Applied Chemistry Multiple Choice Questions on “Sol-Gel Method and Chemical Reduction Method”.
1. Sol-gel method is ________ approach.
a) Bottom up
b) Up bottom
c) Top down
d) Down top
Answer: a
Clarification: Sol-gel method is the bottom up approach for synthesis of nano materials. This process is mainly used to synthesize the nano materials.
2. Sol-gel method is known since ____________
a) 1970
b) 1960
c) 1980
d) 1990
Answer: c
Clarification: Sol-gel method is known since 1980s. The technic is rediscovered in early 1970s when the glasses were produced without high temperature melting processes.
3. The sol-gel is a __________ of solid particle.
a) Sublimation
b) Melting
c) Colloidal suspension
d) Cool down
Answer: c
Clarification: The sol-gel process is a colloidal suspension of the solid particles. It is also called as the molecular suspension of solid particles of ions in a solvent.
4. The gel is a ___________ mass.
a) Heavy molecular
b) Semi regid
c) Regid
d) Light molecular
Answer: b
Clarification: The gel is a semi regid mass. It is formed when the solvent form sol begins to evaporate and particles or ions left behind being to join together in a continuous network.
5. Sol-gel method is ________ chemical process.
a) Dry
b) Wet
c) Semi liquid
d) Semi solid
Answer: b
Clarification: Sol-gel method is the wet chemical process. It uses a sol to produce an integrated network that is called as formation of gel.
6. __________ undergo hydrolysis and poly condensation reactions.
a) Metal ions
b) Metal carbonates
c) Metal nitrates
d) Metal oxides
Answer: d
Clarification: Metal oxides or metal chlorides undergo hydrolysis and poly condensation reactions to form a collide which is a system composed of nano particles dispersed in a solvent.
7. The solvent evolves towards the formation of an inorganic continuous network containing a ___________
a) Gaseous phase
b) Gel
c) Solid phase
d) Semi solid phase
Answer: b
Clarification: The solvent evolves towards the formation of an inorganic continuous network containing a gel. It also may be in liquid phase.
8. Formation of an inorganic continuous network containing the metal centres with _________
a) Azo
b) Oxo
c) Nitro
d) Hydro
Answer: b
Clarification: Formation of an inorganic continuous network containing the metal centres with Oxo(M-O-M) or else it can be hydroxo(M-OH-M).
9. After drying process the liquid phase is removed from the gel and ___________ is performed.
a) Calcination
b) De-oxygenation
c) Oxygenation
d) Hydrogenation
Answer: a
Clarification: After drying process the liquid phase is removed from the gel and calcination is performed in order to enhance the mechanical properties. Alcohol is used as a solvent.
10. One of the advantages of sol-gel method is able to get uniform and _________ powder.
a) Micro size
b) Large size
c) Nano size
d) Small size
Answer: d
Clarification: One of the advantages of sol-gel method is able to get uniform and small size powder. Another advantage of sol-gel method is to get new micro structure and composition at low temperature.
11. Sol-gel method can produce __________ systems.
a) Uniform multi component
b) Non uniform multi component
c) Multi component
d) Non uniform multi component
