b) castor
(c) gram
(d) maize

Answer

Answer: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *